АНГЕЛИ ЗАМІНЮЮТЬ СВЯЩЕНИКІВ

Вчення Церкви про ангелів не говорить про те, що вони не здатні здійснювати Святі Таїнства. Можливим поясненням цьому є той факт, що ангели не володіють матеріальним тілом і, згідно Іоана Богослова, нездатні до покаяння. Зовсім інакше справа є з людиною. Маючи тілесну неміч, людина має і можливість покаяння. І оскільки Святі Таїнства в тій чи іншій мірі пов’язані з покаянням, ангели за своєю природою не здатні їх здійснювати.

Однак священна традиція описує нам випадки, коли ангели хрестили людей, здійснювали Таїнство Святої Євхаристії, висвячували священиків.

Звернемося до випадку здійснення ангелами Таїнства Хіротонії єпископа. Мова йде про відомого Амфілохія (+ 395), єпископа Іконійського, який розгорнув серйозну боротьбу проти єретиків. Відповідне оповідання про Хіротонію міститься у двох текстах, написаних у наступні роки. З цього випливає, що історичні відомості, наведені в даних текстах, мають узагальнений, а часом і неточний характер.

Обидва тексти повідомляють нам, що Амфілохій був ченцем. Коли поважний єпископ Іконії Іоанн відійшов до Господа, Амфілохія, по всій видимості, було сорок років. Піклування Боже про Церкву, що залишилася без правлячого архієрея, проявилося в обранні Амфілохія.

«Була ніч, коли ангел Господній повідомив Амфілохія, що він буде висвячений в єпископи Іконійської церкви. Незважаючи на цей Божественний знак, Амфілохій залишився нерухомим, побоюючись, що цей знак виходить не від Бога. Проте в подальші два дні подія повторилося. На третій раз Амфілохій піднявся з ліжка, щоб спробувати взяти під контроль те, що відбувається. Він звернувся до ангела зі словами: «Якщо ти ангел Божий, давай разом помолимося». Ангел погодився, опустив голову і сказав: «Свят, свят, свят Господь Саваот, наповнена небо і земля Його славою».

Потім ангел взяв Амфілохія за руку і проводив в храм. Двері храму відкрилися самі собою. Приміщення було наповнене яскравим світлом і безліччю людей у білих хітонах. Потім всі вони підвели його до жертовника і дали йому щось, схоже на Євангеліє, зі словами: «Господь хай буде з тобою». Один з людей, що стоїть попереду, дав знак почати молитву, щоб Святий Дух відвідав висвячування. Всі вони стали молитися і потім, сказавши: «Мир тобі», зникли в нічній темряві».

Всю ніч Амфілохій роздумував над тим, що сталося, поки не прокинулися інші брати. Амфілохій відправився в церкву і розповів про все ігумену. Всю літургію він провів лежачи ниць, не промовляючи ні слова. Через деякий час він прийшов в себе, обличчя його сяяло невимовним світлом.

Коли Амфілохій повернувся з храму в келію, він знайшов там сім єпископів, що чекали його, щоб висвятити в єпископи Іконії. Вони знову відвели його в храм і стали надягати архієрейські облачення. Тоді Амфілохій повідав їм про те, що сталося з ним вночі. Вони повірили його словам і покликали інших єпископів та інших кліриків, щоб повідомити про одноголосне обрання Амфілохія в єпископи.

Інший випадок пов’язаний з Таїнством Причастя, яке ангели вчинили для одного монаха. Про це коротко оповідає Макарій Олександрійський, ієрей відомих ченців-келліотов, що взяли цю назву від місцевості, де вони трудилися. Один з його оповідань повідомляє про якогось Марка. Він був молодший Макарія і відрізнявся своєю дивовижною лагідністю, розсудливістю, а також здатністю заучувати напам’ять тексти Старого і Нового Завітів. Макарій наводить таке свідоцтво про Марка. Під час Святої Євхаристії, коли Макарій причащав інших ченців, він не зміг причастити Марка, так як ангел перешкодив йому, взяв святі дари з престолу і власноруч причастив Марка.

Третій випадок відноситься до досить пізнього часу. Відповідний текст, що датується XV століттям, розповідає про чудеса і по жанру належить до епічної розповіді. Православна сім’я, що складається з батьків і дочки, жила в районі, населеному мусульманами. Оскільки в цій місцевості не було православного священика, дочка залишилася нехрещеною. Коли дівчина виросла, вона стала одержима бісом і дуже страждала. Після смерті батька Бог явив свою милість. Богородиця спустилася з небес і звільнила дівчину від біса. Вона попросила свого Сина послати полум’я і спалити демона, щоб той не зміг більше мучити дівчину.

Потім Богородиця перенесла дівчину в місцевість, де знаходився православний храм. Богородиця звернулася до ангелів, що супроводжували Її: «Візьміть її і охрестить». Охрестивши її, ангели одягнули дівчину в білий одяг, поклали на голову вінець і, нарешті, причастили Святих Таїн. Після цього дівчину знову повернули додому, звідки її забрала Богоматір.

Іліас Вулгаракіс, викладач богослов’я Афінського університету

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»