ЛІТУРГІЯ СВЯТОГО АПОСТОЛА ПЕТРА ЗІ СЛОВ’ЯНСКИХ КІРИЛИЧНИХ СПИСКІВ

Перед початком літургії, вранці в призначений час священнослужителі, підготувавшись напередодні до служіння Божественної літургії, приходять до храму і, ставши перед царською брамою, тричі осіняють себе хресним знаменням, здійснюючи три поклони, і читають вхідні, тобто підготовчі до вчинення літургії, молитви

Проскомидія (чин ІХ сторіччя)

Священик бере від диякона проскуру на дискосі та копієм наносить на проскуру хрест зі словами:

Священик: Як ягня на заклання ведеться, і як агнець непорочний перед тим, що стриже його безмовний…

Кладе проскуру на дискос, показує на проскуру та продовжує:

Священик (продовжує): бо не відчиняє вуст Своїх, у смиренні Його на суд Він взятий, про рід же Його хто розповість? Коли взялося від землі життя Його…

Священик бере священну чашу, а диякон вливає в її віно й воду зі словами:

Диякон: і вийшла кров і вода з нього. І той, хто бачив, свідчив й правдиво свідчення його.

Священик ставить святу чашу на престол та промовляє:

Священик: Троїсте свідчить: Дух, і вода, і кров, і троїсте єдине є нині, і повсякчас, і на віки віків.

Диякон: Амінь.

Диякон підносить священику кадило

Диякон: Благослови, владико, кадило. Господу помолимось.

Священик (молитва над кадилом): Владико, Господи Божа наш, що сподобив нас, смиренних і негідних рабів Твоїх, бути служителями Твого жертовника. Очисти всі прогрішення наші і гідними зроби нас, посланням святого Твого Духа славити і оспівувати трисвяте Ім’я Твоє, щоб з чистим сумлінням здійснити Божественну Твою службу і принести Тобі, у святій і піднебесний Твій жертовник, кадило це з пахощами духовними.

Бо Ти є освячення і освідчення наше, і Тобі славу віддаємо: Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Диякон: Амінь.

Священик (молитв априношення): Благослови, Господи Боже наш, приношення це і подай нам, рабам Твоїм, серце і думки чисті, щоб були гідними прийти і причаститися Твого пречистого Тіла і Чесної Крові, і неосудними встати перед Тобою в день страшного суду, і подай нам відпущення гріхів і життя вічне.

Як святиться і прославилося пречесне і велике ім’я Твоє, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Диякон: Амінь.

Священик здійсняє відпуск проскомидії, а диякон кадить храм. Після закінчення читань диякон і священик поклоняються перед престолом, потім диякон, отримавши благословення, відкриває царську браму і виходить на амвон.

Диякон: Благослови, Владико.

Священик: Благословенно царство Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь. Єдинородний Син і Слово Боже, Безсмертний Ти, і побажав ради нашого спасіння втілитися від Святої Богородиці і Приснодіви Марії, незмінним зробився людиною, був розп’ятий, Христе Боже, смертю смерть переміг, єдиний у Святій Трійці, що прославляється разом з Отцем і Святим Духом, спаси нас.

Малий вхід з Євангелієм

Диякон перед Царською брамою, поклавши Євангеліє на плече і піднявши руку з орачем:

Диякон: Помолимося

Хор: Господи, помилуй.

Священик (молитва входу): Благодійник для всіх і всього творіння Творця, прийми тих, що приходять до Тебе й у Твою святу церкву. Все, що є їм корисне, виконай, і приведи до стану, гідного Царства Твого. Заради благодаті освячення збери нас в Твою святу і апостольську Церкву, яка повстала через чесну кров Єдинородного Сина Твого, з Ним же благословен єси, і з Пресвятим, і Благим, і Животворчим Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Диякон: Премудрість, станьмо побожно.

Хор: Прийдіть, поклонимось і припадемо до Христа. Спаси нас, Сину Божий, дивний в святих Своїх, спиваємо Тобі: алілуя.

Співаються тропарі й кондаки дня

Священик (благословляючи вірних): Господь з вами.

Хор: Амінь.

Диякон: Помолимось

Хор: Господи, помилуй.

Священик: Молимось Тобі, Господи, щоб наповнилися вуста наші весілля і хвали Твоєї в радість Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого. З ним же живеш і царствуєш, Божа наш, у єдності з Духом Святим у всі віки віків.

Хор: Амінь. Слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління. Хвалимо Тебе, благословимо Тебе, поклоняємось Тобі, прославляємо Тебе, дякуємо Тобі ради великої слави Твоєї.

