ПРЕПОДОБНИЙ САВА КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, ЧУДОТВОРЦЯ ТА ПРЕПОДОБНИЙ ОЛЕКСІЙ КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ, ЗАТВОРНИК

Пам’ять 24 квітня / 7 травня

Преподобний Сава Печерський здійснював свій чернечий подвиг у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря не пізніше середини XIII століття. У рукописних святцях, в «Книзі про святих» і в каноні служби преподобним отцям Києво-Печерським він називається чудотворцем. Так само названий і в службі Печерським преподобним. «Даміане, що зцілюєш пристрасті тілесні молитвою і єлеєм, з Савою чудотворцем, не відкиньте нас знеможених душевними пристрастями» (Пісня 6, 5 вірш). Пам’ять преподобного Сави здійснюється 24 квітня / 7 травня пам’ять преподобного святкується через тезоіменитства зі святим мучеником Савою Стратилатом, а також у день пам’яті преподобних отців Ближніх печер, 28 вересня / 11 жовтня, і в день пам’яті всіх Києво-Печерських чудотворців та в 2-гу Неділю Великого посту.

Преподобний Олексій, затворник, здійснював свій чернечий подвиг у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря в XIII столітті. Мощі святого були знайдені після 1675. Пам’ять преподобного Олексія святкується також в день пам’яті преподобних отців ближніх печер, 28 верасня /11 жовтня, і в день пам’яті всіх Києво-Печерських чудотворців, в Неділю 2-у Великого посту. Святі мощі преподобного Олексія спочивають поруч з мощами преподобного Сави Києво-Печерського.

Тропар преподобних Сави та Олексія Києво-Печерських, глас 3

Преблаженні та Богоносні отці наші Сава і Олексій, / ви отримали відвагу до Господа / життям своїм, / що було рівним ангельському, / через що удостоїв Христос / нетління і чудес мощі ваші, / молимо вас старанно :/ випросіть душам нашим очищення / і велику та багату милість.

Кондак преподобних Сави та Олексія Києво-Печерських, глас 4

Багатство благодаті і гідність синів отримали / бо багато подвигів здійснили та просіяли набожністю , / через це Христос поселив душі ваші / в Свої Небесні селища, / дарував благодать нетління / і чудес мощам вашим, / через це співаємо вам :/ радійте, Сава і Олексій, / ликів чернечих похвала і прикраса.