НОВОРІЧНІ РІШЕННЯ ТА ЧАС ЯК МОЖЛИВІСТЬ ЇХ РЕАЛІЗАЦІЇ

У світі існує постійна традиція прийняття рішень на кордоні кожного року. У певному сенсі, люди хочуть прийняти резолюції (рішення), які допоможуть їм стати «краще». Ми можемо бачити два аспекти цього привабливого звичаю:

1. намір і можливість людей слідувати своїм рішенням;

2. сутність рішення або зобов’язання.

Обидва ці фактори мають велике значення. Якщо ви не можете виконати те, що обіцяли самі, то ставити в якості мети навіть найблагородніший ідеал безглуздо. І якщо щось з «змісту» прийнятого рішення, в кінцевому підсумку, не зробить вас краще – працює проти вас, а не для вас. Є й інший фактор – час. Ми прив’язані до часу і наші рішення повинні бути дотримані в певний термін. Люди сьогодні менш готові приділяти час досягненню своїх цілей і виконанню обіцянок, які вони дали собі, ніж будь-коли. Про це і поговоримо.

Для християнина основну мету життя можна знайти в євангельських заповідях. Ми можемо сказати, що метою є вирощування чеснот і умертвіння гріха. Однак основна мета – наслідувати Христа і досягти досконалості, прославлення. У нашому житті ми стикаємося з багатьма труднощами, які заважають виконувати заповіді і досягати нашої кінцевої мети. Ці труднощі виникають або із зовнішнього середовища, або з нас самих як людей. Навіть учні Христові та люди, які насправді живуть Його заповідями і Приміром часто збентежені. Вони кажуть: «Твої слова тверді, Господи. Як ми можемо спостерігати їх?». Вони розуміли, що наша природа слабка і тяжіє до зла та гріху. Ми ставимо перед собою цілі й ідеали, ми хочемо поліпшити себе та суспільство, але ми продовжуємо терпіти невдачу. Відповідь Христа була простою, але дуже глибокою: «Те, що неможливо для людей, можливо для Бога». Немов Він каже, іншими словами: «Не вірно вважати, що Бог створив вас і став людиною заради вас, а потім поставив перед вами складні завдання і цілі і залишив вас з ними на самоті без будь-якої допомоги. Бог поруч весь час. Навіть в момент вашої слабкості, невдачі і гріху. Просто скажіть: «Господи, помилуй. Господи, допоможи мені. Я згрішив, Господь ». І Він відповідає: «Залиш все це Мені. Ваша велика мета в житті, ваше спасіння і прославляння – не ваша мета, а мій подарунок вам».

Але як щодо мінливого часу? Як повинен ставитися християн до нього? Давайте послухаємо слова сучасного аскета, людини, що говорить на мові нашого часу: старійшини Аміліана [1] зі Свято-Монастирського храму Сімоноса Петраса на Святій Афонській горі.

«Ми всі знаємо про те, як швидко минають роки і як швидко те, що, як ми думали, у нас було, стає минулим … Тому люди, які думають, що тримають життя у своїх руках, і можуть впоратися з нею, як вони хочуть, вступають в конфлікт з реальністю минаючого життя і суєти речей цього світу.

Дурість і велика помилка – не думати про швидкоплинність днів, не відчувати скороминущість сьогодення і плину часу, які так швидко підводять нас до кінця.

Час – наш постійний супутник. Ви могли б подумати, що він змушує сонце швидше вставати і швидше сідати. І коли ми не усвідомлюємо його дихання і відволікаємося на інші мирські шуми, ми приходимо до трагічного висновку, що годинник, дні, місяці і роки пролетіли з величезною швидкістю і що ми раптово досягли кінця, раніше не усвідомлюючи цього.

Я не хочу занурювати вас у тугу з цими думками. Я хочу допомогти вам поділитися відчуттям минулого часу і докласти зусиль, щоб використовувати його для вашого прогресу, щастя і освячення.

Це те, що ми говоримо кожен день Богослужіння: «Останній час життя нашого в мирі й покаянні скінчити у Господа просім».

… Для тих, хто змарнував свій час і не використовував його розумно і духовно, настає час, коли вони проклинають себе і невтішно приймають втрату свого життя як поразку.

Це моє послання до вас в цей Новий рік. В радості традиційного свята, в якому фігурує свята фігура Василя Великого, закладені основи нової духовності в вашій душі. Прийміть правильні рішення і прикладіть більше зусиль, більше старанності, більше любові і несіть більше людської доброти. Нехай Новий рік принесе нове життя всьому світу: погасив пожежу пристрастей і ненависті, охолодить спраглі душі вітром любові і принесе мир і щастя всім вам!

Зауваги:

1. Aimilianos Simonopetritis, Περί Θεού: Λόγος Αισθήσεως, Holy Convent of the Annunciation of the Mother of God, Ormylia, Halkidiki, published by Indiktos, Athens 2004.

Ніколаос Койос, професор Університетської Духовної Академії в Салоніках.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»