ПРО ДУХОВНЕ ВОСКРЕСІННЯ. СЛОВО В СУБОТУ ЛАЗАРЯ

Лазарю! Вийди геть

Ін. 11:43

Возлюблені віруючі!

Чудо воскресіння Лазаря відомо всім нам. Ми чули про Марфу і Марію, сестер Лазаря. Чули, що вони жили неподалік від Єрусалима, у Віфанії, де часто зупинявся Ісус Христос з учнями, стомлені своєю мандрівкою. Ми знаємо також, що Лазар захворів і помер, був похований, але нарешті отримав воскресіння від Господа, Який на очах у всіх викликав його з могили словами: Лазарю! Вийди геть!

Отже, ми можемо розповісти про це чудо, знаємо, що Ісус так любив Лазаря, що навіть розплакався (Ін. 11: 35), але нам важко зрозуміти все значення цього дива.

Безсумнівно, воскресіння Лазаря було прообразом Воскресіння Господа, яке відбулося через кілька днів. Таким чином, Єрусалим уособлює собою небо, Віфанія – землю, Лазар – Ісуса Христа, який втілився заради нашого спасіння. Марфа і Марія уособлюють собою рід людський, мертвий душею і тілом, а плач Ісуса виявляє любов, з якою Бог полюбив цей світ. Воскресіння Лазаря уособлює також загальне воскресіння всіх людей у часі останнього Суду.

Але є й інше тлумачення воскресіння Лазаря, на якому ми зупинимося докладніше. Це чудо, в самісінькому таємничому сенсі слова, служить чином воскресіння кожного християнина в істинному покаянні для життя нової, чистої. Таким чином, це воскресіння повторюється з кожним з нас кожен раз, коли ми каємось зі сльозами.

Лазар раніше за час своєї смерті являє нам образ душі до взяття нею гріха. Марфа уособлює собою розум людини, що постійно зайнята земними, життєвими турботами. Марія, що володіє більш тонким сприйняттям, уособлює совість людської душі.

Хвороба Лазаря являє нам схильність людини до гріху, а його смерть – саме вчинення людиною смертного гріха. Скорбота Марфи та Марії про Лазаря вказує на глибоку печаль, сум’яття і відчай, що охоплюють розум і совість людини, яка вчинила злочин. Розради, якими безліч присутніх намагається відвернути сестер, щоб вони не думали про смерть брата, – це різні земні задоволення і насолоди, якими люди намагаються обдурити свій розум і совість, коли согрішать, щоб забути про скоєний гріх і перестати плакати про нього. Так сатана звик робити з нами завжди.

Поховання Лазаря означає занурення душі людської у темряву усякого гріха, а покриття його поховальними пеленами і закриття могили каменем означає ув’язнення душі ланцюгами звички і відхід благодаті Духа Святого від опоганеної темниці душі. Поховання Лазаря на околиці Віфанії і залишення його всіма друзями означає вихід грішника з кола добрих людей і те, що природні почуття залишили його. Тільки Марфа і Марія, тобто розум і совість людини, не покидають її якийсь час, після того як вона вчинить гріх, і усе тягнуться до її, як до узголів’я дорогого небіжчика.

Чотириденне перебування Лазаря в могилі тлумачиться по блаженному Августину так. Перший день – це насолода гріха, другий – згода совісті на гріх, третій день – саме вчинення гріха, а четвертий – звикання людини до гріха. Людина, яка звикла до тяжких гріхів, подібна до чотириденного мерця: він тяжко смердить, як непохований труп, душа його взята в рабство сатаною, розум затьмарений і більш не може судити вірно, совість вже не чує власного голосу, сили залишають його, благодать відходить, почуття робляться грубими, радість його покидає; друзі і рідні, тобто Ангели і люди, ізолюють його від себе, виносять геть, ховають у глибокій і темній могилі, як раба диявола, пов’язаного  руками і ногами ланцюгами звички.

Викинутий геть, покинутий усіма, похований і запечатаний … Хто згадує ще про мертву людину, християнина, забрудненого усіляким гріхом? Тільки два слабких створення – розум і совість. Безпорадні, вони зітхають у двері його труни. Але занадто пізно: самі вони не можуть вирвати людину з гріха, оживити її покаянням. Тут потрібна допомога Церкви, благодать священства, велика милість Ісуса Христа, щоб їм можна було врятувати цю грішну душу.

І ось Марфа і Марія звуть свого Друга, Ісуса Христа, тобто просять допомоги у священика і Церкви. «Де ви поклали його?» – запитує Господь (Ін. 11:34). Тобто в який гріх впала душа? Коли? Як довго вона перебуває в ньому?

Скорбота Господа за Лазарем говорить нам про любов, з якою любить нас Христос, робить все для нашого спасіння, шукає нас навіть до пекла, щоб, знайшовши, оживити нас, спасти.

Відвалення каменю від гробу і важкий запах, що виходить із нього, являють собою відкидання гріхів у духівника шляхом щирого сповідання їх такими, якими ми їх скоїли. Молитва Господа біля померлого означає молитву духівника про прощення того, хто здійснив сповідь. Звернення Господа до Лазаря: «Лазарю! Вийди геть!» – це гучний і владний заклик Христа, Церкви, священика до грішника: «Людина, залиш гріховну звичку, вийди геть з могили, встань до нового життя».

Повернення Лазаря до життя і його вихід з гробу уособлюють собою пробудження до життя того, хто кається зі сльозами. Звільнення воскреслого із похоронних пелен означає звільнення душі від гріховних звичок, щоб вони більше не пов’язували йому ні рук, ні ніг, ні почуттів і він, вільний, міг би йти слідом за Христом все своє життя.

