БОЖЕСТВЕННА ЛІТУРГІЯ СВЯТОГО АПОСТОЛА І ЄВАНГЕЛІСТА МАРКА (КОРОТКА ІСТОРІЯ ТА ПЕРШЕ ТЕКСТ УКРАЇНСЬКОЮ МОВОЮ)

Святий Апостол і Євангеліст Марк був засновником Олександрійської Церкви [1, ст. 16]. Власне і Олександрійська Церква приписує Святому Апостолу і Євангелісту Марку свою літургію, яку вона відправляє з древніх часів. Ця літургія вважається найдавнішою Православною Літургією, яка дійшла до наших часів. У кінці 90-х років ХХ ст. було знайдено фрагмент рукопису, що датується 200 р. після Р.Х. з уривками Євхаристійного канону цієї Літургії.

Літургія Святого Апостола і Євангеліста Марка довгій час була основною літургією Олександрійської Церкви, яку служили великі ієрархи цього міста, як наприклад святий. Кирило Олександрійський.

Коли розглядати її форму, то більшість науковців схиляється до думки, що ця літургія є класичним зразком Олександрійської Літургії. Так, Бунзен [2, єл. варіант] бачить у її основі пам’ятку початку IV століття. Вона відома як грецькою, так і коптською мовами. Причому копти іменують її Літургією святого. Кирила Олександрійського (+444 р.), якому, очевидно, належить остаточна редакція першої половини V століття.

Літургія ап. Марка своєю стислістю, чіткістю і виразністю дійсно нагадує стиль євангеліста Марка, учня ап. Петра. Ці особливість зробили її надзвичайно популярною. Її служили не тільки в Олександрії і в Єгипті, але і в Сирії, у Вірменії, у калабрійських монастирях Італії та у Венеціанської церкви ап. Марка. Така поширеність сильно турбувала Візантію, яка, в якості імперської Церкви, прагнула до уніфікації богослужіння Православної Церкви і витискання місцевих богослужбових чинів. Вже у VIII-IX ст. Літургія ап. Марка активно витіснялася візантійським чином Іоана Золотоустого.

вона поступово вийшла з ужитку. Причиною цьому став візит до Константинополя Патріарха Олександрійського. Коли він за звичаєм відслужив Літургію Святого Апостола і Євангеліста Марка, його докорив каноніст Феодор Вальсамон, який вважав, що служить не так, як прийнято в Константинополі, не можна. Але з часу падіння Константинополя в 1453 р., літургії Святих Апостолів  Якова та Марка відправляється там раз у році.

Літургія Святого Апостола та Євангеліста Марка також, до певної міри, використовувалася в Олександрії аж до XVI століття, коли її список, зроблений в часи святий. Мелетія (Пігаса), патріарха Олександрійського, був знайдений в патріаршій бібліотеці святителем  Нектарієм Егінскім. Він зацікавився Літургією і є відомості, що навіть служив з цього чину. У 1955 р. був знайдений і опублікований список Літургії, зроблений святителем Нектарієм, і ця літургія отримала велику популярність в середовищі грецьких літургістів .

На церковнослов’янську мову літургія була переведена в 1989 р. професором МДА Б.А.Нелюбовим з видання: «Аналекта» № 31/32 за 1981-82 рр..

Сьогодні багато Православних Церков світу, наприклад Грецька, Сербська, Болгарська, повертаючись до старожитньої літургійної практики, починають служити цю літургію в день пам’яті Святого Апостола і Євангеліста Марка 28 квітня / 8 травня. На мою думку, є доцільність і Київському Православ’ю розглядати можливість повертання до подібної практики.

підготував прот. Сергій Горбик.

  1. Евсевий Памфил. Церковная История. Т. ІІ, Спб. 1848.
  2. Buncen C.C.J. Hippolytus und seine Zeit. Leipzig, 1853.

Послідовність Божественної літургії Святого Апостола і Євангеліста Марка

Після співу славослов’я (відпуску) агрипії священик, перед яким ідуть свічконосьци, виходить на амвон і благословляє народ

Священик: Мир усім

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Помолимось.

Хор (протяжно): Кире єлей сон.

Священик (тихо): Дякуємо Тобі, і знов дякуємо старанно, Господи, Боже наш, Отче Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа за вся благодіяння Твої в усякі час і усякім місце. Бо Ти захищаєш, рятуєш, допомагаєш, і наставляєш нас у всі дні життя нашого. Бо Ти привів ти нас у цю годину, сподобив стати перед Тобою в святим храмі Твоєму, та просимо прощення гріхів наших і милість всьому народові.

Просимо і благаємо Тебе, милостивий Боже, даруй нам по благості Твоїй прожить день цей святий і всі дні житія нашого без гріха, в повної радості, здоров’ї, без жодної шкоди, у святості і преподобії Твоєму. Всяку ж заздрість, всякий страх, кожну спокусу і дію сатани, і всякий підступ злих людей, Господи, віджени від нас і від Святої Твоєї Соборної і Апостольської Церкви. Даруй нам, Господи, все благе і праведне. Всякий гріх, вчинений нами або словом, або ділом, або помислом, прости нам з великої Твоєї милості. Не покинь нас, Господи, маючих надію на Тебе, і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого і рабства його, через благодать, милість і любов Єдинородного Твого Сина,

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Помолимося за Україну нашу, владу і військо її.

