АКАФІСТ СВЯТИТЕЛЮ КИРИЛУ ТУРОВСЬКОМУ

Кондак 1

Обраний угоднику Христовий і Євангельських заповідей добрий виконавець, всього Київського Православ’я Златоустий наставнику, славимо тебе, молитовника за всіх, хто з вірою старанно до тебе прибігає, тому що ти стоїш з відвагою перед Святою Трійцею, моли про нас, недостойних дітей твоїх, щоб у твердості православної віри і благочесті жили, що з розчуленням тобі співаємо: Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Ікос 1

Ангельському життю від дитинства навчився від боголюбивих батьків знатного роду, але не любив ні багатства, ні слави тлінної, ні розваг світу цього, все, як розумний, розумів ти. Розуміння премудрості книжкової від добрих вчителів грецьких сприйняв, і найбільш розум свій від юності старанно до вивчення Божественного Писання і святих спрямував, а молитву, самотність і піст полюбив ти, Кириле. Тепер і нас до благочестя цього підніми, вдячно співаючих тобі так:

Радуйся, міста Турова лоза прекрасна, що принесла плід добрий; радуйся, бо Єдиного Господа і Його заповіді від юності ти полюбив.

Радуйся, бо благочестивих батьків своїх ревнощами до науки порадував; радуйся, від вчителів, відомих греків, розум книжковий ти прийняв.

Радуйся, бо показав великі успіхи в книжковій мудрості і благочесті; радуйся, від Священного Писання премудрість Божу отримав.

Радуйся, бо творами Іоана Златоуста і святих отців Візантії розум свій плекав; радуйся, бо цноту, скромність і смиренність від юності зберіг і через усе життя своє проніс.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 2

Бачачи сумний кінець життя тілесного, бунтівним світом знехтував ти, а скорботу і стриманість чернечу полюбив, тому в монастир святого Миколая з дому батьківського прийшов ти і там образ ангельський прийняв. У слухняності ігумену добре подвиг чернечий здійснював, і невпинно в молитвах до Бога співав: Алилуя.

Ікос 2

Розум досконалий і безпристрасний отримати бажаючи і всім земним гидуючи, безцінний бісер Христа в монастирі святім придбав ти. Там же і сам незабаром сан священика і ярмо ігумена прийняв. Монахів взаємній братській любові і твердому послуху і самозреченню добре навчав. Ми ж, твоїм життям в Бозі розчулені, богомудрому вчителю співаємо так:

Радуйся, постом, сльозами і безперестанною молитвою душу свою удобрив; радуйся, самозречення і слухняності ченців добре вчив.

Радуйся, в основу благочестя чернечого страх Божий поклав; радуйся, невпинну молитву серце і уста твої здійснювали.

Радуйся, даром мудрою проповідю братію монастиря дивував; радуйся, бо уникати суперечок і розмов марних навчав ти.

Радуйся, строгістю і навчанням багато беззаконних і пустопорожніх виправив ти; радуйся, про любителів світу і бездіяльність безперестанку ти ридав.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 3

Силою з висот укріплений, скарб нетлінний для душі своєї отримав ти, турботу не тільки про ченців, а й про всіх, що живуть у світі цьому маючи: Адже всім, хто блукає в темряві, був ти духовним вчителем і проповідником істини. Тепер і нас визволи від суєти життєвої своїми до Бога молитвами, Йому ж у простоті серця взиваємо: Алилуя.

Ікас 3

Маючи великий неспокій про влаштування загальножительного життя чернечого, був поставлений владикою Георгієм в ігумени монастиря Борисо-Глібського. У ньому не тільки ченцям, але і всім приходящим до тебе людям міста Турова, вчителем спасіння став ти, серцем за їх хворіючи і сльозами з розчуленням Вседержителя і Добру Царицю Богородицю про прощення їх гріхів благав. Тому і світлом відважно благодаті наповнився ти, тепер і нам милість Божу випроси і навчи з любов’ю співати тобі:

Радуйся, бо як джерело живої води духовну спрагу задовольняв ти; радуйся, про порятунок грішника, що приносить покаяння, невпинно Бога молив.

