АКАФІСТ ПРЕПОДОБНОМУ ПИМЕНУ БАГАТОХВОРОБЛИВОМУ, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОМУ

Кондак 1

Обраний угодник Христовий Пимен, що хвороби терпливо переносив заради Ім’я Божого. Будь і нам у печалях розрадою, бо підносимо тобі це хваління:

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Ікос 1

Творця ангелів обрав тебе люб’язно. Від усіх (ченців)  був ти відзначений хворобою. Але не нарікав на злу долю, не відмовляв Господню волю. Не можемо ми зрозуміти цього терпіння невимовного, тому так тобі співаємо:

Радуйся, обранець Христовий; радуйся, бо був у цьому світі мандрівником.

Радуйся, бо виростив терпіння, радуйся, бо через нього досягнув спасіння.

Радуйся, бо думку терпливого страждання сприйняв; радуйся, бо спокус світу уникнув.

Радуйся, батьків розрада; радуйся, жива молитва за них.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 2

Бачачи твоє прагнення до Господа, виконали батьки благе бажання. До славних стін Київської обителі припали й милості просили, жадаючи вилікування дитини своєї. Ти ж Богу підносив спів хваління: Алілуя.

Ікос 2

Неможливе постигнуть розумом, як просто шукав ти Господа. І почав молити отців святих, щоб тебе в монастир прийняли. Ми ж, шануючи це бажання святе, такий спів тобі приносимо:

Радуйся, ченців шанувальник; радуйся, люблячий Христа безмежно.

Радуйся, бо метушню світу відкинув; радуйся, бо обрав шлях чернецтва.

Радуйся, бо спокусу хвороби переміг; радуйся, бо скорбутами не переможений.

Радуйся, бо отримав зміцнення духу від Господа; радуйся, бо силою небесною наповнився.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 3

Виявилася тобі благодать сили Всевишнього, що удостоїв тебе прийняття ангельського образу в Києво-Печерської обителі. І ченці, чуючи спів Безплотних, увійшли в твою келію та побачивши тебе облаченним у мантію, з здивуванням заспівали Творці: Алілуя

Ікос 3

Намагаючись виконати заповіт Євангелія, ті прийняв, преподобний, образ ангельський. А волоси твої невимовним чином були перенесені на труну преподобного Феодосія. Ми ж, споглядаючи таємницю незбагненну, так співаємо тобі:

Радуйся, правдивий угодник Божий; радуйся, співродич сил небесних.

Радуйся, долучений до Києво-Печерської братії; радуйся, похвала Творці.

Радуйся, від ангелів постриг прийнявши; радуйся, вірний виконавець обітниць чернечих.

Радуйся, бо виконав твою просьбу Господь; радуйся, бо себе Христу вручив.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 4

Бурю спокус перетерпів ти, отче Пимен, холод і голод, і багато злигоднів від недбалої братії, що забувала вчасно хліб подати тобі. Але був ти укріплений благодаттю Божою, невпинно співаючи Творцеві: Алілуя.

Ікос 4

Всі ченці задивлялися, споглядаючи твоє безгнівне терпіння, дивувалися неспинному молінню твоєму, що недоступно будь якому хворому. Ми ж, що втомлюємось навіть від легкої праці, співаємо тобі устами грішними:

Радуйся, бо гідно терпів нестачу; радуйся, бо обрав вбогість євангельську.

Радуйся, любитель вищої мудрості; радуйся, житло лагідності.

Радуйся, бо пробачав до себе недбалість; радуйся, бо пробаченням любов примножував.

Радуйся, бо стражданням терпів смиренно; радуйся, бо Творці за все дякував.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 5

Здійснивши дороговказні Божі діяння, був ти удостоєний дару вилікування. Розслабленого підняв ти й пішов він твердо. Наказав ти йому, отче преподобний, немічним служити, а він, бачачи чудо зцілення, заспівав вдячно Господу: Алілуя.

Ікос 5

Бачачи, що людина нехтує своїм словом, знову повернув Господь одному ченцю неміч, але ж ти, преподобний Пимен, пробачив винуватому злий норов та вмолив Господа повернути здоров’я грішнику, а той здійснив щире покаяння. Про цю любов твою до людей знаючи, так співаємо тобі:

Радуйся, євангельської любові приклад; радуйся, навчаючи їх покаянню.