Хор: Господи, помилуй. (3)

Священик (тихо):

Владико, Господи Боже, Отче Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Просимо і благаємо Тебе: даруй влади Вітчизни нашої перебувати у світі, і нехай буде вона справедливою і хоробрим. Підкори їй, Боже всіх ворогів наших. Дай зброю і щит та постав їх на допомогу їй. Даруй їй перемоги на ворогами, о Боже, затверди в світі серце її, та славить ім’я Твоє Святе. Ми ж у мирному правлінні її тихим і мирним життям в усякому благочесті і страху Божому, через благодать і милість, і любов Єдинородного Твого Сина:

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Помолимось за Святійшого отця нашого (ім’я), Патріарха Київського і всієї Руси-України, і владику нашого преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого архієрея).

Хор: Господи, помилуй. (3)

Священик (тихо): O Владика, Господи Боже, Отче Бога й Господа і Спаса нашого Ісуса Христа. Просимо і благаємо Тебе: відгороди Своєю милістю Патріарха Київського і свієї Руси-України, і владику нашого преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого архієрея) і збережи їх у світі на многія літа.

По святій Своїй і благословенній волі сподоби священних пресвітерів Твоїх здійснювати своє служіння і право правити слово істини укупі з усіма єпископами православними, пресвітерами, дияконами, іподиякон, читцями, співаками і мирянами в повноті тіла святої Твоєї і єдиної соборної Церкви. Милостиво даруй їм мир, здоров’я і спасіння.

Прийми, Господи, молитви, що просимо Тобі за нас і за них, до Твого святого, небесного і мисленого жертовника. Всіх же ворогів Твоєї Святої Церкви скоро їм підкори, через благодать, милість і любов Єдинородного Твого Сина,

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Встанемо на молитву.

Хор: Господи, помилуй.

Священик (тихо) молитва входу та фіміаму:

О Владика Господи, Боже наш, який обрав дванадцять апостолів як дванадцять світильників і дав їм силу благовістя, весь світ навчаючи Євангелію Царства Твого, зцілювати хворих і немічних серед людей. Вдихнув у обличчя їх і сказав: Прийміть Духа Святого Утішителя, і кому відпустите гріхи, тому простяться, на кому залишите гріхи – на тому залишаться. Вдихнув також Духа Святого і в нас, служителів Твоїх, навколо святині Твоєї стоячих, очікуючи входу до святої Твоєї службі разом з єпископами, пресвітерами, дияконами, читцями, співаками і мирянами по всій землі – повнотою тіла Твоїй Святій, Соборної і Апостольської Церкви.

Від відлучення, і прокльону, засудження, уз ув’язнення та вигнання і від долі диявола, Господи, позбав нас. Очисти наші життя і серця від усякої скверни і злоби, та з чистим серцем і совістю принесемо Тобі запашне кадило це в залишення гріхів і гріхів усього народу Твого, через благодать, милість і любов Єдинородного Твого Сина (вкладає фіміам в кадило і кадить у святих вратах),

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Диякон: Будьмо уважні.

Хор: Єдинородний Сину і Слово Боже, Безсмертний єси, і зволив ради нашого спасіння тіло прийняти від святої Богородиці і Вседіви Марії, без зміни ставши чоловіком. Ти ж розп’ятий був, Христе Боже, і смертю смерть подолав; Ти один у Святій Тройці, рівнославлений з Отцем і Святим Духом, спаси нас.

Диякон підносить священикові Євангеліє на рушнику (або покрові). Священик здійсняє кадіння Євангелія, віддає кадило та бере Євангеліє у диякона. Після кінця співу священик робить хрест Євангелієм та промовляє:

Священик: Господу помолимося. Будьмо уважні.

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Господу помолимося.

Хор: Господи, помилуй.

Священик читає молитву Трисвятого (тихо): О Владика Господи Ісусе Христе, співвічне Слово Предвічного Отця, що створив все без гріха. Заради спасіння людини послав святих Своїх учнів і апостолів проповідувати, навчаючи Євангелію Твого Царства і зцілюючи всякий недугу і всяку язву в людях. Будь милостивий нині, о Господи. Пішли світло та правду Свою, і просвіти очі розуму нашого для розуміння божественних словес Твоїх. Даруй нам бути слухачами, і не тільки слухачами, але ж виконавцями Твого слова, та принесемо гідні дари і благі плоди від тридесятого до сотенному стаду, і так гідні будемо Царства Небесного.

(виголос священика): Нехай прийде скоро милість Твоя на нас, про Господи. Бо Ти є благовестітель, Спас і Хранитель душ і тілес наших і Тобі славу, подяку і трисвяту пісню віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (3).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків. Амін.

Святий Безсмертний, помилуй нас.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас.

Священик благословляє народ:

Священик: Мир всім.

Хор: І духові твоєму.

Читець: До (ім’я) послання святого апостола Павла читання.

Священик: Будьмо уважні.

Читається Апостол, у цей час диякон, подуваючи кадило, тихо прамовляє:

Диякон: Отче, благослови.

Священик, вкладає фіміам у кадило та благословляє кадило:

Священик: Так благословить нас Господь Своєю милістю і хай допоможе нам нині і повсякчас і на віки віків.

Прийми до Твого святого, небесного і розумному вівтаря, о Господи, кадило, шо приносимо священної славі Твоїй. Пошли нам благодать Святого Духа, бо благословенний ти, і так убезпечить нас слава Твоя.

