Чин «Хресної дороги» у Київському Православ’ї (історія та сам стародавній Чин «Хресна дорога»)

Сьогодні, коли надійшов час Великого посту , багато православних Волині та Західної України за традицією проводять так звану «Хресну дорогу» – молитовний спогад про страждання Спасителя. На великий жаль, дана традиція викликає критику частини православних священиків і віруючих, які бачать у ній тільки відгомін «латинізації» і «католицьких практик», «відхід від чистого православ’я». У даному невеликому дослідженні ми спробуємо розкрити історію служіння «Хресної дороги» у Київському Православ’ї.

 Потрібно відзначити, що Молитовні процесії по вулицях Святого міста проходили здавна. Мабуть, самий старий їхній опис нам залишила прочанка Егерія, у своїх записках про подорож, т.зв. Itinerarium або Peregrinatio ad Loca Sancta («Паломництво до Святих місць»), написаних, вірогідно, в 381-384 роках [1]. Відповідно до опису хресний хід ієрусалимських християн починався затемна з молитов у Гетсиманському саду. «Після цього йдуть із піснями пішки в місто, приходять до воріт у ту годину, коли людина починає розпізнавати людину, потім ідуть посередині всього міста все до одного – старці й молоді, багаті та бідні … до Хреста». За словами автора, дана процесія відбувалася тільки раз у році – у Велику П’ятницю.

 Безсумнівно, що сам древній чин «Хресної дороги» сформувався в Ієрусалимському патріархаті під впливом Євангельських текстів. У чотирьох Євангелістів ми зустрічаємо опис того, як ішов до місця страти Господь, засуджений на смерть синедріоном: «А коли назнущалися з Нього, зняли з Нього плаща, і зодягнули в одежу Його. І повели Його на розп’яття. А виходячи, стріли одного кірінеянина, Симон на ймення, його змусили нести для Нього хреста. І, прибувши на місце, що зветься Голгофа, цебто сказати Череповище. дали Йому пити вина, із гіркотою змішаного, та, покуштувавши, Він пити не схотів» (Мт., 27, 31-34); «І коли назнущалися з Нього, зняли з Нього багряницю, і наділи на Нього одежу Його. І Його повели, щоб розп’ясти Його. І одного перехожого, що з поля вертався, Симона Кірінеянина, батька Олександра та Руфа, змусили, щоб хреста Йому ніс. І Його привели на місце Голгофу, що значить Череповище.»» (Мк. 15, 20-22); «І як Його повели, то схопили якогось Симона із Кірінеї, що з поля вертався, і поклали на нього хреста, щоб він ніс за Ісусом; І вели з Ним також двох злочинників інших, щоб убити. А коли прибули на те місце, що звуть Череповище, розп’яли тут Його та злочинників, одного праворуч, а одного ліворуч.» (Лк. 23, 26, 32-33); «Ось тоді він їм видав Його, щоб розп’ясти… І взяли Ісуса й повели… І, нісши Свого хреста, Він вийшов на місце, Череповищем зване, по-гебрейському Голгофа» (Ін. 19, 16-17). При цьому ряд дослідників відзначає, що в стародавності шанування «Хресної дороги» носило літургійний характер [2].

 Більшість православних дослідників упевнені, що саме через древню традицію подібний чин потрапила й у древній Ієрусалимський типікон, що, на думку професора Дмитриевського, «був створений ченцями – спудеямі в Єрусалимі, при храмі Воскресіння» [3]. Пізніше, саме на підставі цього Уставу намагається провести богослужбову реформу Константинопольський патріарх Філофей.

 З XII ст. Ієрусалимський устав поширюється у Візантійській імперії, насамперед Константинополі, Афоні й починає видавлювати Студитський Устав. Знаючи зв’язки князівств Київської Русі з Константинополем, можна припустити й одночасне проникнення Ієрусалимського Уставу в Київську Православну Церкву. Подібну тезу висували й російські дослідники на початку ХХ ст. [155, ст.19].

 Центром перекладу Ієрусалимського Уставу патріарха Філофея на слов’янську мову був Афон. В 1331 році «грішний Роман, кульгавий душевно й тілесно», зробив переклад Ієрусалимського типікона (Уставу) для сербського Хиландарського монастиря на Афоні. [5] Але переклад «гріховного Романа» був не першим сербським перекладом Ієрусалимського Уставу. Ще в 1319 році Константинопольську версію Ієрусалимського Уставу перевів для своєї соборної церкви сербський архієпископ Никодим [6]. Другою чвертю XIV століття датується й третій сербський переклад Ієрусалимського Уставу, більше близький до редакції архієпископа Никодима, чим до редакції Романа, і відомий за назвою Бечкеречського Типікона [7].