Господи, Царю Небесний, Боже, Отче Вседержителю, Господи, Сину Єдинородний, Ісусе Христе і Святий Душе, Господи Боже, Агнцю Божий, Сину Отця, Ти, що береш гріхи світу, помилуй нас. Ти, що береш гріхи світу, прийми молитву нашу. Ти, що сидиш праворуч Отця, помилуй нас. Бо Ти Єдиний Святий, Ти Єдиний Господь, Ісус Христос, задля слави Бога Отця. Амінь.

Священик: Кіріє елейсон

Хор: Кіріє елейсон

Священик: Кіріє елейсон

Хор: Кіріє елейсон

Священик: Кіріє елейсон

Хор: Кіріє елейсон

Священик (благословляючи вірних): Господь з вами.

Хор: Амінь.

Диякон: Помолимось

Хор: Господи, помилуй.

Священик (молитва схилення): Подай, Господи, вірним рабам Твоїм, рукою Твоєю допомогу з небес, бо вони в Тебе всім серцям корисне прохають, хай виконуються прохання їх раді Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого.

виголос: Бо Святі єси, Господи Боже наш, і Тобі славу й трисвяті спів підносимо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь. Святі Божа, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Священик і диякон переходять на горне місце. При цьому священик тихо читає наступну молитву:

Священик (молитва переходу): Владико, Господи Боже Вседержителю, Єдиний Святий, що від небесних сил трисвяту пісню приймаючи. Прийми і з наших вуст грішних цю трисвяту пісню. І подай нам всі роки життя нашого безгрішно проводити.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Мир усім.

Читець: І духові твоєму.

Диякон: Премудрість.

Читання Апостола та Євангелія, усе як в літургії свт. Василя Великого.

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милости Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Святішого отця нашого Філарета, Патріарха Київського і всієї Русі-України, і (високо)преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), за братів наших священиків, священномонахів і за все у Христі братство наше.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за боголюбиву і Богом бережену Україну нашу, за уряд, військо і всю людність її, за державність, перемогу, спокій, здоров’я та спасіння їх, щоб Господь Бог допомагав їм у всьому та охороняв від усякого ворога і супротивника.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за тих, що дари приносять і добро діють у святому і всечесному храмі цьому, за тих, що працюють, співають, і за всіх присутніх людей, що сподіваються від Тебе великої і багатої милости.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Священик (молитва тихо): Господи Боже наш, прийми від рабів Твоїх цю щиру молитву і помилуй нас з великої милості Твоєї, і пошли всю щедрість Твою на нас і на всіх людей Твоїх, що сподіваються від Тебе багатої милості.

виголос: Бо Ти Милостивий і Чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Голови ваші схилить перед Господом.

Хор: Тобі, Господи.

Священик розгортає антимінс і читає молитву головосхилення.

Священик (молитва головосхилення): Владико Животворче і добра Подателю, що дав людям блаженну надію вічного життя, Господа нашого Ісуса Христа! Сподоби нас, Благий, в освяченні і цю Тобі Божественну Службу звершити задля насолоди будучого блаженства.

виголос: Бо під Твоєю державою завжди охорону маємо і в світлі істини вчимося, і Тобі славу і віддаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

І співають Херувимську пісню. Здійснюється Великий вхід, за звичаєм літургії свт. Василя Великого. Після входу диякон виходить на амвон і виголошує:

Диякон: Доповнимо молитви наші Господу, бо наповнилася небо і земля славою Його.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Священик: Бо Ти єси Бог смирення, милості й любові, і щедрий, і людинолюбний єси, і єдинородний Твій Син, і Дух Твій Пресвяті, , нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Полюбимо один одного цілуванням святим.

Священик: Христос посеред нас.

Хор: Є і буде.

Всі обмінюються поцілунком миру.

Диякон: Премудрість Божа, слухаємо уважно.

Співається Символ віри

Священик (тихо): В жертву Тобі, Господи, це підготовлене приношення освяти, його ж від нас благо і приємно прийми, раді Господа нашого Ісуса Христа Твого, з Ним живеш і царствуєш, Боже наш, у єднанні зі Святим Духом…

виголос після закінчення співу Символу віри: на віки віків

Хор: Амінь.

Священик (благословляючи вірних): Господь з вами.

Хор: Амінь.

Священик: До неба піднесімо серця.

Хор: Піднесли до Господа.

Священик: Принесімо подяку Господові.

Хор: Достойно і правдиво.

