Собор усіх преподобних отців Києво–Печерських

Пам’ять у другу неділю Великого посту

Собор всіх Києво-Печерських преподобних отців – свято Київського Православ’я на честь святих, пов’язаних із Києво-Печерською лаврою (об’єднує святих з двох Соборів: преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер і преподобних отців Києво-Печерських Дальніх печер). Святкування Собору вчиняється у другу неділю Великого посту.

Києво-Печерська обитель дала православному світу півтори сотні святих подвижників, зберігши нетлінні останки 119 з них в своїх печерах, як у якихось священних схронах.

Наші Київські святі були прославлені в 1643 році митрополитом Петром (Могилою). За його дорученням протосинкелер Константинопольського патріархату Мелетій Сирігу написав службу «преподобним отцям Києво-Печерським і всім святим, у Київської митрополії просіявшим».

Російська влада всіляко протидіяла прославленню святих Київського Православ’я (України та Білорусі). Тільки під тиском священиків та мирян України та Білорусі, Святіший Правлячий Синод у 1762 році своїм указом (це рішення було підтверджено указами 1775 і 1784 років) дозволив включати в загальноцерковні місяцеслови імена київських святих і надруковання ним служби в місячних Мінеях. Однак, указ Синоду, через російський шовінізм та страх повстання українського та білоруського духу, не був повною мірою реалізований – імена київських святих не потрапили в нормативні місяцеслови, що друкувалися в. Імена київських святих потрапили в місяцеслови ієрейського Молитвослова, Требника (перевага віддавалася святим служби яким були опубліковані в Мінеї Київської).

Сьогодні ми, священики та вірні Київського Православ’я, мусимо відродити традицію поминання усіх отців Києво-Печерських.

Тропар, глас 2

Коли ще при житті зійшли до гроба / і самих себе замкнули, тоді страсті плоті забивши,/ уподібнилися Христу, / богоносні та диявольськи у підземеллі зруйнувавши огорожі, / через це удостоїлися вінців Ангелів з небес.

Кондак, глас 8

Отці гідні, особи у Богу пригожі, / багатьох чудес джерела, / миро подаючи та скарб Господа, чудовий та багатий, / не покидайте нас, на землі живучих, молимо вас, / о нас молитися Господу, та співаємо вам гідно: / радуйтеся, всьому світу світильники