СЛОВО В ДЕНЬ СОБОРУ БІЛОРУСЬКИХ СВЯТИХ

У ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа

Сьогодні, у третю неділю після П’ятидесятниці, Свята Православна Церква святкує Собор Білоруських святих. Це велике свято не тільки нашого, білоруського народу, а й усього Київського Православ’я. Адже велика кількість святих, якими Господь прославив Білорусь, є справжні світильники не тільки Київського, а й Вселенського Православ’я.

Від глибини століть наші предки здійснювали подвиг святості, прославляючи Батьківщину і все Київське Православ’я. Адже саме на Білоруської землі його постала дівоче чернецтво, яке започаткувало у Заслав’ї княгиня Рогніда-Анастасія, саме на нашій землі засіяв святитель Кирило Туровський – Златоуст Київського Православ’я; в Білоруському Полоцьку здійснила свій великий подвиг свята Єфросинія Полоцька – не тільки перша прославлена свята Київської Русі, а й перша жінка, мощі якої поклали в Києво-Печерській лаврі, … і цей список святих, що засяяли подвигом своїм на землі білоруській дуже великій, бо віра білоруського народу завжди була сильна і багато його дітей без вагань брали хрест свій і крокували за Господом .

Улюблені мої, давайте згадаємо, що в церковних службах святі Божі нерідко називаються зірками дороговказними. Як за зірками небесним в ночі подорожні спрямовують свій шлях, так і ми, тепер збочивши з істинного шляху, повинні направляти шлях свій, дивлячись на цих небесних людей, що з Вищих Небес освітлюють і вказують нам шлях спасіння. Це не тільки шлях спасіння для кожного з нас, це шлях спасіння нашої Батьківщини – Святої Білорусі, адже об скелю нашої віри, праведності життя кожного з нас, нашу мужність, витримку і стійкість, розіб’ються хвилі та хмари злої бурі і знову засяє сонце свободи, вольності і правди Білоруського Народу.

Наші святі були в земному житті святителями і священиками, монахами та світськими, воїнами і мирними трудівниками, багатими і бідними, старими і молодими людьми, чоловіками і жінками. Тому кожен з нас у соборі Білоруських святих знайде собі вчителів і керівників, нам тільки потрібно уважно придивляючись до їх життя і ревно наслідувати його. І до цього нас зараз і закликає Церква. Але цим не обмежується сенс святкування Собору Білоруських святих. У Церкві Христовій немає смерті в земному її розумінні. Наш Бог «не є Бог мертвих, а живих» (Мт. 22:33). І наші святі, хоча і померли тілом, але живуть духом, тому ніколи не переривається і їх духовний зв’язок з нами, тими, що живуть сьогодні на землі. Вони моляться за нас, направляють нас, стоять з нами на молитві і на полі брані, вони завжди поруч з нами, готові не тільки допомогти порадою і молитвою перед Престолом Господа, але, як мученик Меркурій Смоленський, підняти меч на ворогів нашої землі.

Улюблені має, сьогодні всі ми, і в Білорусі, і тут, в Україні, переживаємо важкі часи. І багато хто, шукаючи виходу зі скрутного становища, звертає свій погляд на засоби земні. Але ні політика, ні економіка і ніякі земні засоби та теорії не врятують нашої Батьківщини, якщо не буде самого головного – православної віри. Майже тисячу років наші православні білоруський та український народи живуть Вірою і Церквою: Тільки Віра і Церква можуть нас врятувати.

Але наша Віра повинна бути істинною, а не лицемірною, фарисейської, якої гріш ціна. Також і Церква – істинна, вільна, що не служить іноплеміннику так “князю світу цього, нікому за гроші чи якісь земні блага не продається. Адже Церква, яка комусь продається, що творить під диктовку чужинця і ворогів наших народів, є вже не церква, а лжецерква – справжній витвір антихриста, та «блудниця, яку ти бачив, є велике місто, що царює над земними царями», про яку йдеться в Апокаліпсисі і яку спіткає така сумна доля від самого ж звіра-антихриста (Одкр. 17:18).

Потрібно завжди пам’ятати, що тільки непохитна щира Віра і правдива Православна Церква можуть врятувати нашу нещасну Батьківщину від тієї безодні чорної та полону, в яку вона обрушилася. І від нас вимагається одночасно багато і мало – принести покаяння в своїй невірі і повернутися, не тільки на словах, але й у справах наших, до тієї святості та ідеалів, якими жила наша Свята Батьківщина, Київське Православ’я протягом століть. І в цій святій і спасительній справі в допомогу нам буде весь собор святих Білорусі

Усі святі Землі Білоруській, молите Бога за нас! Амін.

прот. Сергій Горбик