ЗВЕРНЕННЯ БОЛГАРСЬКОГО ПАТРІАРХА НЕОФІТА З НАГОДИ НОВОГО 2019 РОКУ

Улюблений у Господа чада Святої Церкви,

Минув ще один рік від того часу, який Господь Бог дав нам, щоб ми стали старшими і спасенними у Ньому. Піднятися у вірі та чеснотах, дотримуючись Господнього шляху, в нашому обожнюванні й у будівництві Церкви, яку Господь залишив нам як безпечний спасительний корабель серед бурхливого морського життя. Церква «славна … не має плями‚ чи вади, чи чогось подібного …, свята і непорочна» (Еф. 5:27). Церква, в якій, згідно з Божим обітницею, Дух Істини, який Господь одного разу послав Своїм апостолами, незмінно і завжди перебуває для того, щоб навчати їх у всій істині (див. Ін 14:16-17, 26) і перебуває серед нас, у Господі і Його спасительних заповідях.

Наприкінці минулого і початку нового року ми дякуємо Богові за всю Його щедрість, Його велику милість і довготерпіння до нас, недостойних, але глибоко відданих Йому дітей. Тому в ці благословенні дні Нового року, разом з Псалмоспівцем, ми вигукуємо: «Які величні діла Твої, Господи! Все премудро створив Ти» (Пс. 103:24). Ми хвалимо і прославляємо Його святе ім’я, і знову дякуємо Йому за незмінну благодать, яку Він щедре подає над нами і з якою Він зміцнює та підтримує кожного з нас і всі Його творіння.

Отже, завдяки Господу, ми вступаємо в новий рік з новою надією на зростання і зміцнення нашої Православної Церкви і нашої милої Батьківщини, на мир і благодать у кожному болгарському християнському домі та у кожній християнській душі. Надія, яку, за словами апостола, «любов Божа влилась у серця наші Духом Святим, даним нам» (Рим. 5:5). І наше спасіння – це надія на «вічне життя, яке обіцяв вірний у слові Бог раніше викових часів» (Титу 1:2). Озброєні цією надією і вірою в Христа Ісуса і в благословенній Божій волі, і в новому році ми прагнемо віддати всі наші сили і таланти, які дав нам Господь Бог, щоб наша Церква і Батьківщина жила у мирі й процвітанні дні та рокі, незмінно покладаючись на Бога і жадаючи виконувати Його святу волю, коли ми молимося з молитвою Господа: «Нехай буде воля Твоя, Господи» (Мт. 6:10).

«Господь – земля і те, що я роблю» (1 Кор. 10:28), Господь, ми також є творенням Його рук, і ніхто не знає «часи й строки, які поклав Отець у Своїй владі» (Дії. 1:7). Ми віримо і знаємо, що наш Творець і Небесний Отець створив мудрість, що Він не хоче витрачати праці Його Мудрості (див. Одкр. 14:5), і тому у Своєму призначеному часі ми докладаємо зусиль, щоб бути гідними Божими чадами, які старанно здійснюють свою щоденну участь у спільній праці Бога-людини, до чого Бог закликає нас бути Його співробітниками. У цій роботі і в нашої, Богом визначеної, меті з нами завжди є сила Божої благодаті, яка зміцнює нас у нашої слабкості і виконує те, чого ми не досягаємо.

Нехай благословенне і прославлене ім’я Господа буде благословенне, а наша дорога рідна Болгарія – на славу Бога і на добро та процвітання наших улюблених православних людей! Божа милість і Його всепроникаюча і всеохоплююча любов завжди з нами, Божа кріпка рука, яка керує нами у всіх наших особистих і суспільних справах, які в Новому 2019 році продовжуватимуть будувати наші долі.

Бог миру і любові нехай буде з усіма нами! Протягом багатьох і благословенних років!

+ Неофіт, Патріарх Болгарський

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»