МОЛЕБЕНЬ ДО ГОСПОДА БОГА В ЧАСІ ВІЙНИ ПРО ПЕРЕМОГУ НАД ВОРОГОМ

Священик: Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю, Душе істини, що всюди є і все наповняєш, скарбу добра і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійця, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, пробач і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй. (3)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, Ти, що є на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш щоденний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і навіки віків.

Люди: Амінь, Господи, помилуй. (12)

Прийдіть, поклонімося Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося Христові, Цареві нашому Богу.

Прийдіть, поклонімося і припадімо до самого Господа Ісуса Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 14

Господи, хто може жити в оселі Твоїй? Хто оселиться на святій горі Твоїй? Той, хто ходить непорочно, і чинить правду, і говорить істину у серці своєму. Той, хто не улещує язиком своїм, не чинить ближньому своєму зла і не слухає наклепів на ближніх своїх. Той, в очах якого лукава людина є нікчемною, а в пошані ті, що бояться Господа, той, хто дає клятву ближньому і не відмовляється від неї. Хто не дає срібла свого на нечесний прибуток і не приймає підкупу на невинного. Хто так чинить, той не захитається повіки.

Псалом 20

Господи, силою Твоєю звеселиться цар і спасінню Твоєму вельми возрадується. Ти дав йому бажання серця його і прохання уст його Ти не відкинув. Ти зустрів його благословенням благісним і поклав на голову його вінець із чистого золота. Життя він просив у Тебе, і Ти дав йому довголіття на віки віків. Велика слава його у спасінні Твоїм, славою й величчю Ти прикрасив його. Ти дав йому благословення, навіки звеселив його радістю перед лицем Твоїм. Бо цар уповає на Господа і милістю Всевишнього не захитається. Рука Твоя, Господи, нехай знайде всіх ворогів Твоїх, правиця Твоя нехай досягне всіх, що ненавидять Тебе. В час гніву Твого Ти розпалиш їх, як піч. У гніві Своїм Господь погубить їх, і поїсть їх вогонь. Ти знищиш плід їх із землі і рід їх з-поміж синів людських. Бо вони замислили ворожнечу проти Тебе – злий намір, якого не можуть здійснити. Ти поженеш їх перед Собою, з луків Твоїх пустиш стріли в лице їх. Піднесися, Господи, силою Твоєю! Будемо співати й прославляти могутність Твою.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алилуя (3)

Диякон: В мирі Господу помолимось.

Люди: Господи, помилуй. (на кожне прохання)

Диякон: За мир з неба і спасіння душ наших Господу помолимось.

Диякон: За мир усього світу, за добрий стан святих Божих Церков і за з’єднання всіх Господу помолимось.

Диякон:  За святий храм цей і тих, що з вірою, побожністю та страхом Божим входять до нього, Господу помолимось.

Диякон: За Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого Пресвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за весь причет і людей Господу помолимось.

Диякон: За Богом бережену Україну нашу, за владу і військо її Господу помолимось.

Диякон: а місто наше (село наше або святий монастир наш) і за всяке місто, село і країну, і за тих, що по вірі живуть у них, Господу помолимось.

Диякон: За добре поліття, за врожай плодів земних і за часи спокійні Господу помолимось.

Диякон: За подорожніх, за недужих, знеможених та поневолених і за спасіння їх Господу помолимось.

Диякон: Щоб не поминав Господь гріхів та беззаконнь наших, але, як милосердний, почув молитви слуг своїх, що в бідах знаходяться та подав визволення від ворогів наших, Господу помолимось.

Диякон: Щоб подав силу і міцність Христолюбивому Війську нашому, мужність і хоробрість у спротиві ворогу завжди виявляти, і слугам Своїм мир і ствердження, і визволення від усіх бід та від ворожої навали швидкого визволення, Господу помолимось.

Диякон: Щоб подав мир і славу землі нашої, визволення від ворожої навали та всіх нападів злого, Господу помолимось

Диякон: Щоб подав нам допомогу в перемозі над ворогом та звернув його до втечі, міцність нападників знищив та кинув їх під ноги вірних Своїх, Господу помолимося.

Диякон: Щоб наповнив душу ворогів соромом і безчестям, а серця їх – страхом та жахіттям. І Ангел Господні щоб переслідував їх та знищував їх, Господу помолимось.

Диякон: Щоб зброю могутню поклав у руки вірних Своїх і зміцнив руки їх силою кріпості Своєї на перемогу і вигнання ворога, що повстав на нас, Господу помолимось.