І, нарешті, обурення фарисеїв у відповідь на воскресіння Лазаря являє собою лють диявола і його слуг, що викликається воскресінням грішника, людини, що кається: вони роблять все, щоб знову вкинути її до попереднього стану.

Возлюблені віруючі!

Найважливішим моментом в цьому диві є, звичайно, мить, в яку Лазар воскресає по солодкому гласу Ісусову: Лазарю! Вийди геть! Як щасливий був би християнин, якби теж почув голос Господа, Церкви, священика, що невпинно кличе його до покаяння, кажучи: «Людина, приходь на сповідь частіше; людина, пости, молись, подавай милостиню, адже йде Великий Піст! Людина, приходь частіше в храм, помирись з братом своїм, адже ти християнин. Людина, мало висповідатися поверхнево раз або два на рік, потрібно змінити своє життя. Ти, людина, молишся, але ж спочатку треба пробачити ближнього свого. Приходиш раз в тиждень в храм, а треба б і вдома молитися побільше. Стоїш в неділю вранці в храмі, а треба б і після обіду не вбивати час в корчмі або у марнослів’і. Людина, ти – гідна або недостойна – причащаєшся Святих Таїн, а треба б спочатку змінити своє життя. Отже, облиш ти спочатку блуд, пияцтво, лихослів’я, куріння, усю хіть і гордість житейську і тоді приходь прийняти Божественні Тайни».

Як щасливий був би християнин, якби він покаявся всім серцем, а не формально! Як щасливий був би грішник, якби почув голос Господа, що кличе його до покаяння! І як добре було б, якби він почув стогін своїх сестер – совісті і розуму, які переконують його постійно ходити в церкву, на сповідь, до Христа! Як щасливий був би християнин, якби зберігав себе чистим від усякого гріха!

Коли душа звикає до гріха, вона робиться рабинею ворога – рабинею блуду, пияцтва, гніву, смерті. Тоді вона забуває про Христа, починає ненавидіти священиків, висміює Церкву, впадає у відчай та не віріть у спасіння, вмирає вся цілком, перетворюється в труп смердючий, тому і викидається геть, в похмуру могилу, щоб стати їжею черв’яків і аж навіки буде палатиме у пеклі.

Даремно плаче Марфа разом з Марією в головах бідного Лазаря! Вже занадто пізно! Вони самі нічого не можуть, як тільки закликати Друга свого, Христа, Який один може повернути до життя …

Отже, якщо вже ми не ангели, бо багато грішимо, то не будемо хоча б уподібнюватися дияволові, який не кається. Станом каятися чисто, сповідаючись, мириться з ближніми, оновлюючи наше життя, щоб стати подібними ангелам і Лазарю, друзям Господнім!

Що може бути більш, ніж бачити християнина, який кається по-справжньому, який покладає початок нового життя? Однак, на жаль, як рідко зустрічаються такі люди! Бачиш їх, коли приходять в храм першими, милуєшся на те, з яким благоговінням вони моляться і слухають Святу Літургію, і дивишся – вони останніми йдуть з дому Божого. Бачиш їх завжди задоволеними, мирними, усміхненими, сповненими любові до Христа! Ні з ким вони не лаються, не лихословлять, не блудять, не п’ють зайвого, не курять, не бувають поглинені мирськими турботами. Храм для них – це дім, дружина – сестра, діти – ангели, християни – брати, жебраки – друзі, хліб – манна небесна, хвороби – радість, нещастя – покарання за гріхи. Церква для них – небо, священик – Сам Христос, Святе Письмо – єдина розвага, молитва для них – їжа жива, пост – полегшення, мандрівники – дорогі гості. Життя для них – проживання з Христом, смерть – радість. Ні через що вони не гніваються, нічим не обурюються, нічому так не радіють, як чистого життя.

Як рідкісні і безцінні такі християни!

Найбільша біль для нас – то, що більшість християн не сповідуються взагалі. Або якщо сповідаються, то не хочуть відкрити всіх своїх гріхів, не хочуть почати нове життя, не хочуть вийти з могили, що кишить хробаками гріха, не хочуть відкинути похоронні пелени злих звичок, що тримають їх зв’язаними по руках і ногах. Вони омиваються і знову занурюються в бруд. Виходять з могили і знову скочуються в неї, у смертельні пристрасті, у жахливі беззаконня. Наші християни сповідаються, причащаються, моляться, але залишаються майже не змінними, бо не кидають гріхів з усією рішучістю.

Що ж нам робити, брати? Пошкодуємо Марфу і Марію, що плачуть за нами. Відправимо їх на пошуки Христа! І коли Він прийде в образі священика, розірвемо остаточно кайдани гріха і кайдани пристрасної звички. Потім, вийшовши на голос Господа з темряви до світла життя, почнемо жити абсолютно новим життям, повним любові, миру, милості і молитви.

І в знак примирення влаштуємо для Господа вечерю в домі нашого серця. І Марта, тобто розум наш, сповнений старанності, приготує нам частування, а Марія, тобто наша совість, повна любові, помиє ноги Жениха Христа. А ми, браття Лазаря, будемо одними «з тих, що возлежали з Ним» (Ін. 12: 2).

Радість цієї вечері так велика, що не може бути виражена словами. Але спробуйте змінити своє життя, а потім приступите до Пречистих Таїн із великою вірою, і радістю Духа Святого негайно наповнить ваші серця! Тільки тоді ви зрозумієте таємницю Воскресіння Христового! І будете тоді найбагатшими людьми на землі! Ви будете найщасливішими на світі смертними!

Архімандрит Іоаникій (Белан), (Румунська Православна Церква)

Arhimandrit Ioanichie Bălan. Predici la Postul mare. Mănăstirea Sihăstria, 2007.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я».