Священик: Справді достойно і праведно є, правдиво і спасительне Тебе повсякчас й повсюди подяку віддавати, Господь Святий, Отче Вседержителю, вічний Боже, Господа нашого Ісуса Христа отче. Його ж славлять і хвалять ангели, поклоняються царі, тремтять власті, а блаженні серафими спільно радісно служать. З ними і наші голоси хай прийняті Тобою будуть, молимось, молебне сповідання Тобі виголошуючи.

виголос: Пісню перемоги співаючи, виголошуючи, викликуючи і промовляючи.

Хор: Свят, Свят, Свят, Господь Саваоф! Повні небо і земля слави Твоєї! Осанна в вишніх!

Священик (тихо): Тебе, Отче, ради Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа, смиренно молимось милосердю Твоєму, щоб прийняв нашу молитву як непорочну.

Диякон: Амінь

Священик (благословляючи дари): Це приношення.

Диякон: Амінь

Священик (указуючи рукою на престол): І цей святі жертовник.

Диякон: Амінь

Священик: Моління Тобі приносимо про святу, соборну, апостольську церкву Твою, яку в мири заховай, з’єднай, насить і визволи у всіх кінцях землі.

виголос: Найперше пом’яни, Господи, Святішого отця нашого Філарета, Патріарха Київського і всієї Руси-України, і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), і даруй їх святим Твоїм Церквам, щоб були вони у спокої збережені, почесні, здорові, довговічні і правдиво навчали слова Твоєї істини.

Хор: І всіх, і вся.

Священик (тихо): Пом’яни, Господі, і наше смирення і негідність, і рабів Твоїх, і рабинь Твоїх, і всіх, що стоять перед Тобою, щоб принести Тобі цю жертву хваління за себе і за свої гріхи, за визволення душ їх, за надію на спасіння і здоров’я їх, житті і воскресінні їх молитви Тобі приносимо, предвічному Богу живому і правдивому.

Разом же і пам’ять шануємо, найперше – святої й славної Приснодіви Марії, матері Бога і Господа нашого Ісуса Христа, і блаженних апостолів і учнів Твоїх: Петра і Павла, Андрія, Якова, Пилипа, Варфоломія, Матвія, Симона, Юди, Фадея, Матвія, Фоми, Марка, Луки, Лина, Кліта, Климента, Сікста, Лаврентія, Хрисогона, Іоана, Павла, Корнелія, Купріяна, Кузьми і Даміана, Іларіона, Мартина, Ієроніма, Герасима, Амвросія, Григорія, Венедикта, Антонія, Миколи, Василя (згадуємо святих дня) і всіх святих Твоїх.

Їх же молитвами і молінням, покрій нас покровом Твоїм. Щоб завжди були з допомогою Твоєю ради Ісуса Христа Господа нашого.

Це приношення служби нашої, що від усіх людей Твоїх, молимось Тобі, Господі, приємно прийми і сподоби нас у мирі перебувати в усі дні життя нашого, і від вічного осудження нас визволи і благоволи долучити до обраного Твого стада, ради Ісуса Христа, Бога нашого.

Також це приносимо Тебе, Богу, за всіх і за вся, і молимось Тобі – завжди благому покрову Твоєму благословенному і невимовному бути над нами. І сподоби нас неосудно прийняти Тіло і Кров улюбленого Сина Твого, Господа нашого Ісуса Христа.

Священик знімає покрив з дискосу і Чаші і з великим благоговінням торкається до Животворящого Хліба і тихо промовляє:

Священик (тихо): Він, раніше єдиного дня Його страждання, взяв хліб у святі Свої руки й піднявши очі Свої до неба, і показав Тобі, Богу і Отцю Своєму всесильному. Тебе дякуючи, благословив, переломив, дав святим своїм учням і апостолам, промовляючи:

виголос: Прийміть, споживайте — це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів.

Хор: Амінь.

Священик (тихо): Також і часу після вечері підняв святими і пречистими руками Своїми, знов Тебе дякуючи, благословив і дав святим Своїм учням, промовляючи:

виголос: Пийте з неї всі. Бо це є в чаші кров Моя – Нового Завіту, таємниця і вічна вечеря. Що за вас і за многих проливається на відпущення гріхів.

Хор: Амінь.

Знову покриває святі сосуди покривом і продовжує тихо:

Священик (тихо): Це як що здійсняєте – у Мій спомин здійсняєте. Тому ж поминаючи, Господи, і ми, раби й люди Твої, святого Христа Твого, Господа ж нашого і Бога блаженні страсті й воскресіння, і в пекло сходження, і на небеса славне вознесіння.

виголос: Твоє від Твоїх Тобі приносимо за всіх і за все.

Хор: Тобі співаємо, Тебе хвалимо, Тебе дякуємо, Господи, і молимо Тебе всі, Боже наш.

