ПРЕПОДОБНИЙ АВРААМІЙ КИЄВА-ПЕЧЕРСЬКИЙ, ПРАЦЬОВИТИЙ

Пам’ять 21 серпня / 3 вересня

Преподобний Авраамій, працьовитий, Києва-Печерський. На старовинній іконі Печерських чудотворців Антонієвій печери преп. Аврамій названий ігуменом; точно з тим же саном відомий він у старовинних святцях Києва-Печерської лаври. Якщо так, то він у 1396 р. поховав біля труни преподобного Феодосія князя Скірігайла – Іоана, убієнного слугами у Вишгороді.

Також відомо, що преподобний Аврамій працьовитий спочиває в печерній трапези. Це дає право думати, що преподобний Аврамій останні час свого життя провів в печері і тут, після молитви, трудився над приготуванням всього потрібного для печерної братії, чим і заслужив назву працьовитого.

Мощі преподобного почивають у Ближніх (преподобного Антонія) печерах. Канонізація преподобного Аавраамія відбулася при встановленні митрополитом Київським святителем Петром (Могилою) святкування Собору преподобних отців Ближніх і Дальніх печер – в 1643 році.

Пам’ять його звершується в Києво-Печерській Лаврі 21 серпня / 3 вересня. Про час кончини прп. Авраамія достовірно невідомо. Імовірно, це XII-XIII ст.

Тропар преподобного Авраамія Києво-Печерського, працьовитого, глас 3

Був ти зразком працьовитості, / Божественним Духом освітлений, / православна час життя провів єси, / жертовно в печері працював для братів своїх, / преподобний отче Авраамій, / тепер моли Христа Бога, / щоб дарував нам велику милість.

Кондак преподобного Авраамія Києво-Печерського, працьовитого, глас 3

У печеру темну зійшов ти через бажання спасіння, / працьовитістю і набожністю всіх просвіщаючи, угодник Христовий. / Тому святкуємо чесну пам’ять твою, / і шануємо подвиги твої, / преподобний отче Авраамій.