ЧУДОТВОРНА КИЄВО-БРАТСЬКА ІКОНА БОЖОЇ МАТЕРІ

Пам’ять 10 / 23 травня та 6/19 вересня

Церковна історія і Передання зберегли опис чудес, пов’язаних з явищем і прославлянням Києво-Братської ікони у древньому граді Вишгороді.

Вишгород – стародавня вотчина святої рівноапостольної княгині Ольги (у хрещенні Олени), А в наслідку всіх київських князів, завжди перебував на особливому положенні у своїх покровителів. Вперше згадується в літописі в 946 році: «Бе бо Вишегород град Вользін (Ольжин)», тобто долею святої Ольги, її улюбленим місцем і містом, влаштуванню якого вона багато присвячувала праці та часу.

У 1131 році з Константинополя в дар святому благовірному князю київському Мстиславу (у хрещенні Федора) була надіслана ікона Пресвятої Богородиці, написана євангелістом Лукою на дошці від столу, за яким був за трапезою Господь Ісус Христос, відома під ім’ям Вишгородська (святкування відбувається 21 травня, 23 червня , 26 серпня ст. ст.).

Ікона була встановлена у Дівочому монастирі Вишгорода. Безліч зцілень і чудес відбувалося від чудотворної Вишгородської ікони Божої Матері. І древній град Вишгород, і всі Київські околиці відтепер були під покривом Цариці Небесної.

Син Юрія Долгорукого святий Андрій Боголюбський 1155 року приніс ікону у Володимир і помістив у спорудженому ним знаменитому Успенському соборі. З того часу ікона отримала найменування Володимирської.

Відомості ж про Києво-Братської ікони, також є святинею Вишгорода, сходять до 17 століття, коли Київ і його межі постійно піддавалися нападам польсько-литовських і кримськотатарських загарбників.

«Києво-Братська ікона Божої Матері перш була місцевою в Борисоглібській церкви в місті Вишгороді (Київському), де вона чудово з’явилася в 1654 році», – так починається розповідь про цю ікону в книжці «Благодіяння Богоматері роду християнському через її святі ікони».

Далі історія ікони описана так: «У 1662 році, коли татарська орда, переправлялася через Дніпро при Вишгороді, з церкви були взяті дошки та ікони».

Подія відбувалася під час війни Речи Посполитої з Москвою (1654 – 1667рр.), Місту було завдано великої шкоди від кримських татар. Храм святих страстотерпців Бориса і Гліба був розорений і зганьблений. Однак Промисел Божий зберіг чудотворну ікону Божої Матері, яку своєчасно винесли з храму і пустили по Дніпру, а мощі святих приховали під спудом.

«Один татарин, як говорить переказ, хотів на іконі переплисти Дніпро. Ікона сама попливла і стала серед Дніпра проти Братського монастиря. Татарин сидів на ній і кричав; з монастиря припливли і взяли в човен ікону і татарина, який після цього хрестився і постригся в ченці … У цей час ікону Богоматері, принесену водою до Київського Подолу , прийняли, з належною честю поставили в Братський монастир, де вона стоїть і досі ».

Сам Києво-Братський Богоявленський  монастир був заснований в 1588 році училищним Братством при школі Богоявленської парафіяльної церкви, що знаходилася поблизу; а коли Богоявленська церква і школа згоріли, і в 1613 році ЛИСАВЕТА ГАЛЬШКА ГУЛЕВИЧІВНА-ЛОЗКА, дружина Маршалка Мозирського, свій двір, що знаходився на місці теперішнього монастиря , віддала під школи, то, з визначенням до їх вчителів-ченців, заснувавши таким чином і монастир. Але вже за митрополита Петра Могилу (1596-1646), у 1631 р.Б., він вже офіційно був затверджений монастирем і при ньому Академія, або Колегія. «Святиню цього храму (Богоявленської церкви) складають: а) чудотворна ікона Братської Божої Матері, що була принесена хвилями Дніпра з розбуреного татарами Вишгорода в 1662 році; вона знаходиться на правому боці храму біля стовпа в особливому кіоті, на узвишші; щотижня по суботах перед іконою читається акафіст Божої Матері … »