СВЯТІ ЙОАКИМ І АННА: НАЙБІЛЬШ ЩАСЛИВІ БАТЬКИ

Найщасливішими батьками всієї людської історії стали Йоаким і Анна. Так їх оспівує Церква: «О щаслива пара, ви перевершили всіх батьків, оскільки дали життя Тієї, Хто вище всього творіння» (славослів’я вечерні 9/22 вересня. Таким чином, Йоаким і Анна стали найщасливішими з батьків, бо дали життя прекрасному і найсвятішому чаду – Богородиці, яка перевершує все творіння. Якщо на одній чаші ваги виявиться весь світ – всі зірки, всі люди і всі святі, а на іншій – Богоматір, то переважить остання.

Згідно з ученням Святих Отців, весь світ був створений заради Богоматері, а Богоматір – для Христа. Адже Христос є причиною і метою створення. Христос зміг зробиться людиною, Боголюдиною тільки лише за допомогою Діви Марії. Як дерево існує заради плоду, так і всі люди і Ангели існують заради Діви Богородиці, Яка своєю величчю перевершує не тільки людей, але й Ангелів і Архангелів.

А значить, чи можна собі уявити більш щасливих батьків, ніж батьки Богородиці? Святий Іоанн Дамаскин прославляє цих батьків, кажучи: «О щасливе подружжя Йоаким і Анна, все творіння славить вас, бо ви нагородили Творця найбільшим даром – смиренну, єдину, гідну матір для Творця. Чудна утроба Анни, яка поступово зростила в собі і народила Пресвяте Дитя. Це лоно носило в собі живе Небо, широтою своєї затьмарює безкраї небеса».

Людство знаходиться в неоплатному боргу перед Йоакимом та Анною за цей великий дар. Вони подарували нам Діву Богородицю. Але в той же час і вони нескінченно зобов’язані Богу і відчувають величезну подяку за велику радість, яку Він дарував їм.

Ім’я «Анна» означає «благодать». Цією благодаттю їх обдарував Господь. Ким була Ганна? Безплідною жінкою, нездатною мати дитя. Але молитви її були почуті, і вона знайшла дитину. Ми знаємо і інших старозавітних жінок, які чудесним чином зцілилися від безпліддя. Однак у всіх у них народжувалися сини: в Сари – Ісак, у Ганни, дружини Еллана, – Самуїл, у Єлизавети – пророк Іоан. Анна, дружина Йоакима зробилася єдиною безплідною жінкою, яка народила дочку. Чому? Тому що саме жінка, перша Єва, за допомогою свого непослуху породила гріх і смерть. Інша жінка, нова Єва, Богоматір своєю смиренністю подарувала життя безгрішному Спасителю світу.

Йоаким і Анна були гідні радості. Вони обидва були благодатними. Христос сказав: «По плодах їх пізнаєте їх» (Мт. 7:16). Діти – це плід, образ батьків. Батьки благочестиві і віруючі принесли на світло благих дітей. Яких же дітей ви чекаєте від невіруючих, нечестивих мирських батьків? Гниле дерево – гнилі плоди, нечестиві батьки – розбещені діти. Звичайно, бувають винятки. Однак батьки Богородиці вели праведне життя: святі батьки – Пресвяте Дитя. В одному з тропарів ми читаємо: «превисоке маючи життя, житія ж світле, всіх укупі батьків земних перебільшили, бо нетлінними Діву народили» (перша пісня канону утрені 9/22 вересня). Значить, Йоаким і Анна, по чистоті й моральності свого життя, стали найбільшими з усіх батьків, оскільки принесли в світ Пречисту Діву.

Святий Іоан Дамаскин пише: «Ведучи життя святе і чисту, ви принесли плід, що став прикрасою чистоти. Чистий до народження, під час народження і після народження, прекрасний, навіки залишається чистим розумом, душею і тілом ».

Архімандрит Данило Аеракис

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»