Радуйся, бо ти покаянням грішників до оновлення закликав; радуйся, бо ти тих, хто в блуді тонув, з безодні гріха піднімав.

Радуйся, бо був ти для всіх скорботних і бідуючих справжньою розрадою; радуйся, вчителю ченців і славо подвижників благочестя.

Радуйся, і тепер, для люблячих чернецтво і самотність, благе натхнення; радуйся, ревнителів благочестя рясне збагачення.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 4

Бурю ворожих спокус відкинувши і подвижникам Православного Сходу наслідуючи, посаду ігумена залишив ти і на стовп зійшов, в затвор сховався там, в тісній келії, дні і ночі в молитві проводив. Жорстоким постом і думками благими, себе від суєти світу цього обгородив і правдиво Богом натхненні творі там написав, прославляючи Бога ангельським співом: Алилуя.

Ікос 4

Чуючи спів птахів небесних і бачачи красу Божественного творіння, в стовпі своєму за весь світ молився ти, розмірковуючи про високе і відчуваючи, що є воля Божа, співрозмовником Ангелів був ти, чистою добротою засяяв, Божественним Духом натхнений, світле вчення розуміння Бога подавав ти, яким земля Русі Київської освітилася. Ми ж, подвиги і труди твої прославляючи, так в радості співаємо тобі:

Радуйся, блаженний стовпник в затворі чудовий і прославлений; радуйся, бо вдень і вночі в покаянні і молитві жив.

Радуйся, бо багато творів і молитов в науку нам залишив ти; радуйся, Златоустий наставник стада міста Турова і всієї землі Русі Київської.

Радуйся, адже, ніби на хрест, тіло твоє на стовп піднялося; радуйся, бо прийняв у подвигах своїх допомогу від Господа.

Радуйся, бо ти серед суєти життєвої, дух пустельника в собі не погасив; радуйся, бо талант, від Бога даний, багато примножував.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 5

Зірку нову, що в Київському Православ’ї зійшла, бачив у тобі Господь, до служіння святителя готував тебе і через клопотання архієрея Георгія, багато людей, разом з князем Туровським, привів до стовпа твого, щоб благати тебе стати єпископом стародавнього міста Турова. Ти ж, отче Кириле, зі сльозами молився і всього себе на волю Господа віддав, від Нього відповідь отримав, з вдячністю співав ти Йому: Алилуя.

Ікос 5

Бачачи в тобі чистий віри світильник і Істини наставника премудрого, митрополит Київський Костянтин, на прохання князя Юрія і шляхти Туровської, як гідний сосуд благодаті Божої, поставив тебе на кафедру стародавнього міста Турова і всієї землі Поліської, щоб просвітив тамтешніх людей, що ще в темряві язичництва знаходилися. Ми ж, здивовані чудесним Божественним задумам про тебе, приносимо тобі такий спів простий:

Радуйся, бо ти святителем блаженним і праведним на єпископа названий був; радуйся, від святого ієрарха і сам ти святим став.

Радуйся, вищий сан церковний зі смиренням прийняв; радуйся, ієрархам і пастирям приклад смирення показав.

Радуйся, бо лик ієрархів Київського Православ’я прикрасив; радуйся, духом віри живої і благочестям багато людей збагатив.

Радуйся, бо ти невтомним працівником винограднику Христового виявився; радуйся, бо ти в радість Господа твого увійшов.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 6

Проповідником істинного благочестя і покаяння виявися ти, отче Кириле, коли не терпів бездумній бездіяльності в місті твоєму, і як добрий воїн Христовий, викривав ти всякі бісівські ігри й танці язичників, словом премудрого просвіщав овець заблудлих, а віруючих вчив співати Єдиному Правдивому Богу: Алилуя .

