«НІЩО ТА НЕ ВІДНІМЕ У ВАС НАДІЮ»

Мета життя кожного з нас – стати досконалим і святим, бути щирими дітьми Божими і удостоїтися Царства Небесного. Але давайте задумаємося: може, заради нашого нинішнього життя ми позбавляємо себе життя майбутньої, може, заради життєвих турбот і клопотів ми нехтуємо нашою головною метою?

Піст, чування і молитва самі по собі не приносять бажаних плодів, тому що вони не мета нашого життя, а лише засіб до її досягнення.

Прикрасьтеся чеснотами. Навчіться відсікати пристрасті від своєї душі. Очистіть ваше серце від усякої скверни і зберігайте чистоту, щоб Господь прийшов і оселився всередині вас, щоб Святий Дух виконав вас святими дарами.

Мої любі діти, вся ваша старанність і турбота повинні зосередитися на цьому. Це невпинно має бути вашою головною метою і прагненням. Про це личить молитися Богу. Просіть щодня Господа, але всередині серця свого, а не поза ним. І коли знайдете Його станьте зі страхом і трепетом, як Херувими і Серафими, бо ваше серце стало престолом Всевишнього.

Але щоб знайти Господа, необхідно змиритися навіть до землі. Бо Господь, соромлячись гордих, любить і відвідує смиренних серцем.

Якщо ти будеш вести цю благу битву, Господь зміцнить тебе. У цій битві ми зіткнемося зі своїми слабостями і недоліками. Це дзеркало нашого духовного стану. Той, хто не веде цей бій, ніколи не пізнає себе.

Остерігайтеся навіть маленьких падінь. Якщо за своїм неувагу ви зробили гріх, не впадайте у відчай, а скоріше Підведіться духом і припадаючи до Бога, який владний підняти вас.

Усередині кожного з нас глибоко вкоренилися різні слабкості і пристрасті, багато з яких спадкові. Їх відразу з маху не вирвеш і не переможеш їх лінощами і зневірою. Допомогти їх викорінити може лише терпіння, старанність, наполегливість, піклування і увага.

Зайва печаль таїть у собі гордість. Тим самим вона шкідлива й небезпечна для нас. Часто її вселяє диявол, який намагається змусити нас припинити боротьбу.

Шлях, що веде до досконалості, довгий. Моліться Богу про те, щоб він дарував сили з терпінням приймати падіння і швидко підніматися, а не стояти, як діти, на місці, де впали, плачу і ридаючи невтішно.

Пильнуйте й моліться, щоб не впасти в спокусу. Не впадайте у відчай, якщо впадаєте постійно в старі гріхи. Багато хто з них і за природою своєю сильні і увійшли у звичку. Але часом і ретельністю перемагаються і вони. Ніщо так не відніме у вас надію!

Святитель Нектарі Егінській