ЛЮБОВ ХРИСТОВА ГІДНА БУДЬ-ЯКИХ ЖЕРТВ

Виправдання і спасіння кожного з нас є не результатом виконання деяких заповідей, але плодом істинного і справжнього зв’язку з Христом. Заради Нього можна піти на будь-які жертви. Заради Того, Кого святий гімнограф Його Страстей оспівує: «розіп’яли єси заради мене, та мені подав спасіння».

Господи, ти був розп’ятий за мене, невдячного. За мене, що дивиться на Твої розпростерті пречисті руки і не плаче. За мене, який бачить Твоє поранене Тіло і залишається байдужим. За мене, хто дивиться на Твоє закривавлене обличчя, красою перевершує всіх смертних, і чиє серце безрозсудно не обливається кров’ю. Ти був розп’ятий, Господи, щоб подарувати мені залишення, позбавлення, порятунок і насолоду Твоїм Царством і уготована для мене блага. Я дивуюся, як можна залишатися неупередженим, думаючи про цю безмежну поблажливість Твоєї любові? Як можна залишатися в гріху, думаючи про те, як Ти, Боголюдина, був розп’ятий, щоб позбавити мене від гріхів? Коли звучать у моїх вухах слова святого Никодима Святогорця, шепоче мені: «Якщо любиш Бога істинно, подумай, перш ніж згрішити». Я не згадую Тебе, мій розп’ятий Ісус, перш ніж упасти, і не кажу, що краще померти, ніж переступити Твою заповідь, найсолодший мій Ісус, і зрадити Твою любов. Зрадити Тебе, Хто кожен раз, бачачи моє падіння, посилає Ангелів підняти мене, очистити, зцілити мої рани, які не встигають зажити, а я знову падаю, «знову і багата разів», і знову бачу Твоїх святих Ангелів, що піднімають мене і заспокоюють біль мого падіння. Любов Твоя, Господи, не всякій чи не гідна будь-якої жертви?

Я глибоко переконаний, що лише віра в Тебе, мій Христос, може врятувати мене, але не формальне виконання Твого закону. Віра не як теоретична згода з деякими істинами, але як довіра і повне відання себе Тебе, бо Ти є істина і життя (Ін. 14:6). Віра, суть якої висловлює богонатхненний апостол Павло, кажучи: «Живу вірою в Сина Божого, що полюбив мене і віддав Себе за мене» (Гал. 2:20). Іншими словами, все моє життя повинне обертатися навколо Твого пречистого лику, маючи центром віру в Тебе, живого Сина Божого, що полюбив мене і заради мене віддав Себе смерті. Сподоби мене, Господи, зробитися охопленим цією живою і глибокою вірою, що змусила великого Павла вигукувати: «Я розп’ятий з Христом, і вже не я живу, але живе в мені Христос» (Гал. 2:19-20). Хрестившись покаянням і щирою сповіддю, як я бажаю бути розп’ятим з Тобою і вмерти для світу, живучи лише заради Тебе, мій Христос. Я омився потоками Твоєї пречистої крові, і очистився, і хочу вважатися померлим для світу і таємниче чути Твій голос, що повторює: «Якщо помреш до смерті, вмираючи, не вмреш». Мої прагнення і моя боротьба спрямовані на те, щоб не я далі жив, ветха людина з її пристрастями і бажаннями, але жив Ти всередині мене, мій Христос.

Брати мої, життя у Христі таїть у собі безмірну велич, бо воно не ґрунтується на деякому етичному п’єдесталі і не є простим переходом від смерті до життя. Святим хрещенням і святим таїнством сповіді ми, християни, переживаємо смерть старої людини і одночасно воскресіння в нове життя, яке ми покликані зберегти за допомогою нашої боротьби з гріхом. Будемо ж боротися, щоб за допомогою Духа Святого втілити в життя Божественну волю, щоб жити за прикладом Христа, прославляючи своїми справами його пресвяте ім’я, і кажучи, як апостол Павло: «Не я живу, але живе в мені Христос» (Гал. 2 :20).

Будь-яка жертва, принесена нами, християнами, мізерно мала в порівнянні з жертвою нашого улюбленого Ісуса. Який дар, зіставний з Його спасительними благодіяннями і безмірною добротою, ми можемо принести Йому? Що б ми не подарували Йому, це буде незначно, і стане, швидше не нашим даром, але заплата за ті численні дари, якими Він щедро забезпечив нас. А тому, всякий раз віддаючи Йому що-небудь, ми повинні зі смиренням говорити: «Прийми це, Господи, хоча це тільки Твоє від Твоїх». Але найбільшим і самим богоугодною даром, даром нашим особистим, що відбуваються не з безмежної Божественної благодаті, але від нашої малодушності і недбайливості, є наші гріхи. Їх просить у нас Господь, щоб ми принесли їх Йому і Він їх людинолюбне очистив. Саме їх попросив Господь, коли втілився в день Свого Різдва у віфлеємського аскета святого Ієроніма, кажучи: «Ієронім, Мені потрібні твої гріхи. Дай мені свої гріхи, щоб Я простив їх, бо за цим Я і прийшов у світ!»

Харалампос Бусьяс, гімнограф

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»