Диякон: Щоб перетворив усю скорботу і стогони наші в радість і веселість, і біди в міцний мир, і непереможними для всіх нападів ворожих народ наш зробив, Господу помолимось.

Диякон: Щоб розрушив щит, зброю і міцність усіх сил ворожих, та кинув їх під ноги Христолюбивому війську нашому, Господу помолимось.

Диякон: Щоб подав силу, мужність, міць перемоги і хоробрість Христолюбивому війську нашому для знімчення навали ворогів наших, Господу помолимось.

Диякон: Щоб подав нам визволення від навали іноплемінної, спасіння і перемогу всім воїнам нашим, глибокий мир людям Своїм, Церкві і Державі нашій подав, Господу помолимось.

Диякон: Заступи, спаси, помилуй і охорони нас, Боже, Твоєю благодаттю.

Пресвяту, Пречисту, Преблагословенну, Славну Владичицю нашу Богородицю і Приснодіву Марію зо всіма святими пом’янувши, самі себе, і один одного, і все життя наше Христу Богові віддамо.

Співці: Тобі, Господи.

Священик (виголос): Бо Тобі належить усяка слава, честь і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Співці: Амінь.

Тропaр:

Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, перемогу над ворогами подай, і Твоє заховай хрестом Твоїм животворчим.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Богородичний: Заступнице християн усердная, молитвенице до Творця надійная, не зневаж молитви грішників, але прийди швидше, як Благая, на поміч нам, що з вірою взиваємо до Тебе: поспіши на молитву й скоро прийди на благання, бо Ти заступаєшся завжди за тих, що шанують Тебе, Богородице.

Канон, глас 8

Пісня 1

Ірмос: Колісниці гонителя фараона потопив, в давнину чудотворний жезл Мойсея, хрестоподібно розділивши море ним же втікача  пішого врятував, пісню Богові співаючи.

Приспів: Всемилостивий Господи, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Через гріхи і беззаконня наші дозволив, Правосудний, піднятися на нас ворогам нашим. Але через милість Твою, чоловіколюбче, забери від нас праведний гнів Твій і помилуй нас.

Як у давнину, угоднику Твоєму Мойсею, перемогу над Амаликом подав, милостивий Боже, так і тепер молимо Тебе: «Перемогу над ворогом нам подай!»

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Хрестоподібно піднятими руками Мойсея, переміг Ти, всесильний, армію амаликитян. І тепер молимо Тебе: «Подай нам силу для перемоги над ворогом, що повстав на нас».

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Невимовною силою Твоєю, Всемилостивий, оборони людей Твоїх від усякого нападу злого, перемогу над ворогом подай православному народу нашому українському, ради Пречистої Твоєї Матері і всіх святих землі Української.

Катавасія

Молимо Тебе, спаси від бід людей Твоїх, що старанно до Тебе прибігають, до правдивого Спасителя всіх, Владико Господи Ісусе.

Пісня 3

Ірмос: Небесного кола Всетворча, Господи, і Церкви творець, Ти мене утверди в любові Твоїй, край бажань наших, вірних ствердження, єдиний Людинолюбний.

Приспів: Всемилостивий Господи, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Невимовним милосердям Твоїм захисти, Христе, людей Твоїх, знищ зухвалість ворогів наших.

Як у давнину підкорив, Боже, іноплемінників  вірному слузі Твоєму – Ісусу Навину, тепер, Багатомилостивий, передай ворогів наших у руки наші.

Не віддавай нас, Владико, через гріхи і беззаконня наші в руки ворогів наших, але заміни справедливий гнів Твій на милість так подай розраду слугам Твоїм.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Визволи від бід слуг Твоїх, Багатомилостивий, уклінно молимося ми до Тебе, милостивий Спаситель, всіх Владико Господи Ісусе.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Матір Божа, збережи під покровом Твоїм христолюбиве військо українське і Україну Святу, і через молитву Синові Твоєму, Христу Богу нашому, виблагай нам перемогу над ворогами нашими.

Єктенія

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй

Люди: Господи, помилуй (тричі).

Диякон: Ще молимось за Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого Преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), за братів наших священників, священномонахів і за все у Христі братство наше.

Диякон: Ще молимось за Богом бережену Україну нашу, владу і військо її, щоб ми тихе і мирне життя прожили у всякому благочесті і чистоті.