Священик (тихо): Твоє від Твоїх приносимо єдиному Божеству Твоєму від Твоїх великих дарів. Жертву чисту, хліб святій на життя вічне і чашу спасіння, Милостивий. Благого навідування Твого нас удостой і це приношення прийми, як прийняв дари юнака Твого, праведного Авеля і жертву патріарха Авраама, прийняв Ти й принесену Тобі першим священиком Мелхиседеком святу жертву, непорочне принесення, молимось і віримо, всесильний Боже.

Священик цілує святий престол і продовжує молитися:

Накажи, Господі, щоб це божественне служіння здійснювалася рукою святого ангела Твого на вищому жертовнику перед божественним обличчям Твоїм. І щоб коли кожну частину святого тіла і крові Сина Твого з цього жертовника приймемо – то в усяке благословення небесне, і благодаті наситимось від Господа нашого Ісуса Христа.

Священик схиляє голову і протягує тихо молитися:

Нас же, грішних і негідних рабів Твоїх, що на багаття щедрот Твоїх і на милость Твою надію маючих у чистому сумлінні, дарування цього удостой ради Твоїх святих апостолів і мучеників Іоана, славного пророка і попередника, і хрестителя, Стефана, Матвія, Варнави, Ігнатія, Олександра, Маркелина, Петра, і святих мучениць Перпетуї, Агафії, Теклі, Параскеви, Лікії, Агнії, Киликі, Анастасії, Варвари, Юліані, Катерини, Євгенії, Євпраксії і всіх святих Твоїх, і визволення від гріхів удостой ради Ісуса Христа, Господа нашого.

Священик знімає покрив, бере Хліб і знаменує їм тричі святу Чашу, тихо кажучи:

Його ж ради все це, Господи, вічно доброти подаєш.

Священик кладе Хліб на дискос, продовжуючи:

Священик: Святе здійсняючи

Диякон: Амінь

Священик: Оживотворячи

Диякон: Амінь

Священик: Благословляючи

Диякон: Амінь

Священик кладе Хліб на дискос

Священик: І подавши нам

Священик бере чашу і робить нею знамення хреста над дискосом:

Священик: Цього ради з нижніми вищі перебувають, з ними ж Тебе, Богу Отцю Всесильному і Духу Святому всяка честь на всі віки віків.

Диякон: Амінь

Священик (голосно): Від божественного вчення навчимось і від спасительних спогадів освіту прийнявши, в смиренні промовляємо.

Всі вірні в храмі: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик (благословляючи вірних): Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Голови наші перед Господом схилимо.

Священик (тихо): Визволи нас, молимо Тебе, Господи, від всякого зла, що було і є. Молитвами святої Богородиці і Приснодіви Марії, блаженних і славних апостолів Твоїх, і всіх святих Твоїх, подай, Людинолюбний, мир серцям нашим, бо під покровом милості Твоєї перебуваючи, від наших гріхів та всіх страстей позбав, ради Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого. З ним же живеш і царствуєш, Боже наш, у єдності зі Святим Духом.

виголос: У всі віки віків.

Хор: Амінь.

Священик (тихо): Почуй, Господь Ісус Христос, Боже наш, від Святого житла Твого і від престолу слави Царствія Твого, і прийди освятити нас. Бо в вишинах разом з Отцем знаходишся і з нами невидимо перебуваєш. І пожадай, державною Твоєю рукою, подати Пречисте Тіло Твоє і Чесну Кров нам і всім людям Твоїм.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик (піднімаючі святі Хліб): Святеє святим.

Хор: Єдиний Отець Свят, Єдиний Син Свят, Єдиний Дух Святий. Амін.

Диякон (вливаючи теплоту в чашу): Це Агнець Божий, що взяв на Себе гріхи світу.

Хор співає причасник дня.

Священик (молитва перед причащанням): Скверна в душі моєї, і нечисті вуста, і руки брудні, марнославній язик і весь сам грішний я, і нерухомий, і без покаяння. Але Ті, Людинолюбний, Спасіння тим, хто в відчаї перебуває й притулок бідуючи. Тобі молюся, що закликає грішників до покаяння.

Господи Боже, ослаб, відпусти, пробач мне, грішному, прогрішення мої, свідомі й несвідомі, що здійснив словам, справою, у розумінні і нерозумінні, або думкою здійснені, усе мне пробач, як Благий і Людинолюбний.

Молитвами Пресвятої Богородиці й Приснодіви Марії сподоби мене неосудно прийняти святого і пречистого Твого дару на відпущення гріхів і життя вічного, і в пробачення моїх лукавих прогрішень і в просвіщення в заповітах Твоїх.

