ПРО ШЛЮБ: ВАЖЛИВО, ЩОБ ЛЮДИНА, ЯКА ПОРУЧ З ТОБОЮ, ЗМОГЛА ТЕБЕ ВИТРИМАТИ

Сімейне щастя. Щось, чого безумовно заслуговуєш і ти. Але статистика говорить, що половина шлюбів проблемна і терпить невдачі.

Багато розлучень, багато трагедій, нескінченні прикрості. Я особисто думаю, що найбільшим подарунком в житті людини є хороша професія і красиві сімейні відносини.

Якщо маєш і те й інше, молодець. Тобто, якщо у тебе є робота, ти зможеш працювати і отримувати гроші, щоб утримувати будинок і свою сім’ю. Тебе чекатимуть улюблені люди вдома. Ти говориш: «Мені добре, у мене прекрасна сім’я!»

Якщо досягнеш успіху і в тому і в іншому, хрестися щогодини. Якщо у тебе є робота, чоловік (дружина) і ви прекрасно проводите час, не думай, що це випадковість. Це не везіння, а велике благословення від Бога. Не у всіх таке є. Я знаю людей, які покутують. Вони не в шлюбі, хоча бажають цього. Інші ще не знайшли роботу. Є й ті, у кого є робота, але вони самотні і через це не відчувають радості.

Що значить бути щасливим у шлюбі? Це означає, що вам разом добре. Тобто говориш з дружиною своєю або своїм чоловіком, і не бачиш, як тече час. Проходить три години, немов п’ять хвилин. Щасливі відносини означають, що ти не можеш насититися присутністю іншої людини, що вона тобі подобається. Тобі до вподоби те, що вона говорить, її жарти, її глузування, її мова, її серйозність.

Щастя нез’ясовно, як алхімія. Побачилися – і підійшли один одному. Закохалися.

Деякі одружуються, хоча не підходять багато в чому один одному. І потім з’являються великі неприємності і труднощі.

Дуже важливо, щоб людина, яка поруч з тобою, змогла тебе витримати, щоб був у вас один подих. Живете разом, їсте разом, обіймайте один одного, чистите зуби разом, одяг ваша в одній пральній машині, їсте за одним столом.

Для всього цього потрібно схожість. Скажи, ти підходиш своїй людині? Підходиш своїй дружині? Підходиш своєму чоловікові?

Мені говориш, що йдеш до церкви. Молодець. Але ти сама йдеш. Де твій чоловік? Чому ви в храмі не разом? І коли повернешся додому, то як? З любов’ю і сумом, необхідністю зустрітися? З сумом? Або з огидою, напруженістю і суєтою?

Як поєднати двох різних людей? Чи легко це?

Двоє людей, до цього зовсім незнайомі, з різними батьками, спадковістю, іншими генами, іншою групою крові. Деякі кажуть навіть про різні знаки зодіаку, що ускладнює їх єднання! Плутанина ціла.

Потрібні зусилля. Щастя, якого ти заслуговуєш, ніхто не подасть тобі на тарілці. Його треба побудувати. Не переживай, якщо в процесі іноді ти будеш рвати волосся на голові. Це мине.

архімандрит Андрій (Конанос)

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»