Ікос 6

Засяв ти, отче Кириле, як світле сонце віруючим Турова і всієї землі Київської Русі, навчанням православним висвітлюючи серце християнське, розганяючи темряву язичництва та беззаконня. І тепер, Златоуст Божий проповідник і вчитель, солодкістю творів твоїх, усі, хто жадає правди, насичуються і вдячно співають тобі:

Радуйся, вчитель православний і Златоуст Київського Православ’я, бо на шлях спасіння нас скерував; радуйся, керівник, що всіх сліпих очима душевними, до Христа приводив.

Радуйся, сіяч правди, вірних від гріховної спокуси звільнивши; радуйся, адаманте, що істинний дух віри і благочестя затвердив.

Радуйся, від забобонів, єресі і розколів стадо церковне зберігши; радуйся, кумирів язичників і блуду винищувач.

Радуйся, бо тих, що відпали або заблукали, до православної віри повертав; радуйся, бо уста твої благодаттю наповнені і золоті слова оголошують.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 7

Бажаючи зберегти єдність Київського Православ’я, святителя Миколая Мирлікійського наслідуючи, ти, блаженний Кириле, єретика – єпископа і розкольника Суздальського Федора, за злочини так званого, як Арія бездумного, на Київському соборі викривав ти, і разом з усіма ієрархами анафему на його наклав. Богу ж, що Духом Святим допомагає справі праведній, вдячно співав ти переможний спів: Алилуя.

Ікос 7

Новим захисником чистоти Православ’я для всієї Київської Русі поставив тебе Господь. Духом Істини хибне вчення і нечестя єретиків переміг, князя Андрія дійсно боголюбивим бути закликав ти, отче Кириле, в дусі мудрості його наставляв, як дитя церковне, тому й ми, укріплені молитвами твоїми, смиренно спиваємо тобі:

Радуйся, бо єдність Київського Православ’я добре зберіг; радуйся, святих отців православ’я похвала і наша розрада.

Радуйся, бо про храми Божі старанно піклувався ти; радуйся, народні бунти та церковні розділи примирював.

Радуйся, миротворцю істинний, миру наставник добрий; радуйся, вічний світильник істини і любові Київського Православ’я.

Радуйся, бо князів і суддів закликав бути мудрими і безкорисними; радуйся, адже завжди підносив молитву добру до Бога за примирення всіх ворогуючих.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 8

Дивне і прекрасне в Бозі бачення, як старанням твоїм новий великий храм на горі Замковій будується, а Віра Православна не тільки в місті Турові, але у всій Білорусі та Україні зміцнюється. Ми ж, старанно бажаючи влаштування в серцях наших храми Святого Духа, тільки з тобою, святителю наш Кириле, маємо відвагу єдиними устами співати Творцеві нашого спасіння: Алилуя.

Ікос 8

Увесь закон, як в Бозі жити у себе маючи, вчитель і проповідник дивовижний і вмілий, ти, блаженний Кириле, дійсно Златоустом всієї землі Русі Київської виявився. Багато корисні для душі повчання на Писання Євангелія і пророчі, що читаються по святам Господа, молитви до Бога на всякий час і день тижня, канон покаянний, похвали святим, настанови монахам і пастирям і багато інших творів написав ти і Церквам Православ’я Київського передав у свій час. Тому і зараз всім віруючим показуєш істинний шлях до Царства Христового, через те тобі, як наставнику мудрому, вдячно співаємо:

Радуйся, бо церковну проповідь невпинно здійснював; радуйся, Русі Київської великий проповідник Православ’я і Богопізнання.

Радуйся, бо про добре церковне служіння старанно ревнував; радуйся, бо, як річка розумного раю, наукою спасіння всю Київську Русь наповнюєш.

Радуйся, бо уста змія лукавого завжди зачиняв, а вірних на подвиги духовні надихав; радуйся, адже тим, хто сліпий очима душевними, шлях істини показуєш.