Священик приймає кадило та кадить звичайно, як прийнято. Після читання відразу спивається

Хор: Алилуя.

Диякон: Господи, благослови.

Священик: Хай благословить і зміцнить нас Господь, благословенний Бог, і вчинить нас слухачами Святого Свого Євангелія, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Священик: Премудрість, слухаємо уважна, почуємо Святе Євангелія. Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Священик: Від (ім’я) Святого Євангелія читання.

Хор: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Священик: Слухаємо уважно.

Читається Євангеліє. Після читання Євангелія:

Хор: Слава Тобі, Господі, слава Тобі.

Священик промовляє проповідь.

Священик: Господу помолимося.

Хор: Господи, помилуй.

Священик (тихо):

Поглянь з милостивим співчуттям, Господи, і зціли болящих в народі Твоєму. Даруй подорожуючим братам нашим у Вітчизні нашій і за межами його без будь-якої шкоди всяке потрібне їм добру справу створити в усі часі. Пошли щедрі дощі на спраглі землі, і сотвори річки повноводними, з ласки Твоєї. Плоди землі Твоєї наповни насінням і помноживши їх у всякому достатку.

У мири, хоробрості, правосудді і спокої збережи державу нашу, Україну святу, і владу її, яку поставив правити країною нашою. Від злих днів, голоду, недуги, навали ворогів, захисти, Господи, це христолюбиве місто, смиренне і недостойне Твого співчуття, як в давнину пощадив Ти Ниневію. Бо Ти є виконаний милості і співчуття і не поминаєш беззаконня людей Твоїх. Бо Ти говорив через пророка Ісаю: «захищу місто це, спасу його ради Мене та раба Мого Давида». Цього ради просимо і молимо Тебе: огороди милостиво це місто, заради мученика, апостола і євангеліста Марка, який показав нам шлях спасіння, через благодать, милість і любов Твого Єдинородного Сина,

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Диякон: Помолимось.

Хор: Господи, помилуй.

Священик (тихо): О Владика, Всемогутній Боже, Отче Господа нашого Ісуса Христа! Просимо і благаємо Тебе: наповни наші серця миром з небес, Найбільший же даруй мир життю нашому.

Заховай на многіє літа Патріарха Київського і всієї Руси-України (ім’я), і владику нашого преосвященнійшого єпископа (ім’я правлячого архієрея) і по Твоїй святій і благословенній волі мирно сподоби їх здійснювати своє служіння і право правити слово істини разом з усіма православними єпископами, пресвітерами, дияконами, читцями, співаками і мирянами – повнотою тіла Святої Твоєї, Соборної і Апостольської Церкви. Благослови присутніх тут, Господи. Даруй нам і надалі збиратися по святій Твоїй волі. Буди милостивий і подай нам і рабам Твоїм будущим храми хваління і молитви навіки.

Воскресни, Господи, і хай розпорошаться Твої вороги, і хай повтікають всі ненавидять Святе ім’я Твоє. Благослови Твій вірний і православний народ. Помноживши їх тисячами і десятками тисяч. Не дай смертних гріхів здолати святої народ Твій. Через благодать, милість і любов Твого Єдинородного Сина,

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амін.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Всі оголошені, вийдіть. Оголошені, вийдіть. Всі оголошені, вийдіть. Щоб ніхто з оголошених не залишився, тільки вірні, ще і ще в спокої Господеві помолімось.

Хор: Господи, помилуй.

Хор (Херувимська пісня) : Нехай замовкне всяка плоть людська, і нехай стоїть зі страхом і трепетом, і ні про що земне в собі так не думає, бо Цар над царями та Господь над господами, приходить на заклання і дати Себе в їжу вірним. Перед Ним ідуть сонми Ангелів з усяким їх начальством і владою, багатоокі Херувими і шестикрилі Серафими, закриваючи обличчя і виголошуючи пісню: Алілуя, Алілуя, Алілуя.

У часі співу священик кадить олтар та молиться:

Священик: О Господи, Боже наш! Ти не маєш потреби ні в чому. Прийми кадило це, моєю негідним рукою Тобі принесене, приведи нас до високоповажного жертовника Твого і зроби нас гідними Твого благословення, бо Ти є освячення наше і Тобі славу віддаємо.

Коли не було проскомидії до літургії, тоді священик тут, з звичайними молитвами, кладе велику проскуру на дискос і вливає вино з водою в чашу. Потім з садженням покриває все покровами.

Пропанова переноситься з звичайними поминаннями на престол, а потім священик молиться:

Священик: О святий, вищий та вселяючи трепет Боже, на святих спочиваючи. Освяти нас і сотвори нас гідними Твого чесного пресвітерства. Даруй нам приступити до чесного жертовника Твого з доброю совістю, і очисти серця наші від усякої скверни. Віджени від нас всякі нечисті помисел і освяти нашу душу і розум. Даруй нам у преподобії здійснити служіння святих отців наших і молиться Тобі повсякчас.

Після закінчення Херувимської пісні:

(виголос священика): Бо Ти благословляєш і освячуєш все, і Тобі славу і подяку віддаємо.

Диякон: Полюбимо один одного.

Священик: Христос посеред нас.

Всі разом: Є і буде.

Священик: Однодумно сповідуємо

Хор (і люди): Отця, і Сина, і Святого Духа, Трійцю Єдиносущну і Неподільну.

