СВЯТКОВЕ ПАСХАЛЬНЕ СЛОВО

Із запаленими лампадами і просвітленими обличчями ми зустрічаємо в цьому році свято Святого Воскресіння – диво дивне нашої віри і найбільшу подію людської історії. Адже Воскресіння одночасно є і історичним фактом, і незбагненним дивом. Коли ми говоримо про історичний факт, ми маємо на увазі якусь подію, підтверджену людьми, яка засвідчена і зберігається в пам’яті. Коли ми говоримо про диво, мова йде про подію, що виходять за рамки умов світу: місця, часу і сприйняття людського розуму. Це і є чудо, факт, що залишається для нас ірраціональним і невимовним. Ірраціональним, оскільки наш розум не може знайти йому пояснення, і невимовним, оскільки наша мова не здатний повною мірою описати його. Тому Воскресіння Христа, так само як і всякий чин Господній, Церква не ставить під певне трактування, але проповідує про нього. А віруючий шанує його, не намагаючись знайти йому пояснення.

Апостоли, які стали свідками Воскресіння, пустилися в мандри по світу не з тим, щоб пояснити, як Христос воскрес, але проповідувати про сам факт Його Воскресіння. Вони свідчили про цю подію, що не витлумачуючи його, і закликали людей вірити цій проповіді Воскресіння, яку вони відобразили своєю кров’ю, без сумніву і страху кажучи суддям, що їм погрожували: «Ми не можемо не говорити того, що бачили і чули» (Дії. 4:20).

Таким чином, Воскресіння підтверджується як історичний факт, але, являючи собою диво, не отримує пояснення. Історичний факт Воскресіння є фундаментом Церкви і основою її проповіді. Сама Церква підтверджує цей факт і свідчить про нього, оскільки з історичної точки зору саме існування Церкви неможливо без Воскресіння, на якому заснована достовірність простої і природної апостольської проповіді. Святий євангеліст Іоан пише: «Про те, що ми чули <…> що бачили своїми очима, що розглядали і чого торкалися наші руки <…> сповіщаємо вам, щоб і ви мали спільність з нами» (1 Ін. 1:1-3 ).

Зв’язок зі святими апостолами, c Церквою як спілкуванням віруючих і братство не може існувати без віри в історичні події Божественного промислу, самою великою і важливою з яких є Воскресіння. Бо ось як просто і зрозуміло говорить апостол Павло: «Якщо Христос не воскрес, то й проповідь наша марна, марна і віра ваша» (1 Кор. 15:14). Порожня і безглузда апостольська проповідь, порожня і безглузда і віра Церкви, якщо Христос не воскрес.

Таким чином, проповідь апостолів не з’явилася і не продовжила своє існування в Церкві як «майстерність придуманого міфу», так само як і в якості такої собі філософської теорії та ідеології, проте ця проповідь визнає конкретний історичний факт – Воскресіння Ісуса Христа. Говорячи про це ще правильніше і точніше, і одна особистість, і одна подія, Ісус і Його Воскресіння, є тими двома речами, до яких Павло, прийшовши до Афін, звів свою проповідь. Він піддався осуду і був названий марнослівним, що приніс афінянам дивне релігійне вчення, «тому що їм звіщав Ісуса і Воскресіння» (Дії. 17:18). Тут ми повинні відзначити, що жителі Афін не так засумнівалися у Воскресінні Ісуса Христа, скільки в воскресіння мертвих, причиною і вінцем якого було воскресіння Христа. І дійсно, вводить в замішання той факт, що наші предки, які шанують людське тіло в його досконалій і ідеальній формі, не змогли розгледіти в апостольській проповіді про воскресіння мертвих виправдання і повагу до людського тіла.

Воскресіння Ісуса Христа як подія, що володіє місцем та часом, зробила настільки величезний вплив на світову історію, що без неї неможливо пояснити звернення апостолів і появу Церкви, так само як і інші безперечні зміни, що відбулися в світі. Зіткнувшись з цим, упорядкована людська логіка і наукові дослідження, які заздалегідь заперечують чудеса, заходять в глухий кут і терплять крах.