Радуйся, бо недбайливих служителів Церкви до хорошого розуміння і совісті закликаєш; радуйся, бо пастирів словесного стада Христового духом любові палаючої благословенням твоїм зміцнював.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 9

Всю скорботу і образу ти, отче Кириле, терпів заради істини згідно Писання: Тому що немає пророка у вітчизні своїй, тому у проповідях твоїх невпинно повчав стадо твоє, щоб все в покаянні закликали ім’я Творця і Бога, Йому ж з відвагою спів розчулення старанно приносимо: Алилуя.

Ікос 9

Промовцям мудрим не вистачить слів, щоб описати терпіння твоє, коли до слів твоїх золотих нерозумні люди не прислухалися, але через гординю і помилкову віру крокували в морок гріховної пристрасті, як у болоті плоті тонули. Ми ж, діти твої, слова мудрості твоєї в серця прийнявши, тобі, зі сльозами, співаємо:

Радуйся, бо ти гордість і блуд викривав; радуйся, бо ти беззаконних і помилкових суровою настановою виправляв.

Радуйся, бо ти печаль за овець стада твого потерпів; радуйся, за ворогів Господа зі сльозами смиренно молився ти.

Радуйся, любов’ю Христовою всяку ворожнечу і опір переміг ти; радуйся, бо своєї миролюбністю і простотою скаменілі серця скроював.

Радуйся, бо терпінню та смиренню багато людей навчилася через життя твоє; радуйся, бо ти в чесноті віри, надії і любові багатьох зміцнив.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 10

Бажаючи врятувати багато віруючих Своїх, виявив Господь на хресті образ Матері Своєї Купятицької для всіх землі Полісся нашого. Ти ж, отче Кириле, багато скорботи потерпів в кінці свого життя праведного, отримав з вишини розуміння і на спокій пішов у монастир свій, де раніше прийняв постриг чернечий. Ми ж, прославляючи подвиги і справи твої, молитви безперервні, плач зі сльозами і хвороб терпіння, Милосердному Праведному Подавцю Богу співаємо: Алилуя.

Ікос 10

Муром оборонним і допомогою для православних людей явився ти, полум’яною молитвою і сльозами щирими бісів спалюючи, мудрими порадами від помилок людей захищав, божою любов’ю серце зігрівав, багатьох спасав від рабства ворожого, світлом сяючим духовного наставника для князів і людей був ти, ми ж молимо тебе , отче, щоб і в ці останні часи не пропали світильники віри і благочестя на землях Білорусі та України, ти ж, на небесах живучи, прийми від нас, недостойних, спів цей:

Радуйся непереможний стовп Православ’я і про весь світ молитовник плачучий; радуйся, у роздумах духовних подібний блаженним і мудрим старцям і про дітей своїх уболіваючи.

Радуйся, бо бісів від вірних відганяєш; радуйся, про грішників і беззаконників з сумом ридаєш.

Радуйся, бо ти більше чим собі користі, користі ближнім шукав; радуйся, багатьох священиків навчаючи прикрасив ти.

Радуйся, від спілкування церковного ухилятися забороняв ти віруючим; радуйся, бо ти люблячих святилища і храми Божі хвалив і благословляв.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 11

Цей спів прославлення приносячи, молимо тебе всі, преподобний Кириле, нехай відродяться святі Білорусь і Україна, землі наші багатостраждальні і місто твоє до нового життя, яке Богу приємне. Тому молися за нас, дітей твоїх, щоб не були невдячні за багаті милості Господа до нас, грішних, і не відали себе відчаю і безпорадності, а старанно заспівали Богу переможну пісню: Алилуя.

Ікос 11

Світлом життя твого ангельського і важкого, всю землю Русі Київської освятив ти, святителю Кириле. Коли ж прийшов час відходу твого, ангели святі душу твою блаженну в небесні обителі підняли. Тіло ж твоє гідне, наступником твоїм, святим Лаврентієм, отримано було нетлінним, що святість твою засвідчило. Але пізніше, за Промислом Божим, мощі твої святі до часу від людей приховані, та й від паплюження ворогом збережені. Ми ж щиро просимо у Бога прощення гріхів та беззаконь наших, і тобі співаємо:

Радуйся, угоднику Христовий, час життя свого земного побожно закінчивши; радуйся, з усіма святими навіки єдиний і вічну славу в спадок прийнявши.