Священик тихо читає молитву вітання:

Священик (тихо): О Владика, Всемогутні Господи! Подивися з небес на Церкву Твою, на весь народ Твій, і на всю паству Твою. Врятуй всіх нас, недостойних рабів Твоїх, овець стада Твого. Даруй нам Твій мир, Твою допомогу і Твою любов і пішли нам дар Святого Твого Духа, та з чистим серцем і благої совістю вітаємо один одного священним поцілунком, без лицемірства і ворожнечі, але в простоті душі й чистоті в єдиному дусі, в союзі миру і любові, в єдиному тілі і дусі, в єдиній вірі взиваючи, в єдиній надії нашого покликання, та з’єднаємося в божественної і безмірної любові у Христі Ісусі, Господі нашім, з Ним же благословенний Ти.

Священик кадить престол та молиться:

Священик: Кадило приносимо імені Твоєму. Так вознесеться воно, молимо Тебе, від рук Твоїх бідних і грішних рабів до небесного жертовника Твого пахощами і молитвою милості за весь народ Твій.

(виголос священика): Бо Тобі належить всяка честь, слава і поклоніння, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Священик віддає кадило.

Хор: Амінь

Диякон: Встаньте і здійснімо належне приношення.

Священик робить знак хреста над дискосом і чашею, починає співати з народом Символ віри:

Священик (голосно, разом з вірними): Вірую в Єдиного Бога Отця, Вседержителя, Творця неба і землі, всього видимого і невидимого.

І в Єдиного Господа Ісуса Христа, Сина Божого, Єдинородного, що від Отця народився перше всіх віків, Світло від Світла, Бога Істинного від Бога Істинного, рожденного, несотворенного, єдиносущного з Отцем, що через Нього все сталося.

Він для нас, людей, і для нашого спасіння зійшов з небес, і тіло прийняв від Духа Святого і Марії Діви, і став чоловіком.

І розп’ятий був за нас при Понтії Пилаті, і страждав, і був похований.

І воскрес на третій день, як було написано.

І вознісся на небо і сидить праворуч Отця.

І знову прийде у славі судити живих і мертвих, і Царству Його не буде кінця.

І в Духа Святого, Господа Животворчого, що від Отця походить, що Йому з Отцем і Сином однакове поклоніння і однакова слава, що говорив через пророків.

В Єдину, Святу, Соборну і Апостольську Церкву.

Визнаю одне хрещення на відпущення гріхів.

Чекаю воскресіння мертвих і життя будучого віку. Амінь.

Диякон: Встаньмо на молитву

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Помолимося за тих, хто приносить.

Хор: Господи, помилуй.

Священик:

Владика Господи, Ісус Христос, Слові, рівний по владі безначальному Отцю і Святому Духу, великий Архієрей, хліб, що зійшов з небес і спас душі наші від тління, що дав Самого Себе, як непорочного Агнця за життя світу.

Просимо і благаємо Тебе, Господи. З милості Твоєї перебувай в хлібі сем і чаші цій, передлежачих на святому престолі Твоєму, його ж як ангели і архангели оточили нині і священнослужителі Твої, служачи славі Твоїй у оновлення душ наших,

(виголос священика): Через благодать, милость і любов Єдинородного Твого Сина, через Нього ж і з Ним Тебе слава і сила належить у віки віків.

Хор: Амінь

Священик благословляє вірних

Священик: Господь з усіма вами.

Хор: І з духом твоїм.

Священик: Вознесемо серця.

Хор: Вознесемо до Господа.

Священик: Подякуємо Господа.

Хор: Достойно і праведно.

Священик: Господи, Боже, Владика й Всемогутній Отче, воістину гідно й праведно, свято й належно й благо для душ наших Тебе хвалити, Тебе благословляти, Тебе дякувати, висповідатися вдень і вночі безустанним голосом, вустами й серцем Тобі, що сотворив небеса й усе в них, землю й усе на ній. Море, джерела, ріки, озера й усе, що в них. Тобі, що по образу й подобі Своїй створив людину, якій Ти дарував насолоду Раю. І не зневажав Ти тим, що согрішив перед Тобою і не залишив його, Блаженний Господи, але покликав його Ти законом Твоїм, наставив через пророків Твоїх, підняв і обновив його Твоїми страшними, животворящими й небесними таїнствами.

І все це створив Ти через Твою мудрість і Світло істини, Єдинородного Сина Твого, Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа, через Нього ж дякуємо Тебе з Ним і зі Святим Духом, і приносимо цю розумну і безкровну жертву, яку всі народи від сходу до заходу сонця, від півночі і півдня, приносять Тобі, Господи. Бо велике є ім’я Твоє серед всіх людей, і на всякому місці кадіння, жертва, жертва і подяку приноситься Святому імені Твоєму.

Просимо і благаємо Тебе, людинолюбця і блаженного Господа, згадай милостиво Єдину святу, соборну і апостольську церкву по всьому світу і весь народ Твій і всіх овець Твого стада. Удостой серця всіх нас миру небесного і зроби мирним життя наше.

Путівник і стерновий  в усякому світі влади, раду, воїнство, суддів, людей і ближніх наших, і всі входи та виходи наші.

О Цар світу, даруй нам Твій мир в єдності і любові. Та будемо ми Твоїми, Господи, бо нема іншого Бога крім Тебе, і іншого імені ним же спасаємося, крім Твого. Даруй життя душам нашим і не допусти смертних гріхів опанувати нами і всім народом Твоїм. Поглянь у милості і співчутті, Господи, і зціли болящих у народі Твоєму. Визволи їх і нас, о Господи, від усякої хвороби і немочі і віджени від нас дух зла і лукавства.