Диякон: Не на кількість нашу сподіваємося, і не зброя наша врятує нас, але Твоєї Всемогутньої допомоги просимо, і на Твою силу сподіваючись, на ворогів наших піднімаємось, і ім’я Твоє православно закликаємо: «З благоговінням щиро молимося Тобі всі, Всемогутній Господи, молитву нашу почуй і помилуй».

Диякон: Всюди перебуваючи, милосердний Господи, сокруши язичників, що повстали на царство Твоє, і зневажають святу Церкву Твою, поклади їх бурею Твоєю. Гнівом Твоїм осором їх: хай стануть вони приниженими, засоромляться, і силою благовоління Твого честь їх зруйнується. Ім’я ж Твої святе прославитися в нас, благоговійно молимо Тебе всі, почуй і помилуй.

Диякон: Щоб завжди переможним бути православному війську українському, мир і славу принести Батьківщині нашій, благоговійно молимо Тебе всі, почуй і помилуй.

Диякон: Почуй в церквах святих Твоїх молитву і стогін єдиновірних братів наших, ворогом злим полонених слуг Твоїх, що в скорботі до Тебе волають, і врятуй життя їх, побожно молимося Тобі, Господи, почуй і помилуй

Священик: Бо Ти Милостивий і Чоловіколюбний Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Сідальний

Церква кличе до Тебе, Христе Боже: «Силою хреста Твого, зміцни вірних слуг Твоїх, і подай нам перемогу над ворогом».

Богородичний: Богородице Діво, швидка світу допомого, Твого предстоятельства та захисту просимо: «Ублагай милостивого Сина Твого і Бога, щоб від бід звільнив нас»

Пісня 4

Ірмос: Ти моя кріпость, Господи, Ти моя сила, Ти мій Бог, Ти моя радість, не залишивши лона Отця, нашу убогість відвідав. Тому разом з пророком Авакумом кличемо до Тебе: «Слава силі Твоїй, Людинолюбче».

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Владико Господи, милістю багатий для людей Твоїх, бідами і скорботи звертаючи нас до Себе, припини гнів Твій, і перетвори скорботу нашу в радість, перемогу над ворогом даруючи.

Не чини суд над слугами Твоїми, Правосудний, бо відомо, що ніхто не вистоює перед Тобою. Але зглянься милостиво на смирення наше, помилуй нас, і даруй нам розраду.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Владика Господи, рукою Твоєю всесильною в глибині потопивши фараона, Ти і зараз зухвалість ворогів наших силою хреста Твого переможи, простивши гріхи наші, як єдиний Благий і Людинолюбний.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Ніхто такої відваги не має до народженого Тобою, як Ти. Тому, Володарко, молися за слуг Твоїх, щоб визволитися нам від навали ворожої

Пісня 5

Ірмос: Відвернулися ми від Тебе, Світло Незаходиме, і покрила нас чужа темнота лукавого. Але просвіти мене, і до світла заповідей Твоїх шлях мій скеруй, молюся.

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Не помяни, Владико, незлічені спокуси наші, але швидко зміни гнів Твій на милосердя, знищ ворогів наших, і людей Твоїх збережи милістю Твоєю.

Подивися, милостивий, на людей Твоїх, що в скорботі перебувають, і падай нам з висоти допомогу Твою заради перемоги над ворогом нашим.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Зміцнивши в давнину благочестивого Давида заради перемоги над пихатим Голіафом, і тепер, Владико, зміцни нас, перемогу подай нам над ворогом.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Тебе, Єдину Пречисту, захисницею маємо непереможною, і на Тебе сподіваючись молимося Тобі: «Визволи нас, Владичице, від усього злого».

Пісня 6

Ірмос: Очисти мене, Спаситель, адже багато беззаконня мого, і з глибин темряви підніми, молюся. Бо до Тебе кличу: «Почуй мене, Боже спасіння мого».

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

У давнину звільняв Ти, Владико, народ єврейський, що у скорботі знаходився, і пророка Самуїла зміцнив Твоєї силою. Ти і зараз, милостивий, визволи Твій народ від ворога, і подолай повсталих на нас.

Дивовижний Ти, Боже, всесильною рукою Твоєю спасаючи тих, хто сподіваються на Тебе, бо на все здатна рука Твоя. Тому й зараз молимося тобі: «Звільни нас від ворогів наших».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Оком Твоїм, що все бачить,  поглянь на спадок Твій, Боже, який ворог знищує, милість вияви, Владико, на людей Твоїх, перемігши зухвалість ворога.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Під Твою оборону прибігаємо, Богородице Діво, благаннями нашими не погордуй, але від бід визволи нас, єдина Чиста і Благословенна.

