АКАФІСТ СЕСТРІ ГОСПОДА ПО ПЛОТІ, ФАМАРІ БЛАЖЕННОЇ, ПРАВЕДНОЇ ЖІНЦІ – МИРОНОСИЦІ

Кондак 1

Вибраної від роду Давида і званням сестри по плоті Господа Ісуса Христа шанована, що і слідом за Їм з любов’ю йшла, і від усього серця йому послужила, Фамарі блаженної, так з розчуленням взиваємо: Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Ікос 1

Ангела, як блискавку, на камені сидячого, бачила ти, свята і праведна жінка Тамара, коли з іншими жінками – мироносицями рано вранці прийшла до Труни Життядавця, через це, з вигуком, співаємо тобі так:

Радуйся, баченням Ангела радіючи; Радуйся, солодкої звісткою про воскресіння Христа розради.

Радуйся, розраду це, як миро мною, апостолом принесла; Радуйся, бо міцно вірить у Воскресіння Христове всіх навчила.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 2

Бачив з далеко твої життя, їй Тамара блаженна, сестрою приємною Христа, премудрий Прозорливця, Йому ж з хором ангельських співаєш: Алилуя.

Ікос 2

Розум задивляється від великої любові, що на тебе вилита, Фамара праведна: Як Бога одвічного братом по плоті мала ти; як розмовляла з Ним, бо Його ж невпинно прославляють Ангели. Як бачила обличчя Його, бо на Нього багатоокі серафими дивитися нездатні? О долю! О чудо Боже! Все це у тебе бачачи, зі страхом співаємо тобі:

Радуйся, слова життя вічного з вуст Його Пречистих чуючи; Радуйся, бо доброту Його, для всіх невимовну, бачила.

Радуйся, бо від Самого Господа таємницям Царства Небесного навчена; радуйся, бо руки твої від дитинства Бога тикалися.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 3

Сила божественна в науки Христової діяла, коли юдеї люті, кажучи про Нього, в засліпленні своєму питали один одного: «Чи не це є син столяра? Або це не матір Його називають Марія, і брати, і сестри Його посеред нас живуть? Звідки Йому все це?». Ми ж, разом з сестрою Господа Фамараю, славно сповідуємо Христа, Божу силу і Божу премудрість, вдячно співаючи Йому: Алилуя.

Ікос 3

Маючи Господа Ісуса Христа своїм братам по плоті, ти і Пречисту Пресвят3 Діву і благословенну Славну нашу Владичицю Богородицю і Приснодіву Марію матір’ю своєю називала, Фамара блаженна. Ми ж, дивуючись такій невимовної милості Божої, що на тобі була, так співаємо тобі:

Радуйся, бо називалася дочкою Цариці Небесної; радуйся, бо Царицю Небесну матір’ю своєї називала.

Радуйся, в обіймах Її Безначального Немовля бачила; радуйся, бо Живлячого життя наше, що живився від Діви Пречистої, солодко споглядала.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 4

Буря думок різних заполонила колись батька твого, цнотливого Йосипа, коли побачив Діву Пречисту, що була вагітна, погане подумав Він, але побачивши зачаття Її від Духа Святого, співав Господеві: Алилуя.

Ікос 4

«Чуєш, Дочка, і бачиш, схилі вухо Твоє, і побажає Цар доброти Твоєї», – так співав колись Давид, праотець твій, про Діву Марію віщуючи. Ми ж співаємо тобі, Фамара блаженна, так:

Радуйся, Йосипа Обручника дочка славна Радуйся, Святого Сімейства гроно гідна.

Радуйся, святу Соломію, матері Іоана Богослова, сестрою називала; Радуйся, вподобаного учня і наперсника Христового близька родичка.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 5

Семизір’я святе, семизір’я дивовижне, семизір’я світле, побачимо, віруючі, на тверді сім’ї Ісуса, чотирьох апостолів, братів Господа по плоті: Якова, і Йосипа, і Юду, Симона і трьох святих жінок – мироносиць, сестер Господа по плоті: Есфір, Фамару і Соломію, з ними Христу співаючи: Алилуя.

Ікос 5

Фамару блаженну, що Ісуса Христа обличчям до обличчя бачила, вшануємо так співом:

Радуйся, бо те, що ти бачила, бажали багато пророків бачити, але не бачили; радуйся, ти чула те, що багато царів бажали чути, але не чули.

