ПРЕПОДОБНИЙ ЛЕОНТІЙ, КАНОНАРХ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

пам’ять 18 червня / 1 липня

Преподобний Леонтій, канонарх Печерський, родом з Волині, з юних років прийшов у Києво-Печерську обитель, де прийняв постриг. Він мав прекрасний голос і, коли навчився грамоті, виконував послух канонарха. Преподобний Леонтій помер молодим в XIV столітті й за самовідданий подвиг спасіння прославлений Господом благодатним даром чудотворним. Його прославлення почалося незабаром після смерті й уже наприкінці XIV століття зустрічається кондак преподобному Леонтію. Мощі святого подвижника перебувають у Дальніх печерах, пам’ять його також 28 серпня, у Соборі Києво-Печерських святих.

Тропар і кондак подаються відповідно до традиції Київської Православної митрополії першої половини XV століття

Тропар Леонтію, канонарху Печерському, у Дальніх печерах спочиваючому, глас 3

Гідний слуга Христовий, канонарх Леонтій / від юності себе служінню присвятивши, / у славну лавру Печерську, на пагорби Київські прийшов. / Службою керував красиво й благоговійно / і в правилі чернечому засяяв світло. / Тепер, у Вищого Престолу стоячи, моли Христа Бога, / що б прощення гріхів / подав душам нашим.

Кондак Леонтію, канонарху Печерському, у Дальніх печерах спочиваючому, глас 1

Послу канонарха виконуючи, гідний канонарх Леонтій / і співом церковним керуючи в церкві, / ти направду зробився подібним Ангелам, / що оспівують Бога на Небесах, / їх життю наслідував, і, з ними тепер радуєшся, / поминай нас, що з любов’ю святкують пам’ять твою

прощення гріхів / подав душам нашим.