ПРЕПОДОБНІ ДІОНІСІЙ РИТОР І МИТРОФАН

День святкування 9/22 липня

1. Преподобний Діонісій Ритор (+ 1606).

Преподобний Діонісій Ритор народився на початку XVI століття. Він отримав прекрасну освіту, в результаті чого отримав прізвище «Ритор». Чернецтво святий прийняв у відомому Студійському монастирі: «Бажаючи більш досконалого життя в тиші, пішов на Святу Гору Афонську». Спершу Діонісій оселився в скиту Карієс, потім – в скиту Святої Анни, але врешті-решт пішов в пустельну обитель, де зараз знаходиться Малий скит Святої Анни. Тут разом зі своїм учнем, преподобним Митрофаном, він трудився в печері, в якій у наші дні був побудований храм. Тут святі перебували до кінця своїх днів. Вони вважаються першими мешканцями цього скиту, в наслідок чого удостоїлися особливого шанування.

Богоосвідчений преподобний Діонісій, «бажаючи найсуворішої аскези і усамітнення, досяг висоти таємничих видінь і виповнився нествореного світла Святого Духа Утішителя, огорнувся в туман неприступної благодаті. Він прославився своїми словами, великою мудрістю і знанням, виявів себе надійним керівником для всіх ченців і аскетів, по різному  виділяючи зі своїх уст, дану йому благодать. Як божественний учитель, він писав святі твори, і став бажаний всім». Слава про його чесноти поширилася далеко за межами святої Афонської Гори. У бібліотеці скиту зберігається рукописний кодекс, написаний його рукою, а також псалтир, яким преподобний щодня користувався. Преподобного описують як «людину досить високого зросту, з великою, немов квадратною, головою, круглим обличчям, високим і широким чолом, густими вусами і спадаючою широкою, прямокутною, трохи розділеною надвоє бородою, яка доходить до грудей, з сивою, наполовину лисою головою, золотистою шкірою, і величним характером». Провівши все життя в подвигах, преподобний мирно помер в печері, що збереглася і до нашого часу. У 1956 році тут був побудований прекрасний храм, де урочисто шанується пам’ять святого Діонісія Ритора і його преподобного учня. Гімнограф Герасим Мікраяннаніт, що жив в місці, де вони вели своє подвижницьке життя, склав службу і житіє цих святих. Пам’ять преподобного Діонісія Ритора святкується 9 липня.

2. Преподобний Митрофан (+ початок XVII століття).

Преподобний Митрофан був вірним учнем і сподвижником преподобного Діонісія Ритора. Вони вели аскетичне життя в печері, яка донині зберіглася поблизу Малого скиту Святої Анни. Взявши благословення у свого старця і отримавши відповідне запрошення, преподобний Митрофан був визнаний гідними залишити Афон та відправитися у прилеглу Халкидику, щоб сповідувати і наставляти місцевих християн. У селі Ісворос, що має в наші дні назву Стратонік, преподобний Митрофан зустрів благочестивого християнина Димитрія, який незадовго до цього спостерігав дивовижне бачення про вічне життя. Святий записав розповідь Димитрія, і вона, на користь безліч віруючих, дійшла до наших днів. В даний час в селі Стратоник побудований храм на честь преподобного Митрофана.

Преподобний Митрофан був людиною «середнього зросту, круглою головою, густими чорними волоссям, закругленою бородою, так само як і круглими бровами і очима, наполовину лисим, зі світлою шкірою. Він був схожий на святого Миколая, якщо не брати до уваги вік і колір волосся. За віком він був молодший, а волоссям – темніше».

Преподобний помер через деякий час після смерті свого святого вчителя, разом з яким він вшановується 9 липня.

Чернець Мойсей Святогорець

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»