ІКОНА РІЗДВА ХРИСТОВОГО XVIII ст. ІЗ БАРКОЛАБОВСЬКОГО ЖІНОЧОГО МОНАСТИРЯ

Ікона Різдва Христового. XVIII ст. З Барколабовського жіночого монастиря Могилевської обл. Білорусі

Барколабовській жіночий Свято-Вознесенський монастир був заснований Богданом Статкевичем в 1641 при церкві Іоана Хрестителя. Розташовувався він при злитті річок Лахва і Дніпро, на острові. Керівництво монастирем Богдан Стеткевич доручив Кутеїнському ігумену Іоїлю Труцевичу, який разом з ігуменею Кутеїнського жіночого монастиря обирали настоятельку для Барколабова. Монастир був організований за прикладом жіночого Успенського Кутеїнського монастиря, звідки була переведена частина черниць у новостворену обитель. До 1568 тут було дві церкви – Вознесіння Господнього і на честь Іоана Хрестителя, в обох були влаштовані багато прикрашені кіоти для головної святині – чудотворної ікони Божої Матері, що отримала назву «Барколабовська». У 1594 р була заснована Свято-Георгіївська церква. У 1640 р в монастирі жило 300 черниць.

До XVII ст. монастир був найбільш великим жіночим монастирем у всій Речі Посполитій, був духовним і просвітницьким центром Східної Білорусі. Тут був створений знаменитий пам’ятник білоруського літописання – Барколабовській літопис (XVII ст.). При монастирі була багата бібліотека і цінний архів.

Не дивлячись на всі біди, монастир непохитно стояв у православ’ї та підпорядковувся Київському митрополитові. Тільки в 1772 р., після окупації Білорусі Російською імперією, монастир підпорядкували Могильовському архієпископу.

Від знаменитого монастиря до наших днів дійшли тільки Барколабовская хроніка, чудотворна Барколабовська ікона Божої Матері та ікона Різдва Христового. Ці зображення експонувалися ще на 1-ій Усебілоруській виставці ікон у 1918 р, пізніше зберігалися в Державному музеї БССР, напередодні війни були забрані в Державний історичний музей СРСР у Москві.

Представлене зображення Різдва було створено у XVIII ст., Поклоніння пастухів показано тут як радісна сімейна подія. У яслах, які і зараз стоять біля стін селянських сараїв, – на білому покривалі лежить перев’язаний червоним поясом по білій пелені Ісус, Немовля з уже дорослим личком. Над яслами (ліворуч) стоїть гарна молода Марія, яка тримає покривало, немов відкриваючи його, щоб показати свою дитину пастухам і помилуватися самої. На Неї червона сукенка і синій мофорій, ледь накинутий на голову (нагадує про вічну невинність Марії). Поруч з Нею над яслами стоїть замислений сивочолий Йосип, який спирається обома руками на палицю. З правого боку над яслами схилилися два немолодих пастуха, один з них тримає на руках баранчика, а на передньому плані стоїть на колінах молодий пастух у червоному халаті, з сільською полотняної сумкою на боці. Умовний чорний пролом символізує сарай або печеру, де відбулося народження Спасителя. Вгорі два янголятка тримають стрічку з євангельським текстом: «Слава в вишніх Богу …». У хмарному колі показана новозавітна Трійця, під якою – Віфлеємська зірка.

Підготував Артем Радкевич.