Радуйся, хворих цілителю; радуйся, наставник милосердності.

Радуйся, бо лікуєш від жорстокосердості; радуйся, бо до істини скеровуєш.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 6

Час життя земного кінчаючи в стражданнях хворобливих, ти удостоївся дізнатися свій день відходу. Але за три дні до блаженного успіння, отримав ти здоров’я по Божому задуму. Причастившись Дарів Святих, з вдячністю заспівав до всеблагого Бога: Алілуя.

Ікос 6

Просяявши дивно подвигами стриманості, ти явив ченцям зразок для наслідування. І в храмі, у часі останнього пробачення, ти промовляв лагідно слова розради. Прославляючи сьогодні твоє дивне смирення, ми приносимо тобі цей спів простий:

Радуйся, бо був оплотом вірності чернечої; радуйся, бо не знав спочинку в послуху.

Радуйся, бо був страстей згубником; радуйся, бо безплотних споглядав.

Радуйся, бо дано було тобі дізнатися день відходу; радуйся, бо отримав бісер благочестя.

Радуйся, бо отримав спочин гідний; радуйся, бо мав сумління чисте.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 7

Жадаючи перейти, отче преподобний, до іншого життя, відректися серцям від всякої суєти земній, преподобному Антонію здійснивши поклоніння, ти відніс труну свою на місце поховання. Споглядаючи таку милость до праведного, заспівали ченці Богу: Алілуя

Ікос 7

Нове благовоління явив до тебе Господь, коли знаками прикрасив відхід твій. Бо три стовпа огню з’явилися та на купол храму опустилися. Ми ж, споглядаючи знаки великі, співаємо тобі радісно:

Радуйся, бездоння смирення; радуйся, житло святості.

Радуйся, скорботи любитель; радуйся, бісів переможця.

Радуйся, маючий дар передбачення; радуйся, надія зцілення.

Радуйся, бо всю волю свою віддав Господу; радуйся, бо отримав гріхів пробачення.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 8

Господь, виявляючи дивне чудо Своєї милості, удостоїв тебе, отче преподобний, дару прозорливості, бо ти знав притчу про двох ченців спочилих: Як відзнаки схими великої зникли з труни в ній похованого, а той, що при житті не був її удостоєний, у труні лежав як великосхимник. Знаючи про це, неспинно співаємо Богу: Алілуя.

Ікос 8

Живучи в цьому світі як людина, Пимен преподобний, ніколи не покидав спілкування з вищими на небесах. І, терплячи страждання тілесні, виростив у душі плоди блаженні. Подивись тепер твоїм благоволінням на нас, так тобі співаючих з шаною:

Радуйся, бо через тебе дивні чуда виявлені; радуйся, бо тобою блага розливалося.

Радуйся, бо покірливо терпів немочі; радуйся, бо є хворим допомогою.

Радуйся, бо пороки викривав без шкодування; радуйся, бо був наставником благочестя.

Радуйся, бо отримав від Господа дар передбачення; радуйся, бо був сосудом Божого задуму.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 9

Сонм Ангельський був здивований життям твоїм, Пимен преподобний, пастир справжній по духу і за ім’ям, бо знаходячись у хворобі тілесної, здобув у собі Царство Боже. Ми ж, споглядаючи таке вище до тебе благовоління, співаємо Господу вдячно: Алілуя.

Ікос 9

Мудреці багатомовні не можуть витлумачити, як можливо людині цей подвиг здійснити. Але слову Господа віруючи правдиво, знаємо, що в Творці все можливо. І тобі, що здобув у молитві благодать, неспинно будемо замилувано співати:

Радуйся, промінь прозріння, радуйся, ключ смирення.

Радуйся, гріхів переможця; радуйся, добра наставник.

Радуйся, за всіх молитовник неспинний; радуйся, подавця цілитель хвороб важких.

Радуйся, бо знайшов багата овечок згублених; радуйся, бо розтопив багато сердець кам’яних.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 10

Жадаючи спастися від бури хвилювань світу цього, досягнув ти берегів спокою, хворобою згасив єси огонь спокус тілесних. І відкинувши всі думки лукаві, скорботами здобувши душі спасіння, заспівав ти Богу: Алілуя.

