ПРО БОГОСЛУЖБОВІ ЧАСИ

Богослужбові часи – це спеціальний чин молитов, який читається в храмі в визначений час. Зазвичай це досить короткий чин, читання і слухання якого не займає більше п’ятнадцяти-двадцяти хвилин.

Виникнення молитов часів в Старозавітної і Новозавітної Церкви пов’язано в першу чергу з Божественним встановленням у людини навичку до безперервної молитви. Адже, по суті, Ангели і святі в раю перебувають в безперервному славослов’ї Господу. Образно кажучи, в Царстві Небесному, в Його високому і духовному храмі, постійно йде богослужіння. І щоб людина отримала навик до цієї райської безперервної молитві, вона набуває його ще тут – в земному житті. Звідси і богослужіння часів в певний час.

Це можна порівняти з чернечого трапезою. Щоб чернець не поринав з головою в поглинання їжі, трапеза десь посередині переривається звуком дзвіночка. Всі встають. Хрестяться. Промовляється коротка молитва. Потім знову сідають і вживають їжу. Цим людина нібито вибивається із земної колії, з розумовою і серцевою концентрацією на своєму животі, і знову вчиться концентрувати свою увагу в горне – в небесне.

Як мне подається, богослужбові часи мають ту ж функцію – відвернути увагу людини від матеріальних турбот дня. І звернути свій погляд до Господа Бога.

Про те, що Старозавітна Церква знала богослужіння часів, свідчать нам перші глави Книги святого апостола і євангеліста Луки Діяння святих апостолів: «Петро та Іоан йшли разом в храм на дев’яту годину молитви» (Діян. 3:1); «На другий день, коли вони йшли і наближалися до міста, Петро близько шостої години зійшов на горницю, щоб помолитись» (Діян. 10: 9).

Про те, що апостоли знали і вживали певні години дня для молитви, свідчить нам книга, написана на початку II століття після Різдва Христового, «Вчення 12 апостолів». Вона наказує читати молитву Господню «Отче наш» три рази на день.

Назву ж 1-го, 3-го, 6-го, 9-го часу ці короткі богослужіння отримали через трохи інше, ніж наше, обчислення часу доби в стародавньому Ізраїлі.

Стародавні юдеї розділяли ніч на чотири варти (змінювалися вартові, що охороняють населений пункт), а день – на чотири години (зміни руху сонця щодо землі). Перша година відповідає нашій сьомій годині ранку. Третя година – дев’ятої годині ранку. Шоста – дванадцяту годину – полудня. Дев’ята година – третьої години дня.

Новозавітній Церкви значення богослужіння часів стало ще більш символічним. Воно набуло знакового євангельського значення,  та пов’язане з найважливішими подіями в житті Господа нашого Ісуса Христа і Церкви.

Отже, почнемо з першого богослужбового часу, який застосовується в храмі. Оскільки церковний богослужбовий день починається з вечора (вечірні), то першим (не в арифметичному або хронологічному сенсі) часом є дев’ятий. Він також перший і в духовному сенсі.

Ми точно знаємо з Святого Євангелія, що Спаситель помер на хресті о дев’ятій годині (третьої пополудні в нашому обчисленні). Тому молитовна пам’ять дев’ятого часу присвячена хресній смерті Господа нашого Ісуса Христа, а також Його зішестя в пекло. Тому молитви цього часу скорботні, але разом з тим, в них вже народжується пасхальна радість, адже дуже скоро станеться Світле Воскресіння Христове. Тому дев’ятий час випереджує всі інші добові служби: вечірню, утреню, перший, третій, шостий час, Літургію. Адже церковна завіса роздирається надвоє, і людство отримує можливість увійти в рай. Настає ера Нового Завіту – ера спасіння. Людство робить новий крок до Бога, Який максимально наблизив його до Себе.

