ПІСНЯ-МОЛИТВА ПРО ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГОМ (ОБРАНИЙ ПСАЛОМ)

Господь мій!

Як би я міг один переслідувати тисячу і двоє проганяти десять тисяч, якби Заступник їх не зрадив їх, і Господь не віддав їх! Бо заступник їх не такий, як наш Заступник; самі вороги наші судді в тім. (Втор. 32:30-31). Ворог повстав  на мене в час біди моєї, та Господь укріпив мене (Пс. 17:19). Тільки Ти, Господи, заступник мій єси, слава моя, Ти возносиш голову мою (Пс. 3:4).

Вірю, Господь, що жодний, хто виступить проти Тебе, не буде успішним; і всякий язик, який буде змагатися з Тобою, – Ти переможеш. Це є спадщина слуг Господа (Іс. 54:17). Ось, вороги озброїлися  проти мене, але не від Мене; хто б не озброївся проти тебе, впаде (Іс.54:15).

І будуть боятися імені Господа на заході і слави Його – на сході сон­ця. Якщо ворог прийде як ріка, подув Господа прожене його (Іс. 59:19). Бо Господь Бог ваш іде з вами, щоб воювати за вас з ворогами вашими [і] спасти вас (Втор. 20:4). І зробив Він уста мої як гострий меч; тінню руки Своєї покривав мене, і зробив мене стрілою загостреною; у сагайдаці Своєму зберігав мене (Іс. 49:2)

Уразить перед мною Господь ворогів моїх, які повстають на мене; однією дорогою вони виступлять проти мене, а сімома дорогами побіжать від мене (Втор. 28:7)

Воскресни, Господи, спаси мене, Боже мій, бо Ти уразив усіх, що даремно ворогують зі мною, зуби грішників сокрушив єси (Пс. 3:7) Ти визволиш мене від ворогів моїх сильних і від ненависників моїх, що навіть будуть сильнішими від мене (Пс. 17:18). Бо і раніше Ти визволив мене від ворогів моїх, підніс мене над тими, що воювали проти мене, і від чоловіка неправедного визволив мене (Пс. 17:49). З Тобою я перемагаю військо, з Богом моїм я через мур перейду (Пс. 17:30)

З Богом ми покажемо силу, і Він подолає гнобителів наших (Пс. 59:14). Він відплатить за зло ворогам моїм. Істиною Твоєю, Боже, Ти погубиш їх. (Пс. 53:7). Нехай же промовить [дім] Ізраїлів, що Господь благий, і повіки милість Його (117:2). Бо Ти повернув до мене спиною ворогів моїх, і я нищив тих, що ненавиділи мене (Пс. 17:41).

Ти наготував переді мною трапезу на очах гнобителів моїх; Ти намастив оливою голову мою, і чаша Твоя, що напоює, найкраща (Пс. 22:5). Коли ж нападуть на мене противники й вороги мої, щоб пожерти тіло моє, то вони спотикаються і падають (Пс. 26:2). Прославлю Тебе, Господи, бо Ти підняв мене і не допустив, щоб вороги мої тішилися наді мною (Пс. 29:2).

Господь наш пошле поміч з неба і спасе мене. Пошле Бог милість Свою й істину Свою і осоромить тих, що шукають погубити мене (Пс. 56:4). Якщо я піду серед напастей, Ти оживиш мене, простягнеш руку Твою на ворогів моїх, і спасе мене правиця Твоя (Пс. 137:7). Бо вогонь іде перед Господом моїм і навколо спалює ворогів Його. (Пс. 96:3)

Господь визволив мене від ворогів моїх, підніс мене над тими, що воювали проти мене, і від чоловіка неправедного визволив мене (Пс. 17:49). Бо ярмо, яке обтяжувало мене, і жезл, який уражав мене, і тростину, яка пригноблювала мене, Ти скрушиш, як у день Мадіама (Іс. 9:4) Тому душі наші повні радости, і з уст наших лилася пісня. Тоді між народами говорили: «Велике сотворив Господь над ними» (Пс. 124:3).

Брати, любите Господа, ненавидьте зло, Бо Він охороняє душі святих Своїх, із рук баззаконників визволяє їх (Пс. 96:10). І робить мене для цього народу міцною мідною стіною; вони будуть ратувати проти мене, але не здолають мене, бо Господь зі мною, щоб спасати і визволяти мене. Говорить Господь: Спасу тебе від руки злих і визволю тебе від руки гнобителів (Єрм. 15:20-21). Бо Господь був притулком бідного, притулком убогого у тяжкий для нього час, захистом від бурі, тінню від спеки; бо гнівне дихання тиранів було подібне до бурі проти стіни. Як спека в місці безводному, Ти приборкав буйство ворогів; як спеку тінню хмари, придушено тріумфування гнобителів (Іс. 25:4-5).

Вороги мої погани й на Бога повстали: запалюють для них світильники, і більше, ніж для себе самих, а вони жодного з них не можуть бачити. Вони, як колода у домі; серця їх, говорять, точать черв’яки земляні, і з’їдають їх самих і одяг їх, – а вони не відчувають.  Як розбитий сосуд стає некорисним для людини, так і боги їхні  (Єрем. 1:18-19, 15). Будемо завжди в Господі, бо Праведник, як фінік, розцвіте, і як кедр, що в Ливані, примножиться. Насаджені в домі Господнім у дворах Бога нашого розцвітуть. Вони і в старості будуть множитися, і в доброму здоров’ї перебуватимуть, щоб сповіщати, що праведний Господь – Бог наш, і нема неправди в Ньому (Пс. 91:13-15). Алілуя.

Пісня-молитва відновлена по зразкам у рукописної спадщині Київського Православ’я. Вилучені авторські вставки і зміни в біблійних текстах.

прот. Сергій Горбик