ПРЕПОДОБНИЙ АНАТОЛЬ, ЗАТВОРНИК КИЄВА-ПЕЧЕРСЬКИЙ, У БЛИЖНІХ ПЕЧЕРАХ СПОЧИВАЮЧИЙ (ХІІ ст) ТА ПРЕПОДОБНИЙ АНАТОЛЬ, ЗАТВОРНИК КИЄВА-ПЕЧЕРСЬКИЙ, У ДАЛЬНІХ ПЕЧЕРАХ СПОЧИВАЮЧИЙ (ХІІІ ст.)

Пам’ять 3 / 16 липня

Преподобний Анатолій Затворник (XII століття). Чернець Києво-Печерського монастиря. У Київському Православ’і, шанується в лику преподобних, пам’ять здійсняється 3 липня та 28 вересня (Собор преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер).

Відомості про життя преподобного Анатолія не збереглися. «Тератургім» соборного ченця Афанасія (Кальнофойського) (1638 р.) називає його старцем і чудотворцем. Шанування преподобного Анатолія в Київським Православ’і  почалося в кінці XVII століття коли архімандрит Києво-Печерського монастиря, о. Варлам (Ясинський) – майбутній Київський) митрополит, встановив святкування Собору преподобних отців Дальніх печер. У службі собору святих, складеної в цей час, Антоній згадується у другому тропарі дев’ятої пісні разом з преподобними Спиридоном і Никодимом. На думку свт. Філарета (Гумілевського) преподобний Анатолій подвизався разом з цими святими в XII столітті. У «Описи про руських святих», відомій по списками кінця XVII століття, розповідається про преподобного  Анатолія як про святого «міста Києва».

Пам’ять преподобному Анатолія 3 липня встановлена на честь тезоіменитства зі святителем Анатолієм Константинопольським.

Преподобний Анатолій Затворник (XIIІ століття). Про цього святого отця нам майже нічого невідомо. У описах Києво-Печерського монастиря збереглися тільки відомості, що цей преподобний отець здійснював чернечий подвиг затвору в ХІІІ ст. та був похований у Дальніх печерах. Пам’ять преподобного Анатоля, у Дальніх печерах спочиваючого, здійсняється 3 липня та 28 вересня (Собор преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер).

Тропар преподобних Анатолія затворника, у Ближніх печерах спочиваючого (XII ст.), та іншого Анатолія затворника, у Дальніх печерах спочиваючого (XIII ст.), отців Києво-Печерських, глас 3

Преблаженні та Богоносні отці наші, Анатолій і Анатолій Затворники, / як удостоєні відваги до Господа / життям своїм ангельським, / і через його збагатив Христос нетлінням і чудесами мощі ваші, / молимо вас старанно :/ випросіть душам нашим очищення / і велику і багату милість .

Кондак преподобних Анатолія затворника, у Ближніх печерах спочиваючого (XII ст.), та іншого Анатолія затворника, у Дальніх печерах спочиваючого (XIII ст.), отців Києво-Печерських, глас 4

Багатство благодаті і синів гідність / отримали багатьма подвигами і чеснотами, / через них Христос поселив душі ваші у Небесних оселях Своїх, / дарував благодать нетління і чудеса мощам вашим, / до них же припадаючи, взиваємо :/ радуйтеся, Анатолій і Анатолій Затворники, / хорів чернечих похвала і прикраса.