ПОЧУЙ СЕБЕ!

Єдність душі і розуму робить наше людське єство унікальним. Ніколи раніше не існувало людини, що абсолютно схожа на тебе, і такого ніколи не буде. Кожен з нас єдиний у всій людській історії.

Однак можна заперечити: «Незамінних немає!»

Але це помилка. Коли ми говоримо про роботу, йдеться не про заміну, а про спадкоємність. У роботі кожна людина може бути замінена. Але що стосується самої суті людини – кожен з нас незамінний.

Тому в Євангелії ось що Христос говорить про цінності нашої душі: «Яка користь людині, що здобуде весь світ, а душу свою занапастить? Або що дасть людина за душу свою?» (Мт. 16:26).

Навіть технократи на Всесвітньому конгресі інформаційних технологій (Давос, Швейцарія, 1988) на останній своїй конференції обговорювали тему: «Що відбувається з нашою душею?»

Наскільки ж серйозно і ми, християни, повинні задаватися цим питанням. Наскільки сильно ми повинні спостерігати за нашою душею, за нашою внутрішньою сутністю.

На допомогу нашій боротьбі за виправлення нашої душі, згідно Божественній волі, згадаємо слова святого Василя Великого, роз’яснював старозавітний вислів: «Послухай себе: нехай не буде слово таємно в серці твоєму беззаконня» (Втор. 15: 9).

«Послухай себе, а не те, що твоє і що біля тебе. Душа і розум – це ми, тіло і відчуття, що здобуваються за його допомогою – це наше; близьке же нам – майно, мистецтва та інші зручності життя. Почуй себе, щоб очистити душу від усякого гріховного сорому, прикрасити і просвітлити її всякою красотою чесноти».

«Послухай собі, щоб у міру гріхи отримати тобі допомогу від лікування. Гріх твій великий і тяжкий? Тобі потрібні довга сповідь, гіркі сльози, посилене неспання, безперервний пост. Гріхопадіння легко і стерпне? Нехай зрівняється з ним і покаяння».

«Скажи словами митаря:«Боже! будь милостивий до мене грішного!»(Лк.18: 13) почуй себе. Якщо ти благоденствуєш, живеш світло, і все життя твє лине попутним вітром, благовременна будеш цими словами тішити серце, щоб тобі від хизування не звеличитися до непомірної гордині».

Почуй себе, «і якщо ти пригнічений обставинами». «Ти людина, єдиний з живучих на землі тварин богоподібний. Невже думаючому цнотливо для вищого ступеня благодушності недостатньо і цього – бути створеним власними руками все влаштував Бога?»

Будемо ж слухати себе, щоб все єство наше наповнилося радість і світом Господа нашого Ісуса Христа.

Архімандрит Никон Куцідіс.

Переклад українською – «Київське Православ’я»