 Переводили новий Ієрусалимський Устав і болгарські ченці – старці Іоанн і Йосип. За свідченням свого учня Методія, старець Іоанн із Лаври святого Афанасія переклав, серед інших богослужбових книг, Ієрусалимський Типікон [8].

 Безумовно, що існує й «руський» переклад Ієрусалимського Уставу патріарха Філофея. Його поява в Київської Православної Церкві зв’язують із ім’ям Київського митрополита Олексія ( 1354-1378 рр.), що протягом 1353-1356 років двічі відвідував Константинополь і досить довго жив у ньому. Він був благословенний на  митрополита Київського Константинопольським патріархом Філофеем ( 1353-1355 рр., 1364-1376 рр.) у червні 1354. Однак перекладачем Ієрусалимського Типікона вважають спадкоємця митрополита Алексія на Київської кафедрі – митрополита Кипріяна (1378 – 1406) [9].

 Прикладом постійних контактів Київської православної митрополії з Ієрусалимським патріархатам є й життєпис святої Єфросинії Полоцької, що наприкінці життя зробила паломництво в Єрусалим і там померла. Відношення Ієрусалимського патріарха до святої Єфросинії показує, що він був добре ознайомлений з її діяльністю в Полоцьку, а це неможливо без постійних і стійких контактів [10].

 Безсумнівно, що Київське православ’я прийняла не тільки Ієрусалимський Типікон, але й ряд звичаїв Ієрусалимської Церкви. Уже в рукописах Київської православної митрополії  другій половині XVI століття ми знаходимо згадування про поклоніння «Страстям Христовим», які входили в богослужіння Великої П’ятниці окремим чином [11].

 Закріпленню богослужіння «Хрестового шляху» у Київському православ’ї сприяли й контакти з Римським Костьолам, що уже на початку XV століття, установив цикл із 12 стоянь, що починається з вироку Христа на смерть. Даний чин утримувався у францисканським рукопису із Сан Тріден (Saint Truiden), що в Бельгії. Пишні богослужіння «Хрестової дороги» звернули на себе увага православних, тим більше що вони мали приклад із древньої традиції Ієрусалимської Церкви.

 Однак, якщо Західна традиція виконання «Хресного шляху» була, скоріше, схожа на театралізоване дійство, під час якого купа священиків (іноді одягнених у відповідні костюми) по ролях читали уривки з Страсного Євангельського циклу, що супроводжувалося музикою й співом, православні слідували строгої традиції Ієрусалимського православ’я. Дана традиція, жива й сьогодні, передбачала скорботний хресний хід по місцях страждай Спасителя. По збережених описах, головним чином Віленського православного братства кінця XVІ – початку XVІІ століть, православний варіант «Хресної дороги» був циклом коротких молебнів, які супроводжувалися читанням Євангелія й коротких проповідей. При цьому, як відзначають дослідники, «властиво руху найчастіше не було, подібне богослужіння відбувалося усередині храму, біля хреста або ікони Страждань Спасителя». При цьому описується й традиція хресного ходу навколо церкви у Велику П’ятницю зі спогадом Страстей Христових, на якому читалися уривки з Євангелія [12].

 Крім того, говорячи про православний характер «Хрестової дороги», необхідно відзначити, що багато дослідників християнського богослужіння, говорять, що в період з XIV по XVII століття питання про духовну користь співпереживання стражданням Христа піднімався не тільки в західному богослов’ї. У зв’язку із цим поява «Хресної дороги», а потім Пасії в православному богослужінні вже бачиться не просто повторенням західної традиції, але самобутнім осмисленням серйозного духовного питання, причому осмисленням явно аскетичним.

