ПРЕПОДОБНИЙ СТЕФАН, ІГУМЕН КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ ТА СВЯТИТЕЛЬ ВОЛОДИМИРО-ВОЛИНСЬКИЙ

Пам’ять 27 квітня / 10 травня

Преподобний Стефан, ігумен Києво-Печерський та святитель Володимиро-Волинський здійснював свій чернечий та святительський подвиг у ХІ столітті.

Преподобний Стефан народився в благочестивій родині. Юнак від малих років відчував поклик до служіння Господу в чернечим чине, тому, після смерті батьків, він роздав все майно і прийняв чернецтво в Києво-Печерському монастирі, несучи послух уставщика.

Свій чернечий шлях молодий монах Стефан здійснював під керівництвом преподобного Феодосія (+ 1074; пам’ять 3 травня) і був улюбленим його учнем.

Преподобний Феодосії іноді доручав йому замість себе наставляти братію словом повчання. Перед кончиною преподобного Феодосія ченці просили його призначити ігуменом святого Стефана, який був тоді доместиком (головним уставщиком на криласі). «Він виріс, – говорили вони, – під твоєю рукою, послужив тобі, дай його нам». І преподобний Феодосії вручив управління обителлю преподобному Стефану. Під час його ігуменства був в основному відбудований великий храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці, розпочатий ще преподобним Феодосієм. Братські келії були переведені ближче до нового храму, а на колишньому місці залишилися кілька келій для ченців, яким було доручено поховання померлих і щоденне звершення Божественної літургії з поминанням покійних.

Духовна сила та діяльність нового ігумена Стефана дуже палила всі сили пекельні. За підступам бісівським преподобний у 1078 році був позбавлений влади ігуменського посту і вигнаний з Печерської обителі. Смиренно несучи незаслужені образи, Преподобний  Стефан заснував новий монастир на честь Пресвятої Богородиці (в пам’ять положення Її ризи у Влахерні), який був названий Кловським, бо стояв на горі біля річки Клові. Монастир був заснований в подяку за благодіяння Матері Божої до Печерської обителі. Преподобний Стефан бачив, як прийшли з Греції майстри-муляри з іконою Матері Божої і розповіли бачення Цариці Небесної у Влахерні. Саме тому святий Стефан і створив на Клові церкву на честь Влахернської ікони Матері Божої.

У 1091 році святий Стефан був поставлений єпископом Володимира-Волинського і брав участь у перенесенні мощей преподобного Феодосія з печери в монастир (пам’ять 14 серпня). Він багато потрудився над наверненням  до православ’я жителів Волині.

Після багатьох чернечих та святительських трудів, святитель Стефан мирно відійшов до Господа 27 квітня 1094 року о 6-й годині ранку.

Тропар Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 8

Підкоряючись вченню богоносного Феодосія, / поставлений був їм ігуменом для святого його стада, яке добре пас, / церкву Богородиці, / волею Твоєї засновану чудово, / прикрасив ти благоліпно, / вічної пам’яті Стефан, / в ній же нам, що моляться щиро, випроси від Христа Бога велику милість.

Кондак Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 6

Ненавидів ворог чесне життя твоє, / відкинув тебе, через підступи свої, / від начальства над паствою, / але ти, навіть вигнаним будучи, / і на іншому місці церкву Богородиці спорудив славно, / за що і удостоїла Вона тебе саном архієрейським, / в ньому ж ти добро вручених тобі овечок пас, / перейшов в радості до Христа, Стефане, / Йому ж молися за нас, рабів твоїх.

Ще один тропар Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 8

Православ’я наставник, / благочестя і чистоти вчитель, / Волинської пастви світильник, / архієреїв Богодухновене добриво, / Стефане премудрий, / вченням своїми все просвітив ти, сопілко духовна, / моли Христа Бога, що б врятуватися душам нашим.

Ще один кондак Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 1

Проходячи, преблаженний, чеснотами від сили в силу / і всіх, з тобою живуть, ними перебільшив, / всім служив ти, Стефане, і догоджав, / через це був ти всіма, / живучими в домі Божої Матері / обраний у старійшину. / після ж і на ступінь архієрея зведений був ти, / і, стадо Христове добро пас, / тепер молі Його за нас, дітях твоїх.

Ще один тропар Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 2

Як правдивий учень Богоносного Феодосія / і справжній спадкоємець життя його, / перший після нього тягар настоятеля поніс, / через це і мощів його чесних самовидцем бути ти удостоївся, / їх з іншими свято і красиво переніс, / успадкував з ним Царство Небесне, / Його ж отримати і нам, шанують тебе, Стефане, / у Господа вимоли.

Ще один кондак Преподобного Стефана, ігумена Києво-Печерського та святителя Володимира-Волинського, глас 4

Стефан, наповнений вірою і благочестям, / здійснювач Богом заснування церкви Печерської, / сьогодні, як велике світило, всім засяяло, / Христове стадо богоугодне пас / у незупинної стражі нічній. / Його ж шануючи, приносимо пісню / єдиному Тобі, Христу, всіх Владиці , / благаючи помилувати нас / його сприятливими молитвами.