ЛІТУРГІЙНА СИМВОЛІКА ІКОНОГРАФІЇ УСПІННЯ ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

Візантійська іконографія Успіння Богоматері у своїй канонічній формі сформувалася до кінця X ст. Це підтверджується датованій пластиною слонової кістки для окладу Євангелія імператора Оттона III (1002) з Баварської державної бібліотеки в Мюнхені. Дана композиція була не тільки сценою оповідного святкового циклу – зображенням смерті Марії, а й чином літургії з Христом-архієреєм, якщо враховувати тексти, які служили основою іконографії, в першу чергу, апокрифічне Сказання Псевдо-Іоана Богослова та Слова Іоана Дамаскина на Успіння Богоматері.

Успіння Богоматері, як і Воскресіння Христа, символізувало попрання смерті і воскресіння до нового, більш досконалого життя майбутнього віку. У Другому Слові на Успіння Богородиці Іоана Дамаскина читаємо: «Сьогодні скарб життя, безодня благодаті … покривається Живоносною смертю і безбоязно приступає до неї Та, Яка в утробі носила Переможця смерті, якщо взагалі допустимо іменувати смертю всесвященний і життєдайний Її відхід»; «Поглянувши на Неї, смерть побоялася бо від свого нападу на Сина Її [смерть] досвідом навчилася і, отримала вже [цей] досвід, стала розумнішою»; «Але як святе і непорочне тіло Господа, яке від Неї стало співіпостасним Слову, на третій день воскресло від гробу, так і Матері [належало] бути відібраною від труни і переселитися до Сина. І як Він Сам зійшов до Неї, так і Їй [належало] піднятися у велику і найтаємничу скинію … в саме небо (Євр. 9:11-24)».

У Словах Іоана Дамаскина на Успіння Богоматері багаторазово зустрічаються різні епітети Марії, які уподібнюють Її скинії, святилища, трапези, сосудам з манною небесною, хлібу, джерелу манни, вмістилищу хліба, солодкої їжі; нетлінність непорочного тіла Марії зв’язується з нетлінням Святих Дарів; присутність апостолів біля труни Марії – з зборами на літургію і прийняттям ними божественної благодаті.

Третьому Слові на Успіння Богоматері Іоана Дамаскина читаємо: «Нині земна трапеза, що залишаючись дівою носила Небесний Хліб Життя … була взята від землі на Небо …»; «Цю труну, яка більш коштовна, ніж стародавня Скинія, бо вона прийняла … живоносну трапезу, зберігаючи не хліб пропонований, але хліб небесний …»; «Солодкий, воістину солодкий винний напій і поживний хліб. Перший веселить, а другий зміцнює серце людини. Але що може бути солодшим Матері Бога мого?»

Наведемо цитату з Першого Слова на Успіння Богородиці Іоана Дамаскина: «… Богу Слову, Хто створив скинію в утробі твоїй, людська природа принесла спечений в гарячій золі хліб, тобто початки своїх плодів, з Твоїх пречистих кровей. [Ці початки] як би спік і зробив хлібом божественний Вогонь … »У його ж Другому Слові на Успіння Марія визначена як«… солодкий Сосуд манни або, краще сказати, істинне її джерело …».

Варто відзначити, що сам текст Третього Слова на Успіння Іоан Дамаскин починає з того, що його мета – «запропонувати і собі самому, і вам, тут присутнім, про, божественне, святі збори, душекорисна й спасительна страва …». У Другому Слові святого отця підкреслена роль апостолів в залученні народів до причастя, і явлення їх навколо труни уподібнено зборам священиків на літургії: «Тих, які були розсіяні по всій землі, [які] уловляли людей … словами Духа, [які] неводом слова витягували [їх] з безодні помилок, [щоб привести] до духовної і небесної трапези таємної вечері, де [подається] священна страва духовних бенкетів Небесного Нареченого … в Єрусалим доставила хмара …»

У багатьох текстах на Успіння підкреслюється нетлінність тіла Богоматері. У Косми Маюмського читаємо: «Цар і Бог всього показує на тобі (справи) надприродні: бо, як в народженні зберіг Він (тебе) Дівою, так і в гробі тіло (твоє) зберіг нетлінним». У такому контексті це не могло не сполучатися з ідеєю нетлінності євхаристійних дарів.

