ПРОПОВІДЬ НА СВЯТО УСІКНОВЕННЯ ГОЛОВИ СВЯТОГО ПРОРОКА, ПРЕДТЕЧІ І ХРЕСТИТЕЛЯ ГОСПОДНЬОГО ІОАНА

«Величаємо тебе, Хрестителю Спасів Іоане, і шануємо, чесної твоєї голови усікновення» (Величання)

Такими словами у сьогоднішній день мученицької кончини ми, християни, прославляємо Пророка і Хрестителя Господнього Іоана, про якого Сам Господь свідчить так: «Бо кажу вам: з народжених жінками немає жодного Пророка, більшого за Іоана Хрестителя» (Лк. 7:28)

Після Богоматері, Христова Церква має його за першого молитовника серед угодників Божих. У Господньому Предтечі сучасники бачили надзвичайну людину, вважали його великим Пророком. Він суворо викривав гріхи сучасників, вимагав від людей покаяння і виправлення життя, щоб вони могли гідно зустріти Спасителя. Святий Іоан, не вагаючись, засуджував незаконне подружнє життя юдейського царя Ірода. «Не годиться тобі мати жінку брата твого!» (Мк. 6, 18), – говорив Святий Предтеча цареві.

Можна собі уявити, з якою ненавистю слухала озлоблена Іродіада розповіді про те, що Іоанн Хреститель викривав її ганебне життя. За це через підступи Іродіади, Ірод укинув Іоана Хрестителя у підземелля фортеці Махерон, яка була розташована на узбережжі Мертвого моря. Іродіада шукала слушного моменту, щоб знищити ненависно¬го їй праведника, однак зробити це було нелегко, «бо Ірод боявся Іоана, знаючи, що він муж праведний і Святий і охороняв його» (Мк. 6:20).

Настав день народження Ірода. До нього зібралось багато гостей на гучну гостину. Наприкінці гостини молода та вродлива донька Іродіади Соломія надзвичайно догодила Іродові та гостям своїм танцем. «Проси у мене, чого хочеш», – закричав цар і поклявся дати їй в нагороду все, чого вона побажає, хоча б і половину царства.

Дівчина, порадившись із матір’ю, попросила голову Іоана Хрестителя. Приголомшений таким її проханням Ірод задля своєї присяги та гостей не захотів порушити свого слова. Негайно послав у в’язницю воїна, який незабаром повернувся, несучи на блюді голову Предтечі. Переказ розповідає, що закривавлена голова повторила перед присутніми ті ж викривальні слова:  «Не годиться тобі мати жінку брата твого!» ( Мк. 6:18). Соломія, отримавши кривавий подарунок, поспішила віддати його матері, яка могла тепер утішатись помстою.

Так загинув «найбільший із народжених жінками». Тіло Іоана взяли його учні і поховали у Севастії, а голова Пророка була похована пізніше на горі Єлеонській.

Але вбивць Хрестителя Христового, ще на землі спіткала кара Божа. Беззаконна танцюристка Соломія, переходячи якось по кризі річки, провалилася у воду по шию, і голову їй відрізали гострі крижини. Труп кудись занесла вода, а Іродіаді принесли тільки одну голову. Ірод згодом був розбитий військами аравійського царя Арети. Позбавлений влади і багатства, опинився на засланні. Там разом із Іродіадою його, за переданням, поглинула земля.

Чому, дорогі мої, така важлива і дорога для всіх нас пам’ять про Усікновення голови Іоана Предтечі? Тому, що він постраждав, захищаючи істину, а істина для всіх дорога, бо в ній спасіння, і правда завжди переможе. Тож і ми повинні жити правдою, щоб цим показати, як важливо любити правду і шанувати істину.

В день мученицької кончини Іоана Предтечі і Хрестителя Господнього завжди дотримуються посту, чим висловлюється скорбота і шана до мученицької кончини Святого Пророка.

Тому нехай приклад Хрестителя Господнього Іоана буде повчальний для нас, бо ми повинні звертатись до нього з молитвою про Небесну допомогу.

Тож молімось йому як найближчому до Бога молитовнику: «навчи нас, як навчив ти своїх сучасників за життя твого, щиро каятися у гріхах, щоб ми любили всіх любов’ю праведною, перемогли у собі зло і ненависть. Відхили наші серця і бажання від пристрастей лукавих, щоб ми гідно пройшли шлях земного життя і досягнули вічного блаженства праведних!» Амінь.

ієрей Володимир Солоджук