Радуйся, освячена Сонцем правди; Радуйся, світлом Христа освітлена.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 6

Божественними проповідницями воскресіння Христового, з’явилися праведні жінки – мироносиці, що з Фамарою блаженною говорили апостолам: «Христос Воскрес! Співайте Йому: Алилуя».

Ікос 6

“Зазьзяла зноў Сонца праведнае, што раней у Гроб зышло”, – у радасьці сьпявала ты зь іншымі жанчынамі – міраносіцамі, Фамара праведная, бачыўшы ўваскрэслага Госпада. Мы ж такую песьню табе сьпяваем:

Радуйся, хор міраносіц, як сястра Ісуса, сабой упрыгожыўшая; радуйся, бо на Нябёсах зь імі ў вечнае радасьці .

Радуйся, бо зь анёльскімі Сіламі вечна сьвяткуеш; радуйся, бо са ўсімі сьвятымі за нас, грэшных, няспынна малітвы ўзносіш.

«Засяяло знову Сонце праведне, що раніше в Труну зійшло», – в радості співала ти з іншими жінками – мироносицями, Фамара праведна, побачивши воскреслого Господа. Ми ж таку пісню тобі співаємо:

Радуйся, бо хор мироносиць, як сестра Ісуса, собою прикрасила; радуйся, бо на Небесах з ними у вічної радості перебуваєш.

Радуйся, бо з ангельськими силами вічно святкуєш; радуйся, з усіма святими за нас, грішних, невпинно молитви возносиш.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 7

Бажаючи спасти рід людський, Господь Ісус Христос, несучи Хрест Свій, йде на місце, що називається Лобне. Ти ж, Фамара блаженна, з іншими дочками Єрусалиму, зі сльозами великими, за Ним йшла. Обернувся Ісус і каже: «Дочки Єрусалимські, не плачте про Мене, краще про себе плачте і про дітей ваших». О! Подай і нам твоїми молитвами, жінка свята, плач покаяння, щоб плакали про гріхи наші і, прощення від Господа отримавши, заспіваймо Йому: Алилуя.

Ікос 7

Нове гарне диво божественне удостоїлася бачити ти, Фамара мироносиця: камінь відкинутий, Труна порожня, тління – Життям переможене, пекло зруйноване. Через це співаємо тобі спів хваління:

Радуйся, чудес Божих свідок справжній; Радуйся, багатьох чудес, Ісусом здійснених, глядачка блаженна.

Радуйся, непередаване милістю Господа до людей милувалася; радуйся, бо про Світле Христове Воскресіння одна з перших апостолів повідомила.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 8

Сторона Бога, що плоттю муку потерпів, і був похований, і воскрес на третій день згідно Писанням, сповідуємо, прославляємо, дякуємо, співаючи Йому з Фамараю пісню ангельську: Алилуя.

Ікос 8

Весь наповнився трепетом святим і радістю невимовною батько твій, святий Йосип Обручник, коли у Віфлеємі таємницю славну і дивну бачив небо – печеру, посад херувимський – Діву, яслі – палац, в них же лежав невмещальний Христос Бог! Ти, що такого блаженного отця мала, прийми від нас спів такий:

Радуйся, дочка благословенна; радуйся, бо благословення сім’ї на себе істинно маєш.

Радуйся, бо до благословення Божого виявилася гідною; радуйся, бо тепер благословення Боже всім, що з вірою молитви до тебе підносять, ти посилаєш.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 9

Всякі хвороби, скорбота і скорботу нашу зцілювай, Христом Воскреслим утішена, праведна мироносиця, та з тобою заспіваймо Йому: Алилуя.

Ікос 9

Ти, Фанара блаженна, що принесла з іншими жінками мироносицями апостолам радісну звістку про Воскресіння Христове, наповни цією радістю і нас, так тобі співаємо:

Радуйся, близько Престолу Божого молитви підіймаєш за праславляючих тебе; радуйся, бо маєш відвагу велику перед Господом Ісусом.

Радуйся, бо молитви про милість до нас, грішних, возносиш до Ісуса; радуйся, бо до любові Його солодкої всіх нас кличеш.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 10

Спасіння для нас, що в безодні гріхів гинуть, випроси у Спасителя Бога, Фамара праведна, та з тобою заспіваймо Йому: Алилуя.