Знову звернімося до Першого Слова на Успіння Богородиці Іоана Дамаскина: «… божественне Твоє тіло: священне Всенепорочна, сповнене божественних пахощів, рясне джерело благодаті, будучи покладено у труні, а потім піднесене в область кращу і вищу, не покинуло [свою] труну без дару, але повідомило йому божественне благословення і благодать, залишило його як джерело зцілень і всіляких благ для всіх, [хто] приходить з вірою»

У Словах на Успіння Іоана Дамаскина Марія називається скарбницею справжньої Премудрості, Царським престолом, ложем, а ложе – храмом, престолом. Це відповідає включенню до Слова численних цитат і образів, почерпнутих з Книг Старого Завіту, уподібнюватися Христу, втіленої Премудрості, новому Соломону, а Марію – його Нареченою; перенесення тіла Марії з Сіону до Гефсиманії уподібнювалося третьому перенесенню ковчега Соломоном в Святая Святих; сама труна називається прекрасною Нареченою, шлюбним чертогом. У Третьому Слові на Успіння Богоматері Іоана Дамаскина читаємо: «Ложе божественного втілення Слова упокоїлося в преславній труні, як в опочивальні, звідки воно зійшло в небесний шлюбний чертог, так що, Пресвітло царюючи з Сином і Богом, залишило труну ложем для тих, що живуть на землі. .. Це ложе сприяє не плотському з’єднанню люблячих земною любов’ю, але доставляє тим, які полонені Духом, життя святих душ, стояння перед Богом, найкраще і найсолодше з усіх благ». Євхаристія ж була найвищим вираженням цієї любові і уподібнювалася весільній вечері Жениха Христа, Сина Великого Царя.

Усі три Слова Іоана Дамаскина читалися на свято Успіння Богоматері 15 серпня в церкві Св. Сіону вночі. У самій службі на свято Успіння Богоматері повторювалися і розкривалися основні риси цієї події християнської історії: збори у одра апостолів і їх участь у Успінні, прославляння Марії та її кончини ангельськими силами, нетлінність тіла Марії. Навколо ложа Марії служили літургію. Грузинське Євангеліє Апракос V-VIII ст. відзначає святкування Успіння Богоматері в каплиці, спеціально побудованій біля підніжжя Гефсиманської гори, куди було перенесено тіло Марії. «… Містечко Гевсіманія, де труна Пресвятої Владичиці нашої Богородиці … Тут три храми: один по лівій руці і в поглибленні під землею, де божественна труна Богородиці. Храм цей весь склепінчастий просторий, циліндричний, і посеред його на зразок амвона стоїть труна її, вирізьблена з каменю в чотирикутній формі. І в її східній стороні з того ж каменю виліплене, як би ложе і обкладений мармуром одр, на ньому лежало пречисте тіло Пресвятої Богородиці, принесене святими апостолами із Сіону ». Ігумен Данило повідомляє про нього: «А зверху над труною святої Богородиці була збудована дуже велика клетська церква в ім’я святої Богородиці Успіння. … Розташована труна святої Богородиці внизу під великим вівтарем цієї церкви ».

Хрестоносці спорудили в церкві Св. Сіону на місці, де, за переказами, що поширилися в V ст., померла Богоматір, маленьку мармурову каплицю, присвячену Діві Марії. У цій каплиці був вівтар і зображення Успіння Богоматері, в ній і відбувалася служба на честь свята Успіння. Це означає, що ложе і труна Марії були храмовими святинями, в Успенському храмі в Гефсиманській могилі Богоматері, їм, розташованим прямо під вівтарем церкви, було надано євхаристійне значення подібно Гробу Господньому. З літургією також була пов’язана композиція «Успіння Богоматері» в Сіонській каплиці.

У середньо-візантійській іконографії цієї сцени, ложе з тілом Богоматері наочно уподібнювалося престолу, а розташування апостолів двома групами, очолюваними Петром і Павлом, по боках ложа, – їх присутності на євхаристії і причащанню під двома видами. Христос, що стоїть зі сповитою душею Марії позаду ложа, являв собою образ архієрея за трапезою. Зображення апостола Петра, що кадить перед ложем, мабуть, відповідало кадінню Святих Дарів в літургії, а образ Іоана, що припадає до ложа Марії, – священику, хто цілує престол. Часто в сцені Успіння Богоматері були присутні зображення двох, трьох або навіть чотирьох єпископів – Діонісія Ареопагіта, Єрофія, Тимофія Єфеського і Якова, брата Господнього, відповідно до тексту Псевдо-Діонісія Ареопагіта, інтерпольованого у Друге Слово на Успіння Богоматері Іоана Дамаскина разом з фрагментом історії Єфимія. У літургійному аспекті їх присутність в сцені Успіння можна уподібнити причащанню архієреєм священиків в євхаристії. Ангели з покритими руками, як для ухвалення Святих Дарів, також немов прислужують на літургії в якості дияконів. У розписах Спасо-Преображенського собору Мирожського монастиря по сторонах Христа представлені архангели Михаїл і Гавриїл в лорах.

На літургійний характер сцени Успіння Богоматері іноді прямо вказувало зображення пар гімнографів – Косми Маюмського і Іоана Дамаскина, представлених, наприклад, на західній стіні верхньої церкви-усипальниці в Бачкові праворуч і ліворуч від цієї композиції під арками, а згодом і в розписах XIV ст.

Етінгоф Ольга Євгенівна.

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»