Ікос 10

Христос є стіна всім, хто живе в страху Божому. Кого з себе творимо, лежачи в праху? У немочі воля Господня здійснюється, бо спокуса розуму скорботою тілесною смиряється. Ми ж, споглядаючи задум Божий у хворобі твоїй, приносимо тобі спів хваління:

Радуйся, бо смиренням у хворобі досягнув спасіння; радуйся, бо їм виявився лікарем душевним.

Радуйся, бо вірою перемог зневіру; радуйся, бо виявився скинею терпіння.

Радуйся, бо прошов через браму тісну; радуйся, бо неміч тілесну зробив духовною силою.

Радуйся, бо з колиски шукав Христа; радуйся, бо гідно ніс хрест свій.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 11

Як, отче, принесемо тобі спів гідний? Бо маємо розум суєтні й серця неспокійне. Сподіваючись тільки на доброту твою, маємо відвагу співати святості твоєї. Ти ж не позбав нас молитви своєї, співаючи Господу пісню хваління: Алілуя.

Ікос 11

Світло на горі побачать разом чисті й грішники. Так і життя твоє багатостраждальне є для душі хлібом корисним, що приносить розраду велику. Це розуміючи, приносимо тобі спів цей шанобливий:

Радуйся, розрада в немочі; радуйся, допомога в час страждання.

Радуйся, світло на шляху спасіння; радуйся, благій пояс смирення.

Радуйся, бо показав приклад хреста несіння; радуйся, бо їм переміг всі спокуси тілесні

Радуйся, бо явив віру правдиву; радуйся, бо відшукав скарб нетління.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 12

Прийняв ти, отче преподобний, благодать велику, тому сильна твоя молитва перед Господом. Допомоги ж і нам, угодник Христовий, молитвою, щоб хвороби несли з смиренням і вдячністю, розуміючи їх як потребу лікування вищого. Бездоганно співаючи Богу: Алілуя.

Ікос 12

Оспівуючи твоє, Пимен преподобний, земне мандрування, знаємо, що не позбавимося причастя слави твоєї. Бо дивний Господь у святих своїх, спасаючи всяке творіння їх молитвою. Тому, пам’ять твою святу здійсняючи, спів хваління приносимо тобі:

Радуйся, смиренний виконавець волі Божої; радуйся, співслужитель сил Безплотних.

Радуйся, житель небесної обителі; радуйся, вірний Христа служителю.

Радуйся, бо ти переміг спокуси важки; радуйся, бо переміг зневіру вірою.

Радуйся, бо ввійшов ти в радість вічну; радуйся, бо побачив славу вічну.

Радуйся, Пимен, у скорботах терпливий, наслідувач добровільних страстей Христових.

Кондак 13

О, предивний угодник Христовий, преподобний Пимен Багатохворобливий, прийми цю хваління від серця нашого. І моли Ісуса Христа, Бога нашого, щоб прожити нам земне життя гідно в смиренні, та безбоязно неспинно підносити Йому спів вдячний: Алілуя.

Цей кондак співаємо тричі, потім Ікос 1 і Кондак 1

МОЛИТВА ПРЕПОДОБНОМУ ПИМЕНУ БАГАТОХВОРОБЛИВОМУ, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКОМУ

О предивний угодник Христовий Пимен! Будь милостивий до нас, що здійснюють пам’ять твою. Ми, на землі живучи, не можемо розумом досягнути: Як можна для спасіння себе ж хвороби бажати? Як же нам виховати норовливу душу свою, щоб вона тільки до Господа думки й почуття свої скеровувала? Допоможи нам не себе, а Христа в цьому житті прославити; допоможи зрозуміти підставу хвороб наших; виправи життя наше, щоб не себе, а ближнього нам любити. Запали нам світильник, щоб не згубилися з шляху спасіння. Щоб нам, негідним, прийняти хворобу вдячно та досягнути зцілення через смирення. Бо є ти надійний наш молитовник перед престолом Господа, а йому вічне поклоніння разом з Отцем і Святим Духом, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.