СЛОВО НА СВЯТО РІЗДВА ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Добрий приклад побожності і доброчесного життя дають нам святі та праведні Яким і Анна. Це святе подружжя жило у щирій і взаємній згоді, в тихості і смиренні. Одна тільки була в них печаль, вони були бездітні. Вони не нарікали на Бога, тільки щиро молилися Богу, твердо вірили і надіялися, що Бог зглянеться на них. їх праведність, віра і надія на Бога були винагородженні.

Сьогодні свята Церква вшановує день народження Пречистої Діви Марії, Яка була зразком святої, чистоти і непорочного життя на землі. Перші кроки свого життя Діва Марія провела в домі батьків. Пізніше виховувалася при Єрусалимському храмі де поєднувала фізичну працю з молитвою, і подвигами праведного життя. Тут Вона в молитві і подвигах успівала і досягала такої довершеності, що стала чеснішою від херувимів, що удостоїлася великої ласки у Бога; бути Матір’ю Сина Божого.

І покладу ворожнечу між тобою і Жінкою між потомством твоїм і між потомством Її. Той твою буде поражати голову в ти будеш жалити його в п’яту.

Ота обітниця дана Богом першим людям в раю повторюється пізніше. Патріарх Яків мав у сні видіння. Він бачив високі сходи, котрі сягали від землі до неба і на верху сходів стояв Господь Бог, а по сходах сходили і виходили ангели Божі. Ці сходи, це видіння передрікали Пречисту Богородицю, яка Своєю святістю з’єднала небо з землею, через Котру з неба на землею зійшов Господь Бог.

Та блаженна жінка, посередниця між небом і землею, та ступінь, що звела Сина Божого в світ, народилася від стареньких праведних Якима і Анни.

Андрій Христа ради юродивий мав видіння. Він бачив небо відкрите, Господа на престолі, багато ангелів і святих довкола престолу. Не було видно Богородиці. Здивований праведник запитав святого Петра: де ж Богородиця? На те запитання почув таку відповідь. Пречиста ходить по землі і збирає людські сльози, щоб їх принести до Всевишнього. Отже з щирою молитвою звертаймося до Пречистої Богородиці шукаймо в Неї заступництва в усіх наших потребах душі і тіла, благаймо Її словами Церкви кажучи: не маємо іншої допомоги, не маємо іншої надії крім Тебе Богородице, Ти нам до­поможи. На Тебе надіємося, Тобою пишаємося Твої бо ми є раби хай не засоромимося. Амінь.

+Данило,

митрополит Чернівецький і Буковинський