СВЯТО УСПІННЯ БОГОМАТЕРІ

З самого початку серпня, улюблені браття, ми починаємо в наших святих храмах співати два Параклісіса (Зворушливі канони Богоматері), малий і великий, Пресвятій Богородиці, протягом кожного вечора після здійснення вечірні.

Ці священні богослужбові послідування мають найвищий духовний сенс в відношенню особистості і справи Пресвятої Богородиці, нашої Панагії, як Ми її часто називаємо. Вона є Матір’ю Христа, тому що від Неї син Божий і Слово сприйняв для втілення людське єство, але вона є нашою власною матір’ю, бо вона молиться за нас і відповідає на наші молитви.

Але і тропарі свята Успіння Пресвятої Богородиці мають найвищий богословський зміст, та, одночасно, випромінюють духовну теплоту, підбадьорюють нашу душу, яка поранена різними подіями і важкими обставинами. Тому, коли ми розчаровуємося людьми і втомлюємося різними повсякденними станами, Бог, Пресвята Діва і наші Святі нас духовно втішають.

У цьому ми можемо переконатися і при читанні тропаря сьогоднішнього свята, який знають всі християни і який наспівують при співі співака: «У Різдві дівство зберегла єси, в Успінні ж світу не залишила єси, Богородице, перейшла Ти до життя, бо Ти Мати Життя, і молитвами Твоїми визволяєш від смерті душі наші».

Я зроблю кілька коментарів на цей дивовижний в богословському сенсі тропар нинішнього великого Богородичного свята.

Перш за все слід сказати, що Пресвята Богородиця становить велику таємницю богослов’я, тому що Вона з’єднує дівоцтво з материнством. Тобто Вона стала Матір’ю Христа, Син Божий і Слово від неї прийняв плоть. Вона зачала від Святого Духа, в своєму череві протягом дев’яти місяців носила Його, Він народився від Неї не порушивши дівування Її, і душевне і тілесне. Це таїнство, яке не може зрозуміти людський розум. Тому термін Богородиця сумісний з терміном Дійсно Діва, тобто ці два терміни (Діва і Богородиця) не можуть бути відокремлені одне від іншого.

Як Воскреслий Христос вийшов із гробу, який був запечатаний, і увійшов в небесні палати, для страху юдеїв, щоб зустріти своїх учнів, коли двері були закриті, так і Бог Слово увійшов в лоно Богоматері і увійшов в Неї не порушуючи Її дівоцтва. Все, що відбувається з Христом і з Дівою Марією є таїнством. Христос лікує хвороби і не завдає ран. У цьому полягає велика таємниця дійсного дівоцтва Богородиці, яку іконописці зображують з трьома зірками, однією на голові, а інші на плечах.

Потім Діва Марія, яка була матір’ю життя, через своє преславне Успіння перейшла в життя. В даному випадку під ним розуміється Христос, Який є справжнім життям для людей. Втім, Він і Сам проголосив: «Я дорога, і правда, і життя» (Ін 7:7). Він – шлях, по якому йде людина, він істина, яка просвічує людину і бачить істину, і він є життя, бо дає життя людям.

Перехід Пресвятої Діви до Свого Сина і Бога – це перехід всієї її істоти, тобто перехід і тіла і душі. Святі отці кажуть про те, що Христос воскресив її по тілу, і тепер вона перебуває на небесах, поруч з Христом, і своїм тілом. Таким чином, перехід-спочин Діви Марії передує воскресінню всіх мертвих під час Другого Пришестя Христа.

Однак, незважаючи на спочин-перехід Діви Марії на небеса, вона не залишила світ, який Вона любить, особливо тих, хто волає до неї. Ось чому вона молить свого Сина і Бога за всіх нас. Христос – істинний Спаситель, Він переміг смерть, гріх і диявола, але Діва молиться за нас, за нас у Христі. І її молитовне заступництво, її посередництво дуже сильне.

Звичайно, це анітрохи не применшує справи Христа і тієї любові, яку Він відчуває до нас, але «закон справедливості дуже дієвий» (Якова 5:16), а тим більше «матері чинного». Адже Сам Христос дарував невимовну та незлічену благодать Своєї Матері, яка Його носила в утробі, Його народила, Його виростила і по-людськи перетерпіла біль за Нього.

У тропарі ясно сказано, що Христос, Який є справжнє життя, за молитвами Діви Марії позбавляє нас від смерті. Коли душа людини, яка за благодаттю Божою безсмертна, через гріх позбавляється просвіщати і енергії Бога, яка обожнює, тоді людина закликає Діву Марію, а Вона молитися до Свого Сина і Бога і душа духовно воскресає.

Є біологічне життя, є також духовне життя. Біологічне життя не може повністю задовольнити існування людини. Тобто біологічні функції організму не можуть задовольнити голод і спрагу людини до вічного життя, його зустрічі з Богом.

Ось чому ми повинні бажати цього істинного життя і закликати нашу Діву Марію до повноти сенсу життя, до вирішення біологічних і соціальних питань.

Бажаю всім вам з нагоди цьогорічного свята багатьох років і нехай Бог через заступництво Пресвятої Богородиці подарує вам фізичний і душевне здоров’я.

Митрополит Навпактській і св. Власія Єрофей (Влахос).

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»