ПОСЛАННЯ ЙОГО ВСЕСВЯТОСТІ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ, ПРИСВЯЧЕНЕ УКРАЇНСЬКОМУ НАРОДУ У ЗВ’ЯЗКУ З ТРІУМФАЛЬНИМ ВХОДОМ НАШОГО ГОСПОДА ІСУСА ХРИСТА В СВЯТИЙ ГРАД ЄРУСАЛИМ

Ваші світлості, політичні та церковні лідери православного народу України,  любі й дорогі, вірні Православ’ю українці,

Слава Ісусу Христу!

Свята Матір та Велика Церква Константинополя відносить українську націю та її людей до свої відданих синів та дочок, народжених в святій воді, що тече між берегами річки Дніпро. Починаючи з часів нашого великого попередника, Великого Святого Фотія, любов нашої Материнської церкви до благочестивих християн на ваших землях ніколи не зменшувалася.

Вселенський Патріархат визнає складні виклики, що стоять перед благословенними українськими людьми. Крім цього, він бачить глибокі шрами та відкриті рани, що залишились від страшного Голодомору, Світових Воєн ХХ століття, та тиску на вашу націю, що чинився протягом десятиліть тоталітарної тиранії.

Ось чому ми використовуємо цю можливість – святкування Триумфального входження Христа в Єрусалим – для заклику усіх праведних православних християн України зберігати «Єдність духа в союзі миру» (Еф. 4:3). Царство Боже не від світу цього, як Він сам казав Пилату: «Царство Моє не від світу цього» (Іоан. 18:36). У свято, яким ознаменована Вербна Неділя, ми святкуємо перемогу любові над ненавистю, правди над неправдою, життя над смертю.

Ми віримо, що добра воля Українського народу переможе, приносячи зцілення та остаточне примирення. Як і для довготривалих церковних спорів, ми усвідомлюємо, що Волею Божею та угодою між Головами Автокефальних Православних Церков, Священний Синод Православної Церкви буде скликаний тут нами в 2016 році. Ми щиро віримо та молимося, щоб до того часу з усіма розбіжностями було покінчено заради єдності українського народу.

Ми закликаємо Вас проявити свою віру, як це сказано в Біблії: «Оце яке добре та гарне яке, щоб жити братам однокупно! Воно як та добра олива на голову, що спливає на бороду, Ааронову бороду, що спливає на кінці одежі його! Воно як хермонська роса, що спадає на гори Сіону, бо там наказав Господь благословення, повіковічне життя!» (Пс. 132).

Любі діти України, з Апостольського та Патріаршого трону ми по-батьківськи наставляємо Вас витримати випробування Вашого теперішнього часу з твердим серцем та хоробрим розумом. У цю Вербну Неділю дозвольте словами Святого Писання наставити Вас на «Мир Божий, котрий найвищий від усякого розуму, збереже ваші серця і наміри ваші у Христі Ісусі» (Послання Святого Павла до філіппійців. Глава 4.7). Нехай Господь милостивий та вірний врятує та благословить Україну, Православ’я та всіх своїх людей. Амінь.

З Вселенського Патріархату, Вербна Неділя 2014 року
Ваш палкий прохач перед Господом
Архієпископ Константинополя – Нового Риму
Вселенський Патріарх Варфоломій