Бо Тобі належить всяка слава, честь і поклоніння Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Священик, переломлюючи святі Хліб та причащаючись, промовляє:

Священик (тихо): Та не буде нам, Владико, святе це в гріх, але на очищення гріхів і в просвітлення душі й тіла.

Священик причащається зі Святої Чаші та промовляє:

Священик (тихо): Тіло Твоє святе, Господи, та буде мне на життя, і ця кров Твоя чесна на відпущення гріхів. На праведному суді Твоєму сподоби мене встати по праву руку Твою, і та буде мене ця подяка в радість і на зцілення души і тіла.

Потім священик і диякон виходять на амвон для причастя людей. Священик виголошує:

Священик: Зі страхом Божим, вірою і любов’ю приступіть.

Хор: Благословен, хто йде в ім’я Господнє. Бог Господь і з’явився нам.

Диякон: Господь з нами. Помолимось.

Священик читає молитви перед причастям і причащає народ. Хор співає причасник дня. Причастивши всіх, священик благословляє Чашею людей і виголошує:

Священик: Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови спадщину Твою.

Священик відносить Святі тайни на жертовник.

Хор: Нехай повні будуть уста наші похвалою Тобі, Господи, щоб ми оспівували славу Твою, бо Ти сподобив єси нас причаститися Святих Твоїх Божественних, Безсмертних і Животворчих Таїн. Збережи нас у Твоїй святині кожний день навчатися правди Твоєї. Алілуя, алілуя, алілуя.

Повернувшись до престолу, згортає антимінс, кладе на нього Євангеліє і молиться тихо:

Священик (тихо): Молимось Тобі, Господи, що це причастя очистить нас від всяких спокушень тіла і духа, і з небесними зроби нас причасниками ради Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, з ним же живеш і царствуєш, у єднанні зі Святим Духом у всі віки віків.

виголос (благословляючи вірних): Господь з вами.

Хор: Амінь.

Диякон: В спокої вийдемо. Господу помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Священик (виголошує заамвонну молитву): Владика, Господь Бог Вседержителю, що не відкидаєш своїх рабів ніколи, також не нехтуєш молитвою тих, хто до тебе звертається. Тому подай спокій душам рабів Твоїх, усіх православних християнів, у місці райської солодкості, у місці благочестивих, відпускаючи їм гріхи, що скоїли вони свідомо і несвідомо, та удостой раніше обіцяної солодкості.

Нас же в радості об’єднай і відпущення гріхів подай, заховай нас молитвами Пресвятої Володарки Нашої Богородиці й Приснодіви Марії, і небесних сил, святого Іона Пророка, Попередника і Хрестителя, і славних апостолів, і всіх святих Твоїх, що від віку Тобі догодили.

Бо Ти все благословляєш і освячуєш, і Тобі славу відаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Іншій варіант заамвоної молитви:

Боже Всевидючий і серцезнавця! Через причастя Твоїх божественних, пречистих, безсмертних і животворчих Таїн, ми божественно причастилися до природи Твоєї. Молимось Тобі, не відкинь, не покинь, не відлучи, але все потрібне подай нам. Хворих зціли, від бід визволи, у скорботі розраду подай, у чеснотах та терпінні допомагай, і всього доброго, що на користь проситься, у цьому житті подай нам і всім людям Твоїм.

Бо Ти є подавця всякого блага і Тобі славу розсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

І співають 33-й псалом. Диякон споживає Дари.

Священик після співу благословляє з амвона людей:

Священик: Благословення Господнє на нас, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик творить відпуск по звичаю.

ДЕЯКІ ПОЯСНЕННЯ ЩО ДО ПЕРЕКЛАДУ

Данні переклад здійснені по текстам кириличних рукописів літургії святого апостола Петра ХVІ – ХVІІ століть. Для зразку взяти: рукопис XVI століття Пог. 278 з Російської національної бібліотеки (Петербурзький список) і два джерела XVII століття – рукопис Соф. 104 (105) з Національної бібліотеки України (Київський список) і афонський рукопис 332 1-2 Хіландарського монастиря (Афонський список).

Оскільки в Київському Православ’ї з’явлення літургії святого апостола Петра зв’язують з діяльністю святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, був доданий чин проскомидії ІХ ст. Але ми не відкидаємо версії, що, у випадку використання цієї літургії в богослужінні ХVІ – ХVІІ століть, вижався звичайні чин православної проскомидії літургій свт. Іоана Золотоустого і свт. Василя Великого.

У процесі перекладу, нами були додані деякі відповіді на виголоси з чину літургії свт. Василя Великого та Іоана Золотоустого.

прот. Сергій Горбик