ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ

† Варфоломій

Милістю Божою архієпископ Константинополя-нового Риму і вселенський патріарх

 усій повноті церкви благодать, мир і милість від Христа воскреслого у славі Христос воскрес!

Приходьте, братіє і чада у Господі, отримують світло від вічного світла в Фанарі, святим центрі православ’я, і давайте всі разом і спільно прославляти «Христа, який воскрес із мертвих».

Емоційний стан, учнів Господа, був похмурий після його розп’яття, тому, що через смерть Господа на хресті, надії його учнів на те, що він і вони в один прекрасний день  переможуть та будуть світською владою в Ізраїлі були зруйновані. Вони бачили урочистий вхід Ісуса Христа в Єрусалим, після воскресіння Лазаря і чудотворного насичення п’яти тисяч людей, з додатком жінок і дітей, п’ятьма хлібами і двома рибами, в якості прелюдії їх завоювання світської влади. Мати двох з них, крім того, просили, що двоє їх синів сидять на кожній стороні від Господа, коли він прийде до влади. Все це, однак, зникла, як дитячі фантазії через жахливі страти Ісуса Христа.

Однак, в перший день тижня (неділя), жіноки-мироносиць знайшли труну порожньою і почув від ангела, що Ісус воскрес із мертвих. Незабаром після того, як вони побачили його на дорозі, не дозволяючи дружин-мироносиць, щоб доторкнутися до нього. Цей несподіваний розвиток ситуації закликало людей, які були близьких до Ісуса, щоб задуматися про те, що станеться далі. Вони не отримаєте відповідь відразу. Вони мусили, чекати з терпінням і витривалістю, поки не отримають велику силу. Підкоряючись команді, вони чекали, поки в П’ятидесятницю, коли Дух Святий зійшов і відкрив їх у всій повноті своєї нової місії. Ця місія не виклик для звільнення народу від рабства диявола іншої нації. Швидше, вона називається «за звільнення всього людства від поневолення володарем зла, а саме диявола». Це була ще одна велика місія, і вона відрізняється від тієї, яку вони мали, про яку давно мріяли.

Дивні заповіді, закликають проповідувати послання людини, позбавлення від рабства смерті застало їх зненацька. Тим не менш, вони із завзяттям взявся за це і проповідували послання всюди, і спасати і продовжують спасати багатьох від смерті. Там на першому місці серед мертвих воскреслий Ісус, який пропонує дар воскресіння і вічного життя, життя, що не піддається більше знищенню, тому що людина після воскресіння живе як янгол Божий на небі, які не має природне тіло, але духовне.

Ми встигли випробувати передчуття цього благословенного воскресіння, коли ми одягаємо нашу тілесну оболонку в дорогу, по якій ми не спробувати відчуття смерті, тобто віддалення від Божої любові, але почувати, що ми перехід від природної смерті нашого тіла плоті до вищого життя, наше духовне тіло через благословенних знань про особу Господа, знань, яка рівна відношенню до вічного життя.

Таким чином, ми не просто в очікуванні воскресіння з мертвих, як подію, яка буде мати місце в далекому майбутньому, але ми приймаємо в ньому і зараз, і радіють, і проси поряд з святитель Іоанн Златоуст: Смерть, де твоє жало? Пекло, де твоя перемога? Ми були відроджені, поряд з Ісусом Христом і досвід наприкінці часу, як реальність і реальність як кінець часу. Воскресіння пронизує все наше єство і наповнює нас радістю, точно так само, як радість, відчували себе учні, коли вони були сказавши, що Господь воскрес.

Ми продовжуємо роботу апостолів. Ми звертаємося до світу з Посланням воскресіння. Ми проповідуємо не даремно, що смерть не повинна мати місце в нашому житті, бо вона не пропонує ніякої користі для людства. Ті, хто прагне покращити соціальне життя, вбиваючи людей, не пропонують хорошого життя живим. Вони, скоріше, є поширенням смерті і готують свою поживу смерті.

В наш час, барабани смерті і пітьми б’ють відчайдушно. Якийсь нерозумні чоловіки вважають, що ліквідація інших побратимів-це похвально і є корисною дією, але вони глибоко помиляються. На жаль, знищення і придушення слабких від сильних домінує в світському піраміди сьогоднішньої реальності. Часто, ми вражені жорстокістю і відсутність співчуття виставлені потужним, що тримають кермо світу, вважаючи, що вони насправді ті, керує.

Однак Христос своєю смертю на хресті, скасував цю світську піраміду, поставив на ній Його хрест. Він сидить на вершині, тому що він постраждав сильніше, ніж будь-яка людина. Немає людини в світі, хто страждав так сильно, як богочоловік Христос: І будучи підстави зовнішній вигляд, як людина, він упокорив себе, бувши слухняний аж до смерті, навіть смерті на хресті. Тому й Бог, Отець, і дав йому ім’я, що вище над кожне ім’я, щоб перед ісусовим ім’ям вклонялося кожне коліно тих, хто на небесах і на землі, і тих, що під землею (Фил 2:8-11).

Часто в історії людства ми бачимо, як переважаючими силами темряви, смерті, несправедливість над правосуддям, ненависть і заздрість, над любов’ю, і ми бачимо, що людина вибирає пекельну ненависть над світлом воскресіння. Незважаючи на роз віття технічного прогресу людського суспільства, незважаючи на декларації прав людини і свободи віросповідання, расова та релігійна ненависті набухає повсюль і викликає небезпечну напругу, що посилює панування, царство смерті, і пекло, і зло. На жаль, люди не терплять різноманітності в їхніх побратимів. Вони не переносять різні расові походження інших людей, різних поглядів та переконань з них, чи то з політичних, релігійних чи соціальних.

Історія, проте, показала, що реальний прогрес не може існувати без Бога. Ні одне суспільство не може бути по-справжньому прогресивним і щасливим, якщо немає свободи. Істинна свобода, однак, набувається тільки з нашим наближенням до Бога. Історія ХХ сторічча трагічно підтверджує цю істину.

Людство відчув жах, який виходив від Центральної Європі і вилився в мільйони жертв під час Другої світової війни і расових переслідувань. У той же час, воно також відчув жах, що був посіяний на них з боку так званих прогресивних сил, які вчинили злочини однакової величини і жорстокості в Східній Європі, в ім’я свободи. Таким чином, тоталітаризм, як породження людства, без Христа, не визнає політичних партій і її природний висновок стає руйнування і смерть. Все вищесказане підтверджують, що всі спроби вийти на свободу без Бога, буде приречена на трагедію.

На це панування сили темряви, церква відповідає благодаттю і силою воскреслого Христа. Той, хто взяв на себе страждання і немочі кожна людина, пропонує до світу через його воскресіння і впевненість, що смерть-це прикро.

Воскресіння і життя-це подарунки і світло Ісуса Христа, який «світить всім». Давайте в шанувати цей подарунок. Нехай усі подякують Дарувальнику, який своєї плоті, сяяли в світі, як в дзеркалі, і представив світло воскресіння світу. Давайте потім отримажмо світло з вічним світлом життя. Давайте приймати і вітати дар воскресіння і волати з глибини серця:

Христос воскрес з мертвих, смертю  смерть звоював, і тим, хто в гробі життя дарував життя! Радуйся народи  і будьте щасливі!

Свято Пасхи 2014

† Константинопольський Варфоломій

Ваш гарячі молитвеника перед Богом