Підніми з одра хвороби довго стражденних, і зціли захоплюваних злими духами.

Помилуй тих, що перебувають в ув’язненні, рудниках, спокусах, засудженнях, засланні і гірких роботах і під ярмом данині. Визволи їх, Господи, бо Ти є Бог наш, полонених звільняй, піднімай тих, що впали, бо даєш надію безнадійним і допомагаєш безпорадним, підіймаючи занепалих, подаючи притулок у бідах на землі та морі, а також Ти є помста злим за пригноблених.

Помилуй, полегши і верни кожну християнську душу стражденну і мандрівну. Сам, Господи, Лікарю душ і тіл наших, що зберігаєш тіла кожного! Зглянься й спасительною Своєю силою зціли всіх болящих душею і тілом.

Скеруй і допомоги братам нашим подорожуючим по вітчизні нашої і за межами її. Мандруючих по землі або по воді, та приведи в тиху і спокійну гавань. Милостивий будь для їх на суші і на морі, і здоровими та радісними поверни кожного з них у їх радісні і благополучні домівки.

Повсякчас відгороди, Господи, шлях наш через усе життя цього від хвилювання і бурі. Подай багаті і рясні дощі на суху і спраглу землю.

Зроби радісним і віднови обличчя землі джерелами і звесели краплями дощу і розливом води. Зроби річки повноводними. Наповни канали потоками і збільш плоди землі. Благослови, Господи, плоди землі, і збережи їх безпечними і неушкодженими. Наповни їх насінням і зроби багатим урожай їх.

Благослови нині, Господи, вінець року Твого благословення заради бідного народу Твого – вдів, сиріт та подорожніх, і заради всіх нас, хто надіється на Тебе і закликає Твоє святе ім’я. Бо очі всіх на Тебе, Господи, дивляться і сподіваються, і Ти даєш їм їжу в потрібний час.

Ти подаєш їжу кожної плоті! Наповни серця наші радістю і веселощами на всякий час, даруй всякий достаток, та будемо готові на всяке добре діло у Христі Ісусі, Господі нашим.

Цар царів і Господь господ, захисти владу нашої Православній і Христолюбній України, її ж удостоїв правити країною нашої у мирі, хоробрості і справедливості. Підкори під ноги її, о Господи, всякого ворога в вітчизні нашої і за межами її. Прийми зброю і щит і встань на допомогу їй. Витягни меч Свій і допоможи їй побороти тих, що повстають на Батьківщину нашу. Захисти її в день битви. Милостивий будь до її, Господи, заради святої Твоєї і Апостольської Церкви і всього Твого христолюбивого народу, та й ми в мирне правління її тихим і мирним життям будемо жити в усякому благочесті, святості і чистоті.

О Господи Боже наш! Даруй мир душам спочилих у Ісусі батькам і братам нашим, згадай наших древніх праотців, отців, патріархів, пророків, апостолів, мучеників, сповідників, єпископів і душі всіх святих і праведників, спочилих у Господі.

Ще згадай святих (ім’я), їх же пам’ять нині здійснюємо, і святого апостола, і євангеліста, і отця нашого Марка, який показав нам шлях спасіння.

Диякон або дяк, підносячи листівки з іменами спочилих та кадило священику:

Диякон (дяк): Господи, благослові.

Священик (благословляючи): Господь благословить тебе Своєю благодаттю нині і повсякчас, і на віки віків. Упокой, Господь, души спочилих рабів Твоїх.

Священик поминає померлих, читаючи поминальні листи.

Хор (протяжно): Господи, помилуй. (3)

Священик кадить та молиться в часі садження:

Священик: Даруй мир, о Владика Господи, Боже наш, душам всіх, що живуть у оселях святих Твоїх. Милостиво даруй їм обіцяне блаженство в Царстві Твоєму, його ж око не бачило, ні вухо не чуло, не входило в серця людські як уготував Ти, Боже, тим, що любить святе ім’я Його. Даруй мир душам їх, і вдостой їх Царства Небесного.

Даруй нам християнську кончину життя нашого, приємну Тобі та безгрішну, і подай нам честь і спадщину разом з усіма святими Твоїми.

Прийми, Боже, через архангелів, що служать Тобі, до святого Твого, небесного і мисленого жертовника у Небі небес, подяку тих, що принесли Тобі жертву та приношення, і тих, хто бажав принести більш і менш, таємно або явно, але не зміг. Прийми приношення благословенне тих, хто раніше відійшов і подяку предстоятельством за них у день цей, як прийняв Ти дари праведного Авеля. Як прийняв Ти жертву отця нашого Авраама, кадило Захарії, милостиню Корнилія, і вдови дві лепти, прийми також подяку їх і даруй їм замість земних дарів небесні, і замість тимчасових – вічні

Священик віддає кадило.

Заховай, Господи, Патріарха Київського і всієї Руси-України (ім’я), якого поставив Ти пасти Твою Святу Соборну і Апостольську Церков, і Владику нашого (ім’я та титул правлячого архієрея), даруй їм многія літа миру по Твоїй святій і блаженній волі. Удостой їх належно і правдиво проповідувати слова Твоєї істини.

