СВЯТИЙ КОСМА ЕТОЛІЙСЬКИЙ ПРО ШЛЮБ

Рівність чоловіка і жінки

Коли Бог створив чоловіка, жінки в цьому світі ще не існувало. І всеблагий Бог взяв у чоловіка ребро і створив жінку. Створив рівною чоловікові, а не нижче нього.

Так і ти, християнин, повинен радіти своїй дружині і любити її, як рівну собі, і не вважати її своєю рабинею. Адже вона дружина – творіння Господнє, як і ти. У вас одна віра, одне хрещення, одне Євангеліє, одне Святе Причастя і один рай, в якому ви будете блаженствувати. Бог не вважає жінку менш гідною, ніж ти. Тому він не створив її з ніг, щоб чоловік не зневажав її. Не створив з голови, щоб і вона не зневажала чоловіка. Створив ж з ребра, що знаходиться посередині, щоб стала вона супутником чоловікові, наділив її такою ж, як у нього, душею, після чого назвав чоловіка Адамом, а жінку Євою.

Благословенний шлюб

Радійте і веселіться тисячі разів ті, що уклали цнотливий шлюб. Серед багатьох благ всеблагий Бог дарував вам і благословенне подружжя. Плачте про нечестивих і невірних: крім всього іншого нещастя, вони мають і мерзенний шлюб.

Послухай, дитина моя! Коли хочеш одружитися, пересвідчись спочатку, що дружина не знаходиться в спорідненості з тобою, бо це забороняє закон Церкви. Потім дізнайся, чи має вона в серці своєму страх Божий. І, по-третє, чи прикрашена вона соромливістю. Взяв жінку бідну – отримав рабиню. Взяв багату – сам став рабом.

Перш за все, сповідайтеся і шукайте шлюб у церкві.

Священик запитує у нареченого: «Береш ти, Іоан, Марію собі за дружину?» І якщо наречений згоден, дає йому свічку. І те ж саме питання ієрей задає і нареченій: «Береш ти, Марія, Іоана собі за чоловіка?» І якщо вона згодна, то не відповідає, а лише киває головою. Якщо ж не згодна і все відбувається не по її волі, вона вигукує: «Не хочу». І якщо наречена скаже так, священику не варто  вінчати їх, тому що це обернеться для них покаранням. Якщо ж обидва вони відповідають згодою, священик вінчає їх, після чого причащає їх Пречистих Таїнств. І навіть якщо існує у них якась перешкода, нехай причастить їх з однієї чаші. Після цього їх зі співом проводжають додому, де священик здійснює молитву, благословляє трапезу і йде.

І після трьох днів пара може вступати в подружні відносини, але утримуватися по неділях і святах з належним християнам благочестям. Бог дав дружину не для розпусти, але для народження дітей. А ти, чоловік, цурайся іншої жінки, як жахаєшся змії. І не тільки іншої жінки, але і своєї власної в певний час. Якщо дружина твоя завагітніла, слід утримуватися. Якщо народила, і не була над нею прочитана молитва після закінчення сорока днів, значить, вона не очистилася. І якщо ти все ж хочеш вступити в зв’язок з дружиною своєю, згадай такий приклад: запитай хлібороба, як часто він засіває поле. Один раз на рік, після чого залишає його, поки не дозріє і потім пожинає. Потім, якщо хоче, знову засіває його. Так само і ти, брате. Вступив в зв’язок з дружиною, і вона завагітніла? Залиш її, поки не народить, не пройдуть сорок днів, і вона не очиститься, після чого сій знову. І нехай буде в тебе сорок, п’ятдесят дітей.

Хочу навести порівняння, але воно ганебне, і ви захочете засудити мене. Хіба не бачите ви тварин, які з’єднуються, щоб самка понесла, і лише коли вона народить, вони знову вступають у зв’язок? А ми, люди, не соромимося бути гірше тварин? Роблячи це, ти шкодиш собі. Поступи інакше: змирися, визнай, що ти недостойний, грішний і гірше тварин, осуди себе, і так Бог зможе змилуватися над тобою і врятувати тебе. Але здійснювати гріх і пишатися собою, вважаючи себе святим, – припустимо це?

Тоді Бог благословляє чоловіка, дружину та їхніх чад, і не заважає їм ніяка перешкода, ні спокуса, ні інше зло. Так вони і в земному житті благоденствують, і в рай йдуть за вічною радістю. І немає ніякої сили розлучити подружжя. Лише смерть і блуд їх розлучають.

Переклад українською мовою «Київське Православ’я»