Кондак, глас 4

Вознісся на хрест добровільно, співзвучні Твоєму новому життю щедроти Твої даруй, Христе Боже, звесели нас силою Твоєю, перемогу подай нам над ворогом, щоб допомогою нам мати Твою зброю миру, непереможну перемогу.

Прокимен, глас 7: Господь дасть силу народу Своєму, Господь миром благословить людей Своїх.

(Пс. 28:11)

Вірш: Принесіть Господу, сини Божі, принесіть Господу молодих ягнят, принесіть Господу славу і честь.

(Пс. 28:1)

Читальник: До Ефесян послання Святого Апостола Павла читання.

Диякон: Будьмо уважні.

Читальник: Hарештi, браття мої, зміцнюйтесь Господом i могутністю сили Його. Одягнеться в повну зброю Божу, щоб вам можна було стати проти хитрощів диявольських, бо наша боротьба не проти крови i плоті, а проти начальства, проти влади, проти свiтоправителiв темряви віку цього, проти духiв злоби піднебесних. Для цього приймуть повну зброю Божу, щоб ви змогли протистояти в день злий i, все подолавши, висто­яти. Отже, станьте, підперезавши стегна ваші iстиною‚ i зодягнувшись у броню праведності, i взувши ноги в готовність благовістити мир; а понад усе візьміть щит вiри, яким зможете погасити всі розпечені стріли лукавого; i шолом спасіння візьміть, i меч духовний, що є Слово Боже.

Еф. 6:10-17 (зач. 233)

Священик: Мир тобі, читальник.

Читальник: І духу твоєму.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно, вислухаймо Святе Євангеліє

Священик: Мир усім.

Люди: І духу твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, майте віру Божу, бо істинно кажу вам, якщо хто скаже горі цій: посунься і кинься в море, і не сумніватиметься в серці своїм, а повірить, що станеться за його словом, – буде йому, що тільки скаже. Тому кажу вам: усе, чого ви попросите в молитві, вірте, що одержите, – і буде вам. І коли стоїте на молитві, прощайте, коли щось маєте на кого, щоб і Отець ваш Небесний відпустив вам гріхи ваші. Якщо ж не прощаєте, то і Отець ваш Небесний не відпустить вам гріхів ваших.

Мк. 11:23-26 (зач. 51)

Люди: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

(Глас 6): Отець, Син і Дух, Трійця Свята, очисти безліч гріхів наших.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Молитвами Богородиці, Милосердний, очисти безліч гріхів наших.

Помилуй нас, Боже, по великому милосердю Твоєму і по величі благості Твоєї, очисти беззаконня наше.

Стихира, глас 4

В давнину допоміг Ти, Господи, Давидові перемогти іноплемінних ворогів його. І тепер вірним рабам Твоїм, дітям землі Української, допоможи збоєю хреста перемогти ворогів наших. Вияви милосердність Твою на нас, стародавні Твої милості, та дійсно зрозуміють всі, що Ти є Бог наш і Тобі співаючи перемагаємо.

Священик: Спаси, Боже, людей Твоїх і благослови насліддя Твоє, відвідай світ Твій милістю і щедротами, зміцни силу християн православних і пошли нам милості Твої багаті – молитвами Всепречистої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії; силою Чесного і Животворчого Хреста; заступництвом Святого Архістратига Михаїла та інших чесних Небесних Сил безплотних; чесного славного пророка, Предтечі й Хрестителя Іоана; святих славних і всехвальних апостолів; святих отців наших і вселенських великих учителів і святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого; святого отця нашого Миколая Чудотворця, архиєпископа Мирлікійського; святих рівноапостольних Мефодія й Кирила, учителів слов’янських; святого благовірного і рівноапостольного великого князя Володимира і блаженної великої княгині Ольги; святих отців наших митрополитів Київських: Михаїла, Іларіона, Макарія, Петра (Могили); Феодосія Чернігівського; святих славних і добропобідних мучеників: святого великoмученика Юрія Побідоносця, святих великомучениць Варвари і Катерини, святих благовірних князів-страстотерпців Бориса, Гліба та Ігоря; святого преподобнемученика Афанасія, ігумена Берестейського; Миколи, князя Луцького; Макарія Канівського, Феодора, князя Острозького, святої Юліанії, княжни Ольшанської; преподобних отців наших Антонія й Феодосія і всіх чудотворців Печерських, преподобного Іова, ігумена і чудотворця Почаївського; всіх святих, на землі Українській прославлених, і святих (храму і дня); святих і праведних Богоотців Іоакима і Анни і всіх святих, – молимо Тебе, Многомилостивий Господи, вислухай нас грішних, що молимось Тобі, і помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (12 разів)

Священик: Милістю, і щедротами, і чоловіколюбством Єдинородного Сина Твого що з Ним благословен єси з Пресвятим і Благим і Животворчим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Пісня 7

Ірмос: Божественного сходження вогонь засоромив ворогів у Вавилоні древнім, через це юнаки в печі раділи, ходячи в ній як по лугу, співаючи: «Благословенний є, Бог отців наших».

