ЗВЕРНЕННЯ СОБОРУ ЄПИСКОПІВ УПЦ США НА ДЕНЬ ВЕТЕРАНІВ

З Вдячністю Святкуємо День Ветеранів

Субота, 11 листопада 2017 р. – День Ветеранів (цього року святкуємо у п’ятницю, 10 листопада). У цей день ми пам’ятаємо всіх тих, хто служив нашій великій нації – чоловіків і жінок, які посвятили себе, щоб захищати наші життєві цінності, які для нас є дорогими, разом із свободою, яка гарантує нам життя і цінності. Ми складаємо велику подяку тим, хто загинув виконуючи свою службу, тим, хто страждає від наслідків їх служіння під час війни та через інші обставини, і звичайно, всім, хто відслужив свій термін призиву. Ступінь такої вдячності неможливо виміряти. Жертви, зроблені нашими ветеранами та їхніми сім’ями, є основою свободи. Без зусиль всіх солдатів, льотчиків, матросів, морських піхотинців, прибережних охоронців та їх сімей, ми б мало розуміли, що означає ця свобода.

Святкування Дня Ветеранів почалося майже століття тому назад. В 11-й годині, 11-го числа, 11-го місяця 1918 року. Країни Альянсу та Німеччина оголосили про перемир’я – тимчасове припинення воєнних дій – у Першій Світовій Війні. Через рік відбулося вшанування дня перемир’я. 11 листопада стало федеральним святом у Сполучених Штатах аж у 1938 році. Після Другої Світової Війни та Корейської війни Днем Перемир’я став День Ветеранів, свято присвячене ветеранам США у всіх війнах.

Оскільки ми відзначаємо День Ветеранів цього року і готуємося святкувати День Подяки, це найкращий час для того, щоб наші парафіяльні громади взяли участь у допомозі діючим військовим та їх сім’ям. Ось деякі поради:

Допомога солдатам

  • Вшанувати військовослужбовців, які несуть свою службу за межами рідної країни, молитися за безпеку та за мир. Вписати відправлених солдатів у тижневий список молитов. Керівництво наших міст та містечок мають список солдатів та ветеранів громади.
  • Відправте листівки у день народження та особисті відкритки для підтримки.
  • Спонукайте дітей писати подячні замітки та намалювати малюнки для військових, особливо у визначні дні, такі як День Ветеранів. Це хороше завдання під час уроку.
  • Збиріть та відправте допомогу або спеціальні подарункові пакети.
  • Зробіть щось особливе для військовослужбовців під час свят. Відвідайте сайт Департаменту ветеранів США (www.va.gov/opa/vetsday/) для ідей.

Допомога сім’ям ветеранів та військовослужбовців

  • Довідайтесь про сім’ї військових у своїй громаді.
  • Чи є поранені ветерани? Запропонуйте їхнім сім’ям допомогу по прибиранню навколишньої території, догляду за дітьми, відпочинок та надайте транспортного засобу, якщо потрібно поїхати до пункту призначення.
  • Започаткуйте товариство для “ветеранів”. Резервістам та ветеранам, особливо в районах, віддалених від військових баз, часто важко знайти інших, з ким можна поговорити про свій військовий досвід. Ті, хто були у боях, особливо потребують спілкування з іншими ветеранами, які воювали. Знайдіть ветеранів будь-якої війни, які перебувають у вашій громаді.
  • Святкові дні можуть бути особливо важким часом для військових сімей, які часто переїжають і зазвичай живуть далеко від рідних. Запросіть їх приєднатися до вашої сім’ї та поділіться вашими традиціями. Надайте їм хорошу інформацію про громаду, де купити справжню різдвяну/новорічну ялинку або прикраси до неї; про громадські концерти та фестивалі, які проводяться щорічно; і особливо розкажіть про релігійні богослужіння, що проводяться у громаді. Поцікавтесь, яка і ще додаткова підтримка потрібна їм у святкові дні, поки не має біля них найдорощої людини.
  • Запрошуйте сім’ї військовослужбовців брати участь у підтримці інших разом з членами парафіяльної родини.

Завжди моліться за військовослужбовців та їхні родини.

У цей День Ветеранів 2017р. Собор Єпископів, духовенство та миряни Української Православної Церкви США висловлюють глибоку вдячність Українським-Американським ветеранам та всім тим ветеранам, чия служба в збройних силах зберегла основи свободи, справедливості та рівності, на яких ця країна була побудована і твердо стоїть на цій основі.

Накінець, у цей День Ветеранів і на майбутнє, давайте по-справжньому скажемо: “Дякуємо за вашу службу!” усім ветеранам, яких ми знаємо, і скажемо те ж саме до всіх військовослужбовців Збройних Сил, де б ми їх не зустріли – навіть і у аеропорту. Сьогодні діючий персонал буде ветеранами майбутнього, і наші добрі жести можуть залишитися в їх пам’яті, які будуть зігрівати їхні серця у важкі часи.

+Антоній, Митрополит

+Даниїл, Архієпископ

11.11. 2017 р.

http://uocofusa.org