Пом’яни, Господи, всіх єпископів православних, пресвітерів, дияконів, іподияконів, читців, співаків, ченців, дів, вдів і мирян (імена).

Хор: Господи, помилуй. (3)

Священик продовжує

Священик: Пом’яни, Господи, святий Град нашого Бога Ісуса Христа Єрусалим, і панує град наш Київ, і місто це, і вся міста та країни, і даруй мир і безтурботне в них життя православним християнам.

Пом’яни, Господи, повернення тих, що відпали і всяку християнську душу, озлоблену і пригнічену, і таку, що потребує Твоєї божественної милості і допомоги. Пом’яни, Господи, братів наших полонених. Даруй їм знайти милість і співчуття у тих, що полонили їх.

Пом’яни і нас, Господи, Твоїх грішних і недостойних рабів, і прости гріхи наші по благості і милості Твоєї.

Пом’яни і мене, Твого смиренного, грішного і недостойного раба, і з ласки Твоєї загладь гріхи мої. Буди, Господи, з нами, що служать святому імені Твоєму.

Благослови нашу Церкву, Господи. Цілком викорени ідолослужіння з лиця землі. Підкори під ноги наші сатану і вся його нечисті дії. Скорі нині, як і раніше, ворогів Церкви Твоєї. Скоро відніми силу їх. Осором гординю їх. Не почуй та знищ злісні наклепи супротивних.

Воскресни, Господи, та розпорошаться вороги Твої і так бежат всі ненавидять святе ім’я Твоє. Благослови тисячі тисяч Твоїх вірних і православних християн, які творять святу волю Твою.

Диякон: Ти, що сидять, встаньте.

Священик: Звільни полонених, спаси тих, що бідують і голодують, утіш малодушних, поверни тих, що помиляються, просвіти в пітьмі сущих, підніми упалих, утіш тих, що вагається зціли недужих і приведи всіх нас, Блаженний Господи, на шлях спасіння в святе Твоє стадо. Визволи нас від наших беззаконь, захисти і збережи на всякий час.

Диякон: На Схід глядите.

Священик кланяється та молиться:

Священик: Бо Ти є вищий від усякого Царства і сили і влади і панування, і всякого іменованого імені не тільки в цім світі, але і в прийдешньому. Навкруги тобі чекають темряви тим святих ангелів, духів архангелів, найчесніших і багатоокі херувимів і шестикрилих серафимів. Двома крилами особи закривають, двома ноги покривають, двома літаючих і співаючих один до одного вічну пісню хвали і слави Тобі, о Господи, голосно співаючи переможну і трисвяту пісню великій славі Твоїй:

(виголос священика): Бо Ти повсякчас освячуєш кожну людину, і з усіма, що славословлять Тебе, прийми, Владика Господь, наше освячення, з ними святкуючих Твою хвалу і співаючих:

Хор: Свят, Свят, Свят, Господь Саваоф! Повні небо і земля слави Твоєї! Осанна в вишніх! Благословен, хто йде в ім’я Господнє! Осанна в вишніх!

Священик творить звездицію знак хреста над Святими Тайнами.

Священик: Воістину небо і земля сповнені слави Твоєї через явлення Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Виконай, Боже, жертву цю благословенням Твоїм через влучність Твого Пресвятого Духа.

Як Сам Господь, Бог наш і Цар всіх Ісус Христос на вечері в ніч, в яку віддав Себе за гріхи наші і помер плоттю за всіх, взяв хліб у Свої святі, пречисті і непорочні руки, звів очі до Отця Свого, Бога нашого, і Богу усіх, подякував, поблагословив, освятив і переломив хліб, подав його святим Своїм і блаженним учням і апостолам, промовивши:

(виголос священика): Прийміть, споживайте

Диякон: Молитеся старанно.

Священик, вказуючи правою рукою на Святи Хліб:

Священик: Це є Тіло Моє, що за вас ламається на відпущення гріхів

Диякон: Амінь

Священик: Таким же чином після вечері, Господь прийняв чашу вина, змішаного з водою, звів очі Свої до Тебе, Отця Свого, Бога нашого, і Богові всіх, дякував, благословив і виконав чашу Духа Святого, подав ю святим Своїм і блаженним апостолам, промовив:

(виголос священика): Пийте з неї всі

Диякон: Знов молитеся старанно.

Священик: Це є Кров Моя Нового завіту, що за вас і за многих проливається на відпущення гріхів

Диякон: Амінь

Священик: Це чиніть на спомин. Всякий раз, коли їсти від хліба цього і пийте чашу цю, смерть Мою звіщаєте і воскресіння Моє сповідаєте та вознесіння до дня пришестя Мого.

О Владика і Господь Вседержителю, Царю Небесний! Сповіщаючи нині смерть Єдинородного Твого Сина, Господа, і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа, і сповідуючи Його благословенне воскресіння з мертвих у третій день, дерзновенно сповіщаємо Його на небеса сходження і праворуч Тебе, Бога й Отця, сидіння, очікуючи Його друге і страшне пришестя, коли прийдеш судити праведно живих і мертвих і віддати кожної людині по справам її.