Радуйся, бо ти після праці мандрів земних в оселях небесних спочиваєш і тління тілесного не пізнав; радуйся, бо мощами своїми святими, до часу прихованими, благочестивий страх перед святинями всім подаєш.

Радуйся, бо, через молитви благочестивих, тіло своє святе для поклоніння віруючих у певний час виявиш; радуйся, бо тоді в істинність Православ’я багато хто без сумніву повірить і Батьківщину свою знову розквітом духовних прославиш.

Радуйся, бо золотими словами твоїми заблуканих синів до православ’я повертаєш; радуйся, адже і зараз вітчизну свою – Білорусь Святу, древній Турів і все Київське Православ’я від біди завжди захищаєш і в правді стверджуєш.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 12

Благодать премудрості книжної та багаті дари небесні прийняв ти, блаженний Кириле. Через це прославляють тебе ієрархи Київського Православ’я й всі люди православні славлять тебе, як угодника Божого і прославленого Златоуста землі Білоруської, невпинно дивуються невимовним талантам і подвигам твоїм, співаючи Богу: Алилуя.

Ікос 12

Оспівуючи славну пам’ять твою, святий отче наш Кириле, гідно прославити тебе хочемо і, як молитовника за народ Білоруський і всього Київське Православ’я, молимо: Будь невпинним молитовником про спасіння всіх вірних, люблячих золоті слова твої, і що моляться молитвами твоїми, разом же голосно і одними устами радісно прославимо тебе так:

Радуйся, бо ти духом своїм і зараз незримо з нами є; радуйся, як хмара Богоносна життєвими краплями серця наші наповнюєш.

Радуйся, бо ти в цей час помилки і безбожність викорінювати допомагаєш; радуйся, бо ти спалені сухістю духовні серця наші божественної росою зрошуюєш.

Радуйся, бо рукою своєю, Богом направленою, ти знову народу своєму шлях спасіння від чужого ярма гріховного показуєш; радуйся, бо словами своїми, Богом натхненними, як сонце всі землі Київського Православ’я обходиш.

Радуйся, молитовник за душі наші грішні біля престолу Царя Небесного; радуйся, адже про тебе радіють Ангели і веселяться люди.

Радуйся, Кириле, богомудрий вчителю покаяння.

Кондак 13

О прославлений і чудовий отче наш Кириле, святителю гідний і Златоуст, що світліше всіх у Київському Православ’ї засяяв, святим і світлим вченням Христовим всі кінці Русі Київської освітивши. Прийми цей піснеспів прославлення від нас, недостойних чад твоїх, і твоїми теплими молитвами перед Престолом Божим випроси для нас прощення гріхів, у православній вірі і добрих справах утвердження, позбавлення від бід і скорбот, щоб в благочесті всі роки життя нашого прожили, співаючи Богу: Алилуя.

Цей кондак читається тричі, потім ікос 1 і кондак 1

Молитва

Святителю Кириле, любий отче наш! Ти – бездонне море духовного багатства і краси Божої! Ти – образ духовної величі наших благочестивих предків! Ти – дзеркало доброти їхньої! Ти – наші ангельські уста на небесах! Ти – наші духовні крила орлині до раю! Ти – жива вода Господа! Ти – символ нашої любові перед престолом Божим, наша надія на Нього! Ти – наш молитовник перед справедливим Суддею! Ти – наш білоруський коштовний діамант в короні найбільших святих! Ти – наша сяюча слава Божа, блискучий розум нашого народу, наша святість, і наша радість навіки віків!

Святителю отче наш Кириле, Златоуст Білоруський і всього Київського Православ’я, любий брате наш, моли Бога за нас, грішних! Амінь.