ЗВЕРНЕННЯ СОБОРУ ЄПИСКОПІВ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ США

ЧИ ВИЖИВЕ ДЕМОКРАТІЯ В УКРАЇНІ В ОБЛИЧЧІ АГРЕСИВНОГО УРЯДУ?

Щорічно, на протязі останніх двадцяти-двох років, ми приєднюємося до наших братів і сестер в Україні в радості святкуючи та бачачи здійснення наших молитов та прагнень – визволення України та її незалежнiсть. Для тих, хто правильно зверне свою увагу з духовної точки зору нa події що сталося 22 роки назад у місяці серпні 1991, були дійсно даром Божим. Це була відповідь на щиро-виголошені молитви та благородно здобуті вчинки на протязі століть – молитви та діла, часто запечатані пролитою кров’ю з любові за нашу Батьківщину та її людей.

Через події кількох останніх днів в житті незалежної України, її прагнення продовжувати розвиток правдивого демократичного розвитку суспільства, знаходяться під серйозною загрозою. Тисячі громадян України з власної волі вирішили відстоювати свої переконання беручи участь у протестах-майданах по всій Україні та особливо в столиці, місті Києві.

Протягом усієї історії України, мільйони людей віддали своє життя за свободу, гідність, людські права та для того, щоб домогтися права на мирну демонстрацію, політичні та громадські дії. Голос тих, хто на вулиці – мусить бути почутим та взятий до уваги, він не може бути придушений шумом та непевністю тих чиновників, які заплутують та знущаються над народом вживаючи насильство супроти тих хто протестує! Вживання сили, боротьби та насильство не допоможуть у вирішенні політичних проблем.

Ми закликаємо лідерів України негайно припинити насилля проти тих хто бере участь у протестах. Майбутнє демократії України залежатиме від діалогу та здатності влади вислухання голосу громадян. Необхідним є те, щоб панував свідомий розум та спокій. Ніяка фізична сила ніколи не знищить свободи вибору та голосу громадян! Влада повинна поважати тих хто бере участь у протестах, які всього навсього вживають свої політичні та конституційні – а найважливіше – Богом дані права – мирно збиратися на протести та демонстрації. Усі лідери та громадяни України мусять, як Апостол Павло нагадує нам, зодягнути себе в «милосердя, доброту, покору, лагідність та терпіння» (Кол. 3:12).

Обираючи дар свободи разом з Вами, наші духовні діти тут у Сполучених Штатах Америки та ті, що на Україні з вірою в просування вперед, а не роблячи крок назад в історії, ми закликаємо благословення та подяку Отця світла, Сина праведності та Духа правди зійти на усіх нас, огорнути нас, направляючи та удосконалюючи усі наші діла.

+Антоній, Митрополит

+Даниїл, Єпископ