СОБОР КРИМСЬКИХ СВЯТИХ

Пам’ять 15/28 грудня

Сьогодні, коли черевик московського окупанта топче українську землю, коли православні українці в окупованим Криму терплять наругу, святкування Собору Кримських Святих набуває особливого значення.

Історія християнського Криму нерозривно зв’язана з історією Київського Православ’я. Уже в першому, апостольському, столітті Слово Євангельської проповіді приніс сюди святий апостол Андрій Первозванний. До цієї ж епохи належить християнська місія священомученика Климента, єпископа Римського, прийняв мученицьку кончину в Криму, а в четвертому столітті в Криму діяло вже п’ять єпархій. Саме в древньому Херсонесі прийняв хрещення святий рівноапостольний Київський князь Володимир та поніс світло Христової віри по всій землі України. Багато святих, подвижників та святителів, подібно яскравому духовному суцвіттю прикрасили Український Крим подвигами освіти Християнського, мучеництва і сповідання. Будемо ж вчитися у них великому терпінню, вірі, любові, працьовитості. Будемо невпинно зберігати в серцях наших пам’ять про їх нетлінний подвиг: «Величаємо вас, усі святі, що в Українському Криму засяяли , і шануємо святу пам’ять вашу, бо ви моліть за нас Христа Бога нашого».

У собор Кримських святих увіходять:

Св. Ап. Андрій Первозванний († 62; пам’ять 20 червня, 30 листопада)

Сщмч. Климент Римський († 101; пам’ять 30 січня, 22 квітня, 10 вересня, 25 листопада)

Сщмч. Єфрем Херсонеський, єп. († поч. IV; пам’ять 7 березня)

Сщмч. Василь Херсонеський, єп. († 309; пам’ять 7 березня)

Сщмч. Агафодор Херсонеський, єп. († 311; пам’ять 7 березня)

Сщмч. Євген Херсонеський, єп. († 311; пам’ять 7 березня)

Сщмч. Елпідія Херсонеський, єп. († 311; пам’ять 7 березня)

Свт. Етер Херсонеський, єп. († 324; пам’ять 7 березня)

Сщмч. Капітон Херсонеський, єп. († після 326; пам’ять 7 березня)

Свт. Мартін I Римський († 655; пам’ять 14 квітня)

Свт. Стефан Сурожский, архиєп. († бл. 750; пам’ять 15 грудня)

Прп. Іоанн Готфського, єп. († 790; пам’ять 19 травня, 26 червня)

Свт. Сава Сурожский, архиєп. († XII; пам’ять 2 квітня)

Тропар, глас 4

Сьогодні світло святкує Українське Православ’я / і радісно торжествують усі православні, / здійсняючи пам’ять святих Криму Українського, / від апостола Христового Андрія до тепер прославлених, / їх заступництвом і молитвами / даруй, Господі, усім нам допомогу Божу, / щоб непохитно стояти в Православ’ї, / Твою милость багату, мир і спасіння душ наших.

Кондак, глас 3

Як жертву непорочну і благоугодну Христу приносячи, / Українське Православ’я світло святкує, / здійсняючи соборну пам’ять святих угодників Кримських, / що від землі української піднялися / і насельниками селищ райських зробилися. / І ми всі, під покров їх молитов прибігаючи, / визволяємося від нападаючих бід і злого, / оспівуючи разом з ними Святу Трійцю, / що дарує нам спасіння й велику милость

Величання

Величаємо вас, усі святі, що в Українському Криму засяяли , і шануємо святу пам’ять вашу, бо ви моліть за нас Христа Бога нашого