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Зупини гнів Твій, подивися милосердно на скорботу нашу і не передай нас ворогом нашим, Боже отців наших.

Згрішили, Господи, перед Тобою, але знаємо, як милосердя Твоє перемагає гріховність, тому з розчуленням взиваємо до Тебе: «Помилуй нас, Боже отців наших».

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Знаємо, Господи, що караєш нас, як батько сина, та в скорботі звертаємося зараз до Тебе й кличемо в покаянні: «Прости нам провини наші, і визволи нас від ворогів наших, Боже отців наших».

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Ублагай, Владичице, ангелів і архангелів, сонми пророків, апостолів, мучеників, разом молити Сина Твого і Бога, щоб визволив нас від усіх нападів ворожих і всього злого.

Пісня 8

Ірмос: Рукою злою піч халдейську кат благочестивим юнакам бездумно розпалив, але побачивши спасіння їх силою Божою, до Творця і Спасителя взивав: «Отроки благословляйте, священики оспівуйте, люди прославляйте Господа по всі віки»

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Хто опише, Христе, невимовні Твої милості, адже прощаєш гріхи тих, що каються, хвороби проганяєш, і війни всі зупиняєш, і бездумні пристрасті втішаєш. Тому молимося Тобі: «Людинолюбний Господи, перетвори гнів Твій на милосердя до нас».

Розжени ворогів наших рукою Твоєю, Господи, і захисти нас, людей Твоїх і вірних синів землі української. Перемогу над повсталим на нас ворогом, як давніше Давиду й Ісусову Навину над іноплемінниками, подай тепер і нам, православно прославляючи Тебе по всі віки.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Пророки і апостоли, мученики і святі, преподобні отці і всі святі землі Української, молитву творіть Христу за нас невпинно, щоб змінив Він гнів на милість до нас.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Богородице всеоспівувана, невпинно молимо Тебе: «Ти все здатна вимолити у передвічного Сина Твого. Тому моли Його, щоб милосердя виявив і визволив нас від всього злого»

Пісня 9

Ірмос: Жахаються небеса і земля дивується, як Бог явився людиною по плоті, та лоно Твоє стало просторіше небес. Тому Тебе, Богородицю, ангели і люди достойно величаємо.

Приспів: Всемилостивий Господь, поклади переможених ворогів наших під ноги нам.

Здивували, Христе, щедроти Твої, які ти на згрішивших перед Тобою виявив багато. На це сподіваючись, і ми грішні, припадаємо до Тебе і молимося: «Прояви і на нас зараз доброту і щедроти Твої, бо Тебе безупинно прославляємо».

Подивися милостиво, Господи, на вірних слуг Твоїх, що до Твоєї благості волають, і на Тебе одного уповання маючих, і даруй нам силу і зброю заради перемоги над ворогам нашим, до Тебе, Всепереможної Допомоги, невпинно кличемо.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Як очі слуг до руки повелителя скеровані завжди, так і очі наші завжди до Тебе, Багатомилостивого Господа Бога нашого, спрямовані. Подивися тепер милостиво на нас, подолай силою Твоєю гордість і зухвалість ворогів наших, і кинь їх, переможених, до ніг наших, взиваємо до Тебе безперестанно.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Богородичний: Матір Божа, принеси щирі моління наші до Сина Твого і Бога нашого, нехай спасе нас від ворога на нас повсталого. Бо тільки в Тобі, Владичице, захист і покрив маємо.

Достойно є, і це є істина, славити Тебе, Богородицю, Присноблаженну і Пренепорочну і Матір Бога нашого. Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (тричі)

Пресвята Трійце, помилуй нас, Господи, очисти гріхи наші, Владико, прости беззаконня наші, Святий, завітай і зціли немочі наші імені Твого ради.