Воскресіння Ісуса Христа як історичний факт має свої докази, в рівній мірі цінні так само, як і докази будь-якого іншого історичного факту: тексти, пам’ятники, його результати в житті людей. Сам Ісус Христос «явив Себе живим після муки своєї у багатьох правдивими доказами» (Дії. 1:3), протягом сорока днів являючись апостолам, дозволяв їм до Себе торкатися, говорив з ними, їв, ходив, вчив їх, щоб вони жваво відчули Його присутність і серця їх загорілися. Чи чув і бачив хто-небудь, щоб померлий чоловік чинив такий вплив на живих, наділивши величезною мудрістю і силою дванадцять неписьменних і боязких людей. Як пише Іоан Златоуст, «найбільшим доказ Воскресіння розіп’ятого Христа зробилася сила, що з’явилася після Його смерті, яка змусила живих людей знехтувати батьківщиною, житлом, друзями, родичами і самим життям заради Його сповідання, і прийняти побої, погрози і смерть, замість насолод земного життя. Ці здобутки не мерця, який перебуває в могилі, але воскреслого і живого».

Великий доказ Воскресіння – це перетворення рибалок в апостолів, головним чином Павла, в минулому колишнього гонителем і руйнівником церков. Потім, коли Воскреслий закликав його, Павло послухався небесного бачення і свідчив про Ісуса Христа перед язичниками і царями.

Після П’ятидесятниці апостоли з великою силою свідчили про Воскресіння Господа Ісуса. І якраз на цьому етапі Воскресіння перевершує межі природного і перестає бути просто історичним фактом, переходячи в надприродну сферу віри. Це чудо чудес. Відтепер слово про Воскресіння стає історією, але свідченням, що не пам’яттю, але силою, що не знанням, а й самим життям. Воскресіння – це не подія світу, що стала дивом Божим, але чудо Боже, зійшла в світ і стало його подією. А з палат Бога Отця Воскресіння і життя приходять в світ, стають частиною його історії, перемагають смерть і оновлюють людину. Воскресіння як чудо є тепер не тільки Божественним діянням, що перевершує лише людську здатність до пізнання, але духовною дійсністю і силою всередині людини, за допомогою якої люди виявляються бранцями і в’язнями вічності. Сам воскреслий Ісус це підтверджує: «Померти вже не можуть, бо рівні вони Ангелам, і вони сини Божі, синами воскресіння бувші» (Лк. 20:36). Апостол Павло говорить про Христа і силу Його Воскресіння: «Все вважаю за сміття, щоб набути Христа, <…> щоб пізнати силу Його воскресіння» (Фил. 3:8-10).

Один сучасний сповідник говорить про силу воскресіння всередині людини: «Люди засудили Христа до смерті, Христос же своїм Воскресінням приговорює  людей до безсмертя».

Воскресіння Господа потрібно сприймати не тільки як історичний факт, що відноситься до минулого, а й як диво, що повторюється і живе всередині віруючих. Це відроджує і творча сила Церкви, не застаріваюча євангельська проповідь, безперестанні гімни Божественного служіння. Православна Церква знаходиться в стані постійного служіння і невпинного оспівування Воскресіння Ісуса Христа. Фраза «Господь дійсно воскрес» – це свідчення апостолів, мучеників, преподобних і праведних, виправдання їхньої боротьби і цінність їх мучеництва, мучеництва крові і свідомості. Апостоли в вечір суботи підтвердили, що «Господь дійсно воскрес», і світ увірував в це чудо і переконався у всьому тому, що трапилося. І через це переконання і віру відродився. «Христос воскрес!» – виголошує Церква, а століття дають їй відповідь: «Воістину Воскрес Господь!»

Невечірнє світло, радість і мир Святого Воскресіння нехай зостануться з усіма вами. Амінь.

+ Діонісій, митрополит Сервий і Козані,

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»