ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ПОСТІЙНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ УКРАЇНСЬКИХ ПРАВОСЛАВНИХ ЄПИСКОПІВ ПОЗА МЕЖАМИ УКРАЇНИ

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву, та всім вірним дітям Української Православної Церкви в Діаспорі і в Україні.

«Воскресіння день, просвітімось люди! Пасха Господня Пасха! Бо від смерті до життя, і від землі до Небес Христос Бог нас перевів, що пісню перемоги співаємо». (Канон Пасхи)

Високопреподобні і преподобні отці! Дорогі брати і сестри!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

Сьогодні радіє і торжествує видимий і невидимий світ, сьогодні голоси людей поєднуються з голосами святих Ангелів, які прославляють Воскреслого з мертвих Христа Спасителя світу. Своїм Воскресінням Христос відчинив нам шлях до вічного і блаженного життя. Він, як сонце правди, Своїм Божеством опромінює всесвіт, розливаючи промені Свого спасительного світла на всіх, що з вірою і любов’ю приходять до Нього.

Святий Григорій Богослов у своєму пасхальному слові говорить: «Пасха – це празників празник і торжество торжеств, яке настільки перевищує всі інші торжества, наскільки сонце перевищує зірки».

Нещодавно весь православний світ переживав події Страсної седмиці. Всі ми, православні християни духовно відчували, яких принижень і страждань зазнав Христос в останні дні свого земного життя.  зрадив один з учнів, безвинно судили, бичували, опльовували, принижували і розіп’яли на Хресті. Здавалося смерть, ненависть та злоба святкували свою перемогу. Деякі думали, що Спаситель не буде мати послідовників, бо Його вже немає на землі.

Але як бачимо Христос Своїм Воскресінням переміг ворога роду людського, зруйнував ворота пекельні «смертю смерть подолав» і відкрив нам двері до Царства Небесного.

Своїм Воскресінням Христос засвідчив своє Божество і дав нам запоруку нашого майбутнього воскресіння.

Воскресіння Христове – це основа нашої віри, а Віра є найважливіша і потрібна в житті кожної людини. Саме через Воскресіння Христове утвердилася віра апостолів, яка відновила їх Духом Святим і дала їм силу і натхнення проповідувати слово Боже і утверджувати Церкву Христову на землі.

Святі апостоли про Воскресіння Христове говорять як про подію не лише в земному житті Спасителя але і у житті кожного із нас, хто приймає Пасхальне благовістя: «А коли живе у вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса із мертвих, то той хто підняв Христа з мертвих, оживить і смертельні тіла ваші через Свого Духа, що живе у вас» (Рим. 8, 11).

Своєю хресною смертю Христос звершив очищення гріхів, усього роду людського. Воскресіння Спасителя дарувало кожному із нас вічне життя. Але однієї лише віри у страждання і Воскресіння Ісуса Христа недостатньо. Необхідно, щоб наше земне життя у всіх його проявах було у тісному єднанні з Богом. Святий апостол Павло навчає нас:” Бо коли ми з’єдналися з Ним подобою смерті Його, то повинні бути з’єднані і подобою Воскресіння, знаючи те, що давній наш чоловік був розп’ятий з Ним, щоб знищене було тіло гріховне, щоб нам не бути вже рабами гріха (Рим. 6:5-7).

Наше земне життя і наше ставлення до Бога і до ближнього, повинно носити на собі печать нерозривного єднання з Господом Богом. Св. Іоан  Богослов говорить: «Хто Мені служить, нехай Мене наслідує, і де Я, там і слуга Мій буде» (Ін 12,26).

Споглядаючи на реальний стан речей в світі ми бачимо духовно-моральний занепад людства. В світі панує ненависть і жорстокість, яка супроводжується вбивствами і війнами. Сучасна людина обирає матеріальні цінності, відкидаючи духовні. Тому не забуваймо про нашу молодь і дітей закликаймо їх до рідної Церкви і до Бога. Бо вони є наше майбутнє. Нехай Воскреслий Христос допоможе всім нам перемогти гріх і стати на дорогу спасіння.

В цьому році ми будемо відзначати 100-літній Ювілей нашої УПЦ в Канаді і УПЦ в Америці. Згадаймо у своїх молитвах всіх фундаторів, жертводавців і будівничих наших храмів і стараймося продовжувати їхню працю на користь Святої Церкви.

Дорогі браття і сестри! Святий євангеліст Іван Богослов пише, що першими словами Христа-Спасителя своїм учням після воскресіння з мертвих були «Мир Вам» (Ів.20,19). І ми повинні прийняти їх сьогодні з особливим почуттям, бо саме миру і спокою потребує сучасний світ. «Коли ми згубимо мир-то будемо ворогами тим, котрі почули від Христа-Мир Вам» – каже Св. Іоан Золотоустий.

Тому стараймося зберігати цей мир і своїми молитвами просити Воскреслого Христа, щоб Він запанував в Україні, в наших громадах, родинах, сім’ях і найголовніше в душах кожного з нас.

У це величне свято Святої Пасхи Господньої ми молитовно просимо Воскреслого Христа Спасителя і Бога нашого, щоб Він Благословив наш український народ і подав йому єдність, мир, духовне і економічне зростання.

Нехай Воскреслий Христос зміцнить нашу віру, наповнить наші серця духовною радістю, примножить любов , щоб у всій повноті ми змогли насолодитися радістю світлих Пасхальних днів.

Благословення Воскреслого Христа нехай буде з усіма Вами!

Воістину Христос Воскрес!

З архіпастирським благословенням,

+ ЮРІЙ, Митрополит Української Православної Церкви Канади

+ АНТОНІЙ, Митрополит Української Православної Церкви США і в Діаспорі

+ ЄРЕМІЯ, Архієпископ Української Православної Єпархії Бразилії та Південної Америки

+ ДАНИЇЛ, Архієпископ Української Православної Церкви США і Західної Європи

+ ІЛАРІОН, Єпископ Української Православної Церкви Канади

+ АНДРІЙ, Єпископ Української Православної Церкви Канади