Перший час був з Божою поміччю встановлений пізніше трьох інших. Як пише професор Київської духовної академії Михайло Скабаланович в своїй книзі «Тлумачальний Типікон»: «Встановлено 1-й час у IV ст. в палестинських монастирях з аскетичними цілями …» Це значить, що Церква апостольських часів не знала його. Він уже був встановлений з розвитком чернецтва в IV столітті в зв’язку з аскезою і подвижницької дисципліною типу: «менше спати, а більше молитися». Справа в тому, що для посилення молитовного чування стародавні ченці розбивали ніч також на кілька страж, під час яких вставали на молитву. Остання молитовна сторожа ночі – це перший час.

Крім того, він також несе в собі і духовний євангельський сенс. Церква згадує в його молитвослів’ях взяття Христа під варту в Гетсиманському саду, синедріон, страждання і побиття Спасителя фарисейськими слугами, суд у Пилата і несправедливий смертний вирок, винесений Праведнику.

Головний ж спогад третього часу – зішестя Святого Духа на Пресвяту Богородицю і апостолів, яке відбулося саме в третій годині (див. Діян. 2:15). А також хресний шлях Христа на Голгофу, який також відбувався близько третьої години і пізніше.

Спогад шостого часу – Розп’яття Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Страта відбулася, по Святому Євангелії, саме в дванадцятої годині дня.

Таким чином, ми бачимо, що богослужіння часів присвячені переважно Страстям Христовим і покликані молитовно пробуджувати в людині духовний зір Хреста, Смерті, Воскресіння Христового, а також дня народження Церкви, одної з головних подій в нашій історії – Святої П’ятидесятниці. Багато святих отців казали, що це пам’ять і проживання сердечне, внутрішнє людиною Страсної Седмиці дуже спасительно і благотворно. Воно поєднує людську душу з Христом і відроджує її до життя. Про це нам нагадує і святий першоверховний апостол Павло: «Якщо ж ми вмерли з Христом, то віруємо, що й жити будемо з Ним …» (Рим. 6: 8).

Оскільки пам’яті богослужбових годин з’єднані зі Страстями Христовими, в цих молитвослів’ях не буває співу, тільки читання, яке менш урочисто і більш скорботно.

Отже, структура часів … Вона типова для всіх чотирьох, і, виходячи з цього, кожну годину займає близько двадцяти хвилин. У молитвослів’ях часів після «шапочки» або відразу за «Прийдіть поклонімось» йдуть три обраних псалма (для кожного часу вони різні), за ними тропарі (спеціальні молитви), присвячені пам’яті дня, що святкується або святого (святих). За нею йдуть спеціальні молитви «Богородичні», присвячені Пресвятій Богородиці. «Богородичні» також для кожного часу свої. Потім «Трисвяте після Отче наш» (див. будь-який православний молитвослов: початок ранкових молитов). Далі спеціальне молитвослів’я «кондак», присвячене пам’яті дня. Потім сорок разів «Господи, помилуй», молитва «На будь-який час», ієрейський відпуст (для 3-го і 6-го часу – це «Молитвами святих отців наших …», а для 9-го і 1-го – це «Боже, змилуйся до нас……») і молитва часів (для кожного своя).

Часи завжди починаються з молитви «Прийдіть, поклонімось», яке є своєрідним сповіданням нашої віри у Святу Трійцю, продовжуються вони псалмами, а після них новозавітними молитвами, що показує глибоку органічну взаємозв’язок Старозавітній і Новозавітній Церков. У часи також монтуються тропарі і кондаки дня – спеціальні короткі молитви, присвячені святкується в цей день події або поминають святому. Центральною частиною годин, за заповітом святих апостолів, є читання молитви «Отче наш». Поглиблене покаянне моління «Господи, помилуй», що повторюється сорок разів, і молитва «Ти, що повсяк час…», говорить нам про те, що ми повсякчас і у всякий час повинні поклонятися Богу і славити Його. Потім відпуст і молитва часу. Всі псалми і молитви богослужбового часу підібрані святими отцями з Божою поміччю таким чином, щоб нагадувати нам про вищевказані пам’яті часів. Приклад тому 50-й псалом на третьому часі, вірші якого «Серце чисте утвори в мені, Боже, і духа праведного віднови в нутрі моєму. Чи не відкинь мене від лиця Твого і Духа Твого Святого не відніми від мене» нібито прямо нам говорять про зішестя Святого Духа на апостолів. А в Великий піст на цьому часі в тропарі прямо сказано про події, що згадується: «Господи, Що Пресвятого Твого Духа в третю годину апостолом Твоїм послав, Того, Благий, що не відніми від нас, але обнови в нас, що моляться Тобі».