Ікос 10

Стіною міцною будь нас, жінка свята, від лютих ворогів видимих і невидимих нас захищаючи, та співаємо тобі так:

Радуйся, розрадниця душ скорботних; радуйся, бо примиряєш  душі неспокійні.

Радуйся, сила малодушних; радуйся, бадьорість сумних.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 11

Тепер спів ангельський на гірських висотах Небес чуєш, мироносиці праведна, адже ще на землі біля Гробу Господнього удостоїлася бачити Ангелів і з ними співати Воскреслому Христу Богу: Алилуя.

Ікос 11

Світлу свічку, Діву Пречисту, що стояла у Хреста Сина Свого, бачила ти, Фамара блаженна, коли з іншими жінками мироносицями на Голгофі була і з уст Пречистої слова ці гіркі чула: «Горе Мені, Дитя Моє, горе Мені, Світло Моє і Життя Моє улюблене. Адже передбачене Симоном сьогодні збулося, пронизала зброя серце Моє!» Через це, в розчулення серця, співаємо тобі так:

Радуйся, бо Божої Матері в скорботі Її на Голгофі співчувала; радуйся, бо від залишеного всіма Господа Ісуса Христа ніколи не відходили.

Радуйся, слово Господа, з Хреста сказані, зі сльозами чуючи Радуйся, чуючи молитву покаянну розбійника: «Спогадай мене, Господи, коли прийдеш у Царство Своє».

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 12

Відчув велику благодать у серці своєму, родич твій, Клеопа апостол, коли разом з апостолом Лукою в Еммаус йшов, і Воскреслий Господь, сидячий і розмовляючи з ними пізнаний був ними в переломленні хліба. Тоді звернулися вони один до одного, кажучи: «Хіба не палало нам серце обом, коли Він говорив нам на дорозі, і коли виясняв нам Писання?» Так відчує і наше серце Солодкого Господа Ісуса через молитви твої Фамара славна, так від переповненого серце співають і наші губи Йому пісню перемоги: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи спорідненість твою по плоті з Господом Ісусом Христом, прославляємо і любов твою полум’яну, у якої і миро своє благословенне розчинила ти, на Гроб Христа принісши, і співаємо тобі так:

Радуйся, бо з мудрими дівами свій світильник єлеєм любові запалила; радуйся, Христа з Гробу, як нареченого, з палацу виходить, зустріла.

Радуйся, солодкість перебування у Христі завжди відчуваючи; радуйся, бо як вісник Христового Воскресіння прославлена.

Радуйся, праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа.

Кондак 13

О свята і праведна жінка Фамара, мироносиця і сестра Господа, що миро полум’яної любові своєї до Христа принесла! Подай і нам полюбити Солодкого Господа Ісуса Христа від усього серця нашого, та в полюбимо один одного у Христі Ісусі, в любові та злагоді поживемо, та єдиними устами і єдиним серцем будемо славити і оспівувати Пречисте і велике ім’я Господа, оспівуючи йому: Алилуя.

Цей кондак співається тричі, потім ікос 1 і кондак 1

Молитва до Святої Фамари мироносиці

О свята і праведна жінка – мироносиці Фамара блаженна!

Почуй нас, в цей час молитву, що тобі приносимо. Ти удостоїлася бути сестрою Господа нашого Ісуса Христа по плоті, тому подай і нам молитвами твоїми, щоб і ми духом і серцем нашим стали рідними Господа Ісуса Христа, щоб бути Йому в нас завжди, і ми в Їм також завжди знаходиться. Так живимося, так заповняємося і перебуваємо завжди в солодкості Ісуса, Його благодаттю, Його світлом, Його миром глибоким, Його життям вічним, як гроно заповняємось від лози своєї.

О обрана родичка Господа молитвами твоїми подай нам також зріднитися з Господом Ісусом Христом, так як ти полюбити Його, заради нас розп’ятого, що муку потерпів, похованого і воскреслого, бо не хочемо солодкості, не хочемо краси, не хочемо радості, або слави, або поваги світу цього. Адже Його Єдиного маємо, і навіть сама смерть не здатна розлучити нас з любов’ю Його. Адже на землі з Господом нашим Ісусом Христом возз’єдналися, і на Небі обличчям до обличчя Його побачимо і заспіваймо, і прославимо Його, з Предвічним Його Отцем, і Святим, Благим і Животворним Його Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.