О Господи, Боже наш! Приносимо Тобі Твоя від Твоїх милостей. Просимо і благаємо Тебе, Блаженний і милостивий Боже, пішли з небес святих Твоїх, від святого житла Твого, і від Твоїх нескінченних надр, Самого Утішителя, святого, сильного і животворящого Духа істини, говорившого через закон, апостолів і пророків. Бо Ти скрізь присутній і вся виконуєш, багата освячуєш, у Ньому ж і перебуваєш з великої Твоєї милості. Єдиний за природою, різноманітний у даруваннях, джерело божественного благословення; єдиносущній Тобі і виходить від Тебе, що сидить з Тобою на троні Твого Царства, і з Єдинородним Твоїм Сином, Господом і Богом і Спасом нашим Ісусом Христом. Пошли на нас, і на Хліб цей і на цю чашу Духа Святого Твого, та всесильною і божественною дією освятить і перетвори їх, і сотвори хліб цей тілом.

Священик благословляє Святий Хліб

Хор: Амінь

Священик: І часу цю Кров’ю Нового Завіту істинного Господа і Бога, і Спаса і Царя всіх Ісуса Христа.

Священик благословляє Святу Чашу

Диякон: Коліні преклоніть

Священик:

Всіх же нас, причасників з неї, затверди у вірі, здоров’ї, тверезості, поміркованості, освяченні, оновленні душі, тіла і духу, причасті блаженства вічного життя і безсмертя, слави Твого Пресвятого імені та пробачення гріхів, та Твоє святе, дорогоцінний і славне ім’я вихваляючи і прославляючи в цім, як і в усіляких.

Хор: Так було і є.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Помолимось

Хор: Господі, помилуй.

Священик (тихо):

О Боже світла, Отче життя, Причина благодаті, Творець світів, Джерело знання, Подателю мудрості, Скарб святості, Вчителю чистої молитви, Благодійник душ наших. Ти дав нам, малодушним, покласти сподівання своє на Тебе, причащаючись таємниць, їх же ангели споглядати сподіваються. О Владика Господи, Ти вивів нас з глибини темряви до світла, призвів нас від смерті до життя, милостиво дарував нам свободу від рабства, розсіяв у нас темряву гріха, через пришестя Єдинородного Твого Сина, сотвори нині також це через відвідування Твого Пресвятого Духа, просвіти розумні наші очі, та без страху осуду причасниками будемо Твоєї небесної і безсмертної їжі, і цілком освяти душі, тіла і дух наш.

(виголос священика): І сподоби нас, Владико, Господи, з ласки Твоєї зі святими Твоїми учнями та апостолами, без примусу, без страху осуду, з чистим серцем і просвітництво душею, з особою неосудне і освяченими вустами, змети називати Тебе, Святого Бога, що на небесах, Отцем нашим, і промовляти:

Вірні: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик (тихо, після власного промовляння молитви Отче наш): Воістину, Господи, Господи, не введи нас у спокусу, а визволи нас від лукавого, бо бачимо, по багатій милості Твоєї, велику неміч нашу і не можемо протистояти йому. Даруй нам шлях, на ньому ж зможемо протистояти спокусам, бо дарував Ти нам силу перемагати змія і скорпіона і всю силу ворожу.

(виголос священика): Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині, і повсякчас, і на віки вічні.

Хор: Амінь

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Голови ваші схилить перед Господом Ісусом.

Хор: Тобі, Господі.

Священик (тихо):

О Владика, Всемогутній Боже, що сидить на херувимах і славословлять серафимами, що створив небеса з води і що хором зірок прославляється; поклав безтілесні душі ангелів в вишніх небесах завжди оспівувати хвалу Тобі. Перед Тобою схиляємо наші душі і тіла, звільнені від тягаря пристрастей. Молимо Тебе, відверни темні напасті гріха від розуму нашого і зрадіє наш розум божественним сяйвом Святого Духа Свого, і відомі веденням Твоїм, удостоїмося  причастя милостей, поданих нам: Пречистого Тіла і дорогоцінної Крові Єдинородного Твого Сина, Господа і Бога і Спаса нашого Ісуса Христа. Прости всі гріхи наші по багатій Твоєї і невимовної благостине, через благодать, милість і любов Єдинородного Твого Сина,

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: З страхом Божим.

Священик: О святий, вищий, страшний Боже, у святих спочиваючи. Освяти нас словом Твоєї благодаті і приходом Твого Пресвятого Духа, як говорив Ти, Господи Боже наш: «Будьте святі, як Я Свят». О Слова Боже, явлене до всіх століть, Єдиносущий і співвічні з Отцем і Святим Духом, співволодарюючи. Прийми чисту пісню херувимів і серафимів, переможно оспівану негідними устами Твоїх грішних і недостойних рабів.

Хор: Кире єлей сон. (3)

Священик: Святеє святим!

Хор: Єдин Свят, Єдин Господь, Ісус Христос, на славу Бога Отця. Амінь

Диякон: Для спасіння й допомогу.

Священик: Господь хай буде з усіма вами.

Хор: І з духом твоїм

Священик переломлює Святи Хліб з словами:

Священик: Хвалите Господа.

Царська брама та завіса зачиняються.

Хор співає Псалом 150.

Псалом 150

Алілуя! Хваліть Бога в святині Його, хваліте Його на могутнім Його небозводі! Хваліте Його за чини могутні Його, хваліте Його за могутню величність Його! Хваліте Його звуком трубним, хваліте Його на арфі та гуслах! Хваліте Його на бубні та танцем, хваліте Його на струнах та флейті! Хваліте Його на цимбалах дзвінких, хваліте Його на цимбалах гучних! Все, що дихає, хай Господа хвалить! Алілуя!

