РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

+ ВАРФОЛОМІЙ

МИЛІСТЮ БОЖОЮ АРХІЄПИСКОП КОНСТАНТИНОПОЛЯ,

НОВОГО РИМА І ВСЕЛЕНСЬКИЙ ПАТРІАРХ

ВСІЄЇ ПОВНОТІ ЦЕРКВИ

                                                                                    БЛАГОДАТЬ, МИЛІСТЬ ТА СВІТ

                                                                                      ВІД НАРОДЖЕННЯ У ВІФЛЕЄМІ

                                                                                          СПАСИТЕЛЯ ХРИСТА

Возлюблені в Господі брати і сестри!

Христос спускається з небес, зустрічайте

З’явився на землі Бог, і одночасно з’явилася і досконала людина, відкривши незбагненну цінність людської особистості. Як люди сучасності, ми особливо переживаємо наш грішний стан, коли щодня  ми бачимо разом з Псалмоспівцем, що «Всі заблудили, всі нікчемні стали: нема тих, хто чинив би добро, нема жодного» (Пс. 13:3; Рим. 3:12-13).

До втілення Христа людина не могла усвідомити, наскільки незбагненна гідність людської особистості, яка зів’яла і померкла після падіння. До пришестя Христа тільки дуже великі богопросвітлені люди могли відчувати велич людської особистості, і, вторячи здивуванню Псалмопівця: «що є людина, що Ти пам’ятаєш про неї» (Пс. 8:5), вони вигукували: «Ти створив його мало чим меншим за ангелів, славою й честю увінчав його» (там же, 6).

Цю чудову цінність людської особистості явив Боголюдина Господь, що знаходить з тих часів своє відображення щорічно в деклараціях країн, урядів, громадських систем та міжнародних конвенцій, присвячених питанню поваги особистості та прав людини.

Однак, у наші дні, ми щодня стаємо свідками суто тяжкого гноблення людської особистості, паплюження і наруги над нею. Таким чином, щоб стати гідними слави і честі, якими наділив людську особистість наш Творець «заради нас і нами бувші», нам потрібно прийняти всі можливі заходи, щоб припинилися б нарешті зростаючі дії, що пригнічують людську особистість.

З подивом, ми слідуємо повсякчас повторюваної «Віфлеємської драми», де йдеться про драму, а не тільки про радісну подію, оскільки (світ) не розпізнав Сина і Слово Боже в яслах і пеленах, і не побачив у творенні Його – в людині, «образ Божий».

Наша Свята Православна Церква через своє богослов’я вчить, що людина і людське тіло, яке  возз’єдналося з Богом у втіленому Господі, гідні всякого шанування. Тому, повинні всі докласти зусилля, щоб до гідності людської особистості всюди ставилися з найвищою повагою.

Сьогодні Вселенська Патріархія і наша Мірність, з міцним серцевим зітханням і глибокою скорботою, стаємо свідками, як здіймаються хвилі насильства і варварства, якими охоплено досі різні регіони нашої планети, особливо ж Близький Схід, і які вражають насамперед християнське корінне населення, часто в ім’я релігії. З цього Священного Центру Православ’я ми не перестаємо проголошувати всім братнім Предстоятелям Православних та інших Християнських церков, представникам Релігій, Лідерам Держав, кожній людині доброї волі, і особливо ж тим спів-людям – хто самі суть творіння Божі, але кого підбурюють піддавати своє життя небезпеці і позбавляти інших людей життя, – взагалі всім людям самого різного стану: ніяка форма істинної і справжньої релігійності і духовності неможлива без любові до людської особистості. Будь-яке ідеологічне, громадське і релігійне утворення, яке зневажає людину, створену за образом Божим, і яке вчить або дозволяє умертвляти спів-людину, часто жорстоким і примітивним способом, звичайно ж не має ніякого відношення до Бога любові.

Брати і сестри! Звертаючи погляд наш до стану, який панує в світі, відверни обличчя наше від скорботних фактів взаємної ненависті і ворожнечі, які бичують людство. Звістки про це досягають нашого слуху і зору в наші дні з особливою легкістю через засоби масової інформації, що нагнітають страх перед майбутніми бідами. Як міцний антиотруту проти насильства в наші дні ми пропонуємо «граничну бідність» Бога, перед якою здивувалися волхви і весь світ і яка завжди діє, як любов. Це і є таємнича сила Божа, таємнича сила Православної Церкви, таємнича сила роду християнського: Сила, яка любов’ю перемагає і перевершує всякого роду насильство і зло.

Так, оцінюючи стан справ людства в нинішні Різдвяні свята, хотілося б, щоб усі ми жили радісно, споглядаючи найвищу повагу до людської особистості, до спів-людині, бачачи припинення всякого роду насильства, споглядаючи перемогу, яку пропонує і приносять через любов «Великої Ради Ангел» прийнявши плоть «Начальник світу» і Спаситель наш Христос.

Благодать і безмежна милість та благословення Його, що народився і стався людиною, Господа слави, миру і любові нехай буде з усіма вами.

Різдво, 2014 р.Б.

+ Константинопольський Варфоломій

полум’яний молитовник до Бога про всіх вас.

 

 

Переклад українською мовою – «Київське Православ’я»