ЗВЕРНЕННЯ ВСЕЛЕНСЬКОГО ПАТРІАРХА ВАРФОЛОМІЯ ДО УКРАЇНЦІВ У РІЧНИЦЮ ГОЛОДОМОРУ

Возлюблені во Хрісті, благодать Господа і мир з усіма вами!

З відчуттям великої пошани і водночас з глибоким болем у серці, ми звертаємось від імені історичної і мученицької Матері-Церкви Константинополя до всіх вас у цей скорботний день вісімдесятої річниці Голодомору українського народу.

В той час, коли ми молитовно згадуємо про ті трагічні нелюдськи події 1932-1933 років, коли безліч людських життів було перервано штучним та жорстким голодом, ми також молимось за спокій душ спочилих жертв Голодомору та загоєння болючих душевних ран вашого благословенного народу.

Важко, неможливо уявити собі розміри та завзятість люті, з якою людські створіння нищили собі подібних, створених на образ та подобу до Бога. Все це начебто задля політичних ідеологій, але насправді через неправду та безбожність.

І сьогодні, мої улюблені, ми мусимо пам’ятати уроки історії та вчитися на трагедіях минулого, щоб розуміти, як нам рухатись у майбутнє, плекаючи почуття співчування та пробачення.

Ми мусимо розрізняти та уникати прояви ідеології ненависті та упереджень, спрямованих як проти окремої особистості, так і людських спільнот, чи то за етнічними, чи то релігійними та культурними ознаками.

Як Православні християни, ми маємо завжди намагатися подолати розбіжності та сприяти братерським стосункам зі всіма людьми і, разом з тим, завжди бути смиренно відданими нашому власному церковному вченню і традиціям.

Господь сказав: «Я є шлях, правда і життя» (Ів. 14:6). У цьому божественному запевненні ми знаходимо величезне заспокоєння та надію, адже саме у Церкві, Його Святому Тілі, ми позбавлені страждань та скорбот і водночас, знаходимо силу прощати і любити всіх людей.

Нехай Бог дарує вічний спокій всім жертвам Голодомору.

Нехай Бог поблагословить всіх вас.

Благодать Господа нашого Ісуса Христа і любов Бога Отця, і причастя Святого Духа нехай буде з усіма вами. Амінь.

Патріарх Константинопольський Варфоломій

Ваш палкий молитовник перед Богом