Священик розділяє Святі Хліб згідно кількості причасників, промовляючи:

Священик: Господь нехай благословіть нас і допоможе нам по великої Своєї милості.

Диякон: Звели.

Священик вливає теплоту в чашу та промовляє:

Священик: Дух Святій повеліває й освячує. Бач освячене та пропоноване.

Диякон: Єдін Отець Святі, Єдін Син Святі, Єдін Дух Святі, у єдності Святого Духа. Амінь.

Священик біля престолу благословляє стоячих у олтарі та в храмі:

Священик: Господь з усіма вами.

Диякон: І з духом твоїм

Священик молиться древньою молитвою (або звичайною – «Вечері Твоєї таємної»)

Священик (древня молитва): Як зелень бажає джерела водного, так і душа моя, Господи, до Тебе імкнеться і на Тебе надію має. Падай мне, негідному ієрею (ім’я), по великому чоловіколюбству Твоєму, гідно причаститися святих і животворящих таїн Твоїх не в осуд, ні в тягар, ні в покуту, але в пробачення гріхів та життя вічне.

Причащається з древньою молитвою (або з звичайною).

Священик (причастя з древньою молитвою): Святе Тіло. Амінь. І Чесна Кров Господа і Бога і Спаса нашого. Амін.

Требо знати, що в старих списках Святої Літургії Святого Апостола Марка, священик причащав вірних окремо Святим Тілом і окремо Святою Кров’ю. На сьогодні, при служінні цієї літургії, більшість практикує звичайне причащання з чаші. Але ми нижче подаємо древній чин причащання.

Священик виходить на амвон з чашею, а диякон (або другі священик) з дискосом і молиться.

Священик: Сам, Господь, благослови це.

Хор: Благословенний той, хто іде в ім’я Господня, Бог Господь і явився нам.

Священик читає молитву перед причастям і потім причащає вірних роздільно або з ложці (звичайно).

Священик (причащаючи Святим Тілом): Святе Тіло (або Раб Божі (ім’я) причащається Святого Тіла Господа і Бога, і Спаса нашого Ісуса Христа.

У часі причащання хор співає:

Хор: Хліб небесний і чашу життя вкусите і бачите, які Господь добрий.

Священик (подаючи Чашу причаснику): Чесна Кров Господа і Бога, і Спаса нашого.

Після причастя хор співає:

Хор: Алілуя. (3) та Псалом 33.

Під час співу Псальма 33, священик відносить чашу і дискос на жертовник та споживає Святі Тайни. Після повертається до престолу та складає антимінс згідно звичаю.

Після кінця співу Псальми 33, диякон промовляє:

Диякон: Устанемо на молитву.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Диякон: Помолимось.

Священик (молитва подяки): О Владика Господи Боже наш! Дякуємо тобі за прийняття Твоїх святих, чистих, безсмертних і небесних таїнств, як дарував Ти заради нашого блага, і на освячення і спасіння наших душ і тілес. Просимо і благаємо Тебе, Господи, даруй нам по Твоєї благий милості, через прийняття Святого Тіла і чесної Крові Твого Єдинородного Сина, віру неганебну, любов нелицемірну, повну святості і сили уникнути зла і зберегти Твої заповіді. Так буде воно нам їжею вічного життя і бажаної обороною на Страшному і Останній Суд Христовим.

(виголос священика): Бо через Нього і з Їм Тебе сила і слава належить, з Пресвятим і благим, і животворним Твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик (повернувшись обличчям до вірних):

О всесильний Царю, співвічний Отцю, могутністю Твоєю розтрощивши пекло, і потоптавши смертю смерть, що зв’язав сильного, і Твоєї чудовою силою і блискучим сяйвом Твого невимовного Божества піднявши Адама з могили. Пішли Твою невидиму благословляючу десницю і благослови всіх нас. Помилуй нас, Господи, і зміцни нас твоєї божественної силою. Віджени від нас гріховну й нечисту дію плотських бажань. Хай засяє світло в душах наших і розжене навколишню темряву гріха. З’єднай нас у преблаженну Церкву, приємну Тобі.

Бо через Тебе і з Тобою всі хваління, честь, сила, поклоніння і подяка подобає Отцю і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Відпускаєтеся в мири.

Хор: У ім’я Господне.

Священик: Любов Бога-Отця, благодать Сина, Господа нашого Ісуса Христа, і причастя і дар Пресвятого Духа нехай буде з усіма вами нині, і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь. Благословенне ім’я Господнє.

Священик(молитва в олтарі): О Господи, що дав нам освячення через прийняття Пресвятого Тіла і дорогоцінної Крові Єдинородного Сина Твого! Даруй нам благодать і дар Пресвятого Духа. Удостой нас жити свято і синам і спадкоємцям передати у вічну радість будуче царства.

(виголос священика): Бо Ти є освячення наше, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Хор: Амінь.

Священик: Мир усім.

Хор: І духові твоєму.

Священик (відпуск): Та благословить вас Бог, що благословляє і освячує, що захищає і зберігає всіх нас через прийняття святих Його Таїн. Бог, благословенний навіки!

Хор: Амінь.

Священик, як що бажає, промовляє остатнє слова та дає вірним хрест для цілування, а читець читає подячні молитви. Затим священик благословляє хрестом вірних та повертається в олтар. Царська брама та завіса зачиняються.

 Переклад українською мовою – “Київське Православ’я”