ПОЧАТОК ШЛЯХУ

Якщо ти зміг сповідатися і з ласки Божої відмився від бруду своїх гріхів, не думай, що цим все закінчилося, що це межа духовного очищення.

Ні! Не дай цієї думки приспати твій розум! Сповідь – це не кінець. Навпаки, все тільки починається: велика свята боротьба в надії стати благоугодним Господу.

Через сповідь ти звертаєшся до Бога і повідомляєш Йому, що зрікаєшся сатани і його діянь. Ти говорив Йому про це рішуче й голосно. І обіцяєш, що відтепер будеш жити, маючи своїм Учителем і Наставником єдину Боголюдину – Ісуса Христа.

Запам’ятай, що людину обмежену, пов’язану всякими життєвими пристрастями, ніхто не турбує, ніхто не боїться. Але якщо тільки вона здоліла стати подвижником в якому-небудь братерстві, всі її починають боятися. Те ж саме відбувається з лукавим, адже людина, що повстала проти нього, стає прикладом для наслідування оточуючим. Колишній раб нечистого, що повстав, псує йому всю роботу. Тому він озброюється на повстанця усією своєю пекельні злобою. Він мобілізує всі сили темряви (світу цього і пекла) проти нього. Намагається повернути його до «красивого життя».

Тут-то і починається дивний психологічний тиск. Він підіграє пристрастям людини до земних благ, нагадує йому, що він втрачає. Що все це губить найкрасивіші роки його життя, адже він ще такий молодий. Зрештою, у нього попереду ще достатньо часу – встигне він ще стати на шлях істинний.

Нагадує лукавий: душа вимагає задоволення плотських пристрастей! На землі Рай, на землі і пекло!

Не будь поверхневим! Чи не прийми лукавого як свого керівника і вчителя! Будь хоробрий.

Людина – це одне безмежне «хочу».

Тваринами управляє інстинкт.

У людині ж закладений закон духовний. Він є вільне створення. Він може сказати «так», але може сказати і «ні».

Своїм рішенням він показує, що він за людина і яка його духовна ціна.

Покажи, що ти вартий чогось вищого. Покажи це своєю стійкістю і непорушністю. Ці якості святі й прекрасні. Небеса радіють, коли людина кається. А коли він непохитний в прагненні до покаяння, ця радість в чому примножується.

Ангели радіють! І Господь Ангелів – Христос! І Владичиця Ангелів, Пресвята Богородиця, Мати наша.

Митрополит Превеза і Нікополя Мелетій (Каламарас)

Переклад тексту українською мовою – «Київське Православ’я»