 У православному розумінні причетність стражданням Христа виражається насамперед словами апостола Павла про необхідність розпинати плоть «з пожадливостями та з похотями» (Гал. 5, 24). Слова й зміст молитви, а аж ніяк не емоційне переживання причетності історичному моменту, мають головне й першорядне значення в цьому богослужінні для православного християнина. Нам не дано було бути присутнім при Стражданнях і Смерті Господа Ісуса Христа. І служба «Хресної дороги» не переносить нас у ті далекі часи, коли Господь страждав на Хресті. Вона, указуючи на образ Христових Страждань і Смерті, як метрономом змушує вивірити нас свій духовний стан. Чи приймаємо ми на себе добровільний хрест самозречення й проходження за Христом? Чи здатні ми, як і Христос, також безмовно й смиренно переносити образи й образи від наших ближніх і далеких? Чи можемо ми так само, як і Христос, щиро молитися за наших кривдників? Чи вистачає в нас сил добровільно розпинати свої страсті, бажання плоті й гріховні помисли, уподібнюючись Христу, що добровільно прийняв Розп’яття й смерть за нас? Якщо це так, тоді ми воістину стаємо причасниками Хресної Жертви Спасителя, тому що праведне доброчесне життя сама по собі є великий подвиг, воно завжди пов’язана з відсіканням своєї волі, боротьбою зі страстями й уподібненням Христу. Якщо ж не прагнемо ми до праведності, тим самим ми відрікаємося від Христа. І наші гріхи стають подібні тим виразкам, які наносили Христу Його мучителі й убивці. Про цьому саме й говориться в акафісті Страстям Господнім: «Знаю, Господи, знаю, чому червоні Твої ризи, це я своїми гріхами поранив Тебе».

 У наслідку святитель Петро Могила творчо переробив Київський православний варіант «Хрестової дороги», створений на основі древньої Ієрусалимської традиції, створивши чин Пасій. У цій службі немає жодного католицької пісні або тексту, що суперечить православній догматиці. Всі пісні взяті з Пісної Тріоді, з богослужіння Великої П’ятниці. Найвірогідніше, частина з них була присутня й у Київському православному чині «Хресної дороги».

 У зв’язку зі служінням Пасій, у багатьох православних виникає закономірне питання про можливість служіння «Хресної дороги» у Православній Церкві, а також її відповідності православної традиції.

 На нашу думку, першу частину даного питання потрібно розглядати з позиції змінюваності православного богослужіння. Устав не допускає вільностей у послідовності чинів основних частин богослужіння. Однак завжди відбувалися зміни в другорядних чинах. Причин тому багато: гоніння, особливості національного характеру народу, місцеві богослужбові традиції, географічне положення й т.д. Крім того, з’являються й нові форми богослужіння, такі, як Пасія. І час походження не є підтвердженням того, що чин, у цьому випадку «Хресна дорога» суперечить духу або букві Уставу. Також можна відзначити, що «Хресна дорога» традиційно користувалася широкою популярністю й не знаходила відторгнення в народному благочесті.

 Щодо другої частини питання, те отут ми вже показали древнє православне походження традиції «Хрестної дороги». Однак завжди потрібно пам’ятати, що католицькі молитовні практики традиційно відрізнялися яскравою емоційністю й образним поданням. Католицька «Хресна дорога», зачіпаючи головним чином, область почуттів, викликає в людини почуття причетності саме історичному моменту. Основним результатом цього співпереживання стає спроба зрозуміти, що почував Христос у момент несення Хреста, залишений учнями й обпльований юрбою, які муки випробовував Він на Хресті в момент Розп’яття й т.д. Через подібне переживання, відчувши весь жах останніх годин земного життя Христа, усвідомивши й свою провину за смерть Христа, людина повинна усвідомити свою гріховність і прийти до покаяння. Подібні щиросердечні стани не можуть бути справді духовні, оскільки нагадують більше відчуття глядача в партері театру. Він може глибоко й щиро співпереживати талановито поставленої виставі, але при цьому залишатися черствим до власного духовного положення, не сприймати заклик до покаяння як спрямований особисто до нього.

 Зовсім по-іншому виглядає православне розуміння Хресної дороги. Так, Господь наш Ісус Христос перетерпів ганебну болісну смерть за гріхи всього світу, а Хресна дорога Спасителя на Голгофу – це дорога страждань, але Хрест Він прийняв заради порятунку людей. Голгофська Жертва це вираження вищої любові Бога і Творця до нас, немічним і грішним. Христос Спаситель закликає обраних своїх сприймати Його Хрест саме як знаряддя Перемоги над смертю. Православні піснеспіви Страсного тижня містять численні зворушливі образи, що нагадують про те, як нерозумні люди зрадили на смерть Сина Божого. Проте в цих образах немає звеличування покути плоттю, властивої католицької духовності, характерною для багатьох католицьких містиків, найбільш відомим з яких є саме Франциск Ассизький. Численні бачення стражденного Христа, представлялися плотському погляду святих католицького Заходу, що виникали у них стигмати, тобто язви на тілі, подібні тим, що мав на своєму Пречистим Тілі Розп’ятий на Хресті Господь, не мають нічого спільного з духовним досвідом православних аскетів. Дотримання плотського сприйняття, характерне для Католицької Церкви, абсолютно чуже православному погляду. Навіть тоді, коли Православна Церква молиться за своїх померлих дітей, ця молитва перетворюється на гімн Богу, недарма в співах православного чину похорону містяться рядки «надгробного ридання здійсняючи спів: алілуя, алілуя, алілуя», – тобто надгробне ридання перетворюється на хвалебну пісню Богу! Тим більше важливо пам’ятати це, коли ми говоримо про Хресну Жертву Спасителя світу, Він воскрес і був прославлений на небесах, сівши праворуч Бога Отця. Надмірне переживання тілесної сторони страждань Христа недоречно і зайве. Воно відволікає від розуміння основної мети Голгофського шляху – спасіння людського роду і його будучого Воскресіння.

