ЗАПИСКИ ПРАВОСЛАВНОГО СВЯЩЕНИКА НА МАЙДАНІ: ЩЕ ОДНА ДУМКА ПРО МАЙДАН І ХРИСТИЯНСТВО…

Чому люди вийшли 21 листопада.

Не за Європу, ні. Більшість із тих хто вийшов жодного разу не були за кордоном. Переважна більшість.

Стандарти. В Україні повністю відсутні стандарти. Буд-які: стандарти судової системи, стандарти харчування, водопостачання, будівництва, охорони здоров’я, парламентаризму, управління, освіти, правоохоронні стандарти, людські стосунки. Життя в Україні стало невимовно нестерпним у зв’язку з відсутністю стандартів. За що не візьмись – скрізь засада, все проти людини, все проти того, щоб жити і не почуватися обманутим. 

Тотальний обман усіх царин нашого життя змусив нас вийти на площі. Недаремно першим вийшло духовенство. І, переконаний, піде останнім.

Той стиль життя, котрий Сім’я розгорнула в Україні суперечить усім канонам буття: Євангелію, КПК, АПК, міжнародному праву,нормальним людським стосункам, здоровому глузду зрештою…

Західний світ останні десятиліття демонструє усьому світові стандарти, котрі вироблені з урахуванням духовних потреб людини. Це все здобувалося довгими війнами і протистоянням світів. Не може людство століттями відстоювати лише порцію юшки. Гідне життя і гідна смерть – ось первинні стандарти християнства.

За останні чотири роки ми втратили гідне життя і навіть право на гідну смерть. Нас зрівняли з худобою. Майдан, який став достойною, але не зовсім адекватною відповіддю (бо адекватною відповіддю мала б бути миттєва революція в усіх регіонах одночасно), був лише питанням часу і способу.

Що таке стандарт? Для християнина стандарт життя – це Христос і Євангеліє. Не може бути тотальний обман частиною життя християнина – як не крути. Модель християнського суспільства – це довіра. На людській довірі стоять всі Собори, вибори, представництва – всі нормальні стосунки будуються виключно на взаємній довірі. Україна втратила це. Майдан відновив. Це Божий дотик до кожного українця. Не відчути його неможливо. А ігнорувати його – гріх.

У передмісті Парижа, у містечку Севр є одна контора. Там зберігаються метричні стандарти: метр, кілограм тощо. Вона знаходиться під особливою міжнародною протекцією. Адже втрата будь-якого еталона – це загроза всій метричній системі.

І добре, що вона знаходиться там, а не в передмісті Києва.

Тут не люблять возитися з якимись еталонами і стандартами…

І не думайте, що продавці людської смерті будуть з вами чесними на вагах.

 о. Константин Холодов