Господи, помилуй (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, хай святиться ім’я Твоє; хай прийде Царство Твоє; хай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні й прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоя держава і Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь

Тропарі, глас 6

Помилуй нас, Господи, помилуй нас: не в силах дати ніякої відповіді, ми, грішні, ось цю молитву Тобі, Владиці нашому, приносимо: помилуй нас.

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу.

Господи, помилуй нас, бо на Тебе сподіваємося: не прогнівайся на нас дуже і не пам’ятай беззаконня нашого, але глянь ласкаво на нас і визволи нас від ворогів наших, бо Ти Бог наш і ми, люди Твої і справа рук Твоїх, ім’я твоє призиваємо.

Нині, і повсякчас, і на віки віків. Амін

Богородичний: Милосердя двері відкрий нам, благословенна Богородице: хай ми, що покладаємося на Тебе, не згинемо, але визволимось Тобою від бід, бо Ти – спасіння роду християнського.

Єктення

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи помилуй. (трічи)

Диякон: Ще молимось за Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого Преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого єпископа), за братів наших священників, священомонахів і за все у Христі братство наше.

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог зберіг державу нашу Україну, народ і владу її, захистив від нападу іноплемінного, загибелі, землетрусу, потопу, вогню і міжусобної брани.

Диякон: Ще молимось, щоб благий і людинолюбний Бог зупинив все зло, що на нас повстало, і подав нам прощення Своє за всі гріхи наші свідомі і несвідомі.

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних, і змилувався над нами.

Священик: Почуй нас, Боже, Спасителю наш, надія всіх, що живуть на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і помилуй нас. Бо Ти милостивий і людинолюбний Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Диякон: Будьмо уважні, і в розчуленні серця, коліна душі і тіла наші схиливши, Господу помолимось

Молитва

Господи Боже сил, Боже спасіння, Боже, єдиний творець чудес, подивися в милості і щедрості на благочестивих слуг Твоїх, вірних дітей освяченої Тобою землі Української, і помилуй нас. Бо вороги наші пішли на нас, щоб винищити нас і зруйнувати святилища наші. Ти ж, все знаючи, знаєш, що негідний і нікчемний ворог несправедливо повстав на нас. І нездатні протистояти ми численності їх, якщо не подаєш нам допомоги. Тому грішні і недостойні, в покаянні молимося Тобі: Допоможи нам, Спаситель наш, і визволи нас задля слави імені Твого. Та не скажуть вороги наші: Бог залишив їх і немає їм спасіння. Але ж мовлять всі народи: Ти Бог наш і ми люди Твої, під охороною Царство Твого завжди перебуваємо.

Яви нам, Господи, милость Твою та будуть для нас слова, вимовлені Мойсеєм до людей Ізраїлю: Тримайтеся, стійте і побачите спасіння у Господі, бо Господь бореться за нас. Зроби з нами в добро, щоб бачив ворог наш православну віру нашу, і ганьбою покрився, і змирився. Ти, Господи Боже наш, сила і надія, і захист наш, та не пам’ятай гріхів, беззаконня і помилок людей Твоїх, та не покарай нас гнівом Твоїм, але в милості і щедрості відвідай слуг Твоїх, що нерівний бій ведуть з ворогами Твоїми за свободу землі Твоєї української та її багатостраждальному народу, але в благочесті непереможного, і що до Твоєї доброти припадає. Возвесели серця наші милості Твоєї і зміцни нас в милості Твоєї.

Повстань швидко на допомогу нам, та й розвали всі помисли злі ворогів наших, звоюй дерзкість їх і перетворити її в страх і втечу. А православному та справедливому війську дітей землі української, на Тебе надію імущих, подай відвагу і мужність гнати ворога з землі Української та іменем Твоїм завжди перемогу мати, а якщо кому судилася покласти в святій боротьбі душу свою за віру істинну і Батьківщину свою, цим прости всі гріхи їх свідомі і несвідомі, і як святих Твоїх в день суду вінчай вінцями нетлінними.

Бо Ти є захист і перемога, і спасіння всім надію на Тебе маючих, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Священик: Премудрість. Пресвята Богородиця, спаси нас.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надіє наша, слава Тобі.

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки вічні. Амінь. Господи, помилуй (З). Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречисте свої Матері, святих і богоносних отців наших, святого отця нашого Кирила, єпископа Туровського, святий матері нашої Єфросинії, просвітительки Білорусі, святого мученика митрополита Київського Макарія, святого мученика Меркурия Смоленського і всіх святих помилує нами і спасе нас, бо Він благий і чоловіколюбець.

Люди: Амінь.

Перелад українською мовою – “Київське Православ’я”