До речі, часи в продовження богослужбового року терплять зміни. У Великий піст до них додаються читання кафізм, молитва преподобного Єфрема Сирина «Господи і Владико життя мого …», певні тропарі. На Святу Пасху і в Світлу седмицю структура годин на дев’яносто відсотків змінюється. Тоді в них входять піснеспіви, що славлять Воскресіння Христова: тропар і кондак Пасхи, спів «Воскресіння Христове бачивши» і т. д. Через особливої урочистості свята великодні часи часто не читаються, а співаються.

Крім того, в надвечір’я таких великих свят, як Різдво Христове і Святе Богоявлення (Хрещення Господнє), читаються великі часи. Вони мають звичайну структуру богослужінь часів, з тією лише різницею, що на них читаються старозавітні читання – паремії, Апостол, Святе Євангеліє. У Київському Православ’ї їх часто називають царськими часами. Це історична назва, бо часто на них були присутні монархи.

У давнину часи відправлялися, як і належить – а 7 і 9-й годині ранку, о 12.00 і 15.00. Але, на жаль, для сучасної людини з його поспіхом і зайнятістю такий графік не підходить. Тому зараз дев’ятим часом починається вечірня, утреня ж закінчується першим часом. А третій і шостий час приєднуються до початку Божественної літургії з тієї необхідністю, щоб священик встиг під час читання даного часу зробити проскомідію. Оскільки з дев’ятої і третього часу починається добове богослужіння, то дані молитвослів’я мають «шапочку»: священицький вигук «Благословен Бог наш …», потім звичайний початок «Царю Небесний», Трисвяте, «Отче наш», «Прийдіть, поклонімось …» А перший і шостий час починається тільки з «Прийдіть, поклонімось …»

Хочеться зауважити, що в Церкві немає нічого маловажного і малозначного. Це стосується і богослужбових годин. На жаль, часто доводиться спостерігати, як люди намагаються прийти до початку Літургії, але спізнюються на часи. Створюється враження, що читець, що самотньо стоїть на криласі і читає часи, робить це тільки для себе, ну і для священика, в крайньому випадку. Багато ж інших зайняті свічками, записочками, розмовами – одним словом, звичайної храмовою суєтою. І тільки коли звучить вигук «Благословенне Царство …», всі стихають.

Але ж треті час – це зішестя Святого Духа на Пресвяту Богородицю і апостолів, це хресний шлях на Голгофу Спасителя, а шостий час – Розп’яття Христове. Він оповідає нам про те, що в Його пречисті руки вбивали цвяхи за наші гріхи. І Бог добровільно віддав себе на страждання в ім’я спасіння всіх нас! Чи можемо ми ігнорувати це? Чи можемо ми нехтувати часами?

На жаль, є вже традиція ставлення до часів як до чогось малозначного. Вважається, що їх можна «підрізати», спізнитися. І це вже страшно. Адже мова йде про спогади Страстей Господніх.

Тому, дорогі брати і сестри, будемо пам’ятати, що прийти за півгодини до початку Літургії – це не прибути під вигук «Благословенне Царство», запізнившись на часи. Ні. Це означає прийти до початку читання часів. Щоб і записочки встигнути подати, і свічечки поставити, і образи святі поцілувати. А потім, віддихавшись і заспокоївшись, починати слухати часи і серцем заглиблюватися в спогад Страстей Христових і Зішестя Святого Духа на апостолів.

Адже хто розпинається разом з Господом нашим Ісусом Христом, той з Ним і воскресне.

ієрей Андрій Чиженко

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»