 Тому при служінні «Чину Хресної дороги» православним віруючої категорично не можна не тільки влаштовувати з нього театральну виставу, але й користуватися католицькими (у тому числі й греко-католицькими) текстами чина «Хресної дороги». Ми настійно призиваємо користуватися текстами, які складені православними богословами й одержали благословення правлячого православного архієрея.

 прот. Сергій Горбик.

 1. Эгерия. Паломничество ко Святым местам (Peregrinatio ad Loca Sancta). М., 1993. Ст. 97

 2. Епископ Егорьевский Марк, викарий Московской епархии. Крестный путь или Виа Долороза? // Журнал «Православный паломник». № 2 (15), 2003. Ст. 22

 3. Дмитриевский А. А. Древнейшие патриаршие типиконы: Святогробский Иерусалимский и Великой Константинопольской Церкви. Киев, 1907. Ст.213

 4. Греков А.М. Опыт исследование древней рукописной книги в России от ХІ столетия. Чита, 1916. Ст. 19

 5. Мирковиh Л. Романов типик // Зборник Матице Српске за друштвене науке. Нови Сад, 1956, No 13—14. Ст. 47-59

 6. Мирковиh Л. Типик архиепископа Никодима // Богословле I (XVI). Београд, 1957. Ст. 12-19; Мирковиh Л. Типик архиепископа Никодима // Богословле II (XVII). Београд, 1958. Ст. 69-88

 7. Веселинов И. Бечкеречки типик 14 века // Симпозиум 1100-го годишнина од смртта на Кирил Солунски. Ckopje, 23-25 Maj 1969. Кн. 2. Ckopje, 1970. Ст. 35-49

 8. Сырку П. К истории исправления книг в Болгарии в XIV веке. Время и жизнь патриарха Евфимия Терновского. Т.1, ч. 1. СПб., 1889. Ст. 456-457.

 9 Красносельцев Н. Сведения о некоторых литургических рукописях Ватиканской библиотеки. Казань, 1885. Ст. 173.

 10. Повесть Евфросинии Полоцкой: Из сборника 16 века Троицкой лавры // Памятники старинной русской литературы, издаваемые графом Григорием Кушелевым-Безбородкою. Под ред. Н.Костомарова. Вып. IV. СПб., 1860. Ст. 176 – 177.

 11. Описание библиотеки Супрасльского, бывшего униатского, а ныне Православного монастыря. Спб.,1897. Ст. 87.

 12. Документы повествующие о …. Православных братствах Литвы и Польши, Вильно 1853. Ст. 97 – 101.

 

 Чин «Хресна дорога»

Священик: Благословенне Царство Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас, і на віки віків.

Читець: Амінь. Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю, Небесний, Утішителю, Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, Скарбе добра і життя Подателю, прийди і вселися в нас, і  очисти нас від усякої скверни, і спаси, Благий, душі наші.

Трисвяте: Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Трійце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико прости беззаконня наші; Святий, зглянься і зціли немочі наші, імені Твого ради.

Господи помилуй (тричі)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Читець: Амінь.

Господи, помилуй (12 разів)

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому, Богу.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Христа, Царя нашого Бога.

Прийдіть, поклонімось і припадімо до Самого Христа, Царя і Бога нашого.

Псалом 142

Господи, вислухай молитву мою, почуй благання моє в Своїй вірності, у правді Своїй обізвися до мене! І на суд не вступай із рабом Своїм, бо жоден живий перед обличчям Твоїм справедливим не буде! Бо неприятель переслідує душу мою, топче живую мою до землі… Посадив мене в темряву, як мерців цього світу! Омліває мій дух у мені, кам’яніє в нутрі моїм серце моє… Я згадую дні стародавні, над усіми Твоїми чинами роздумую, говорю про діла Твоїх рук. Я руки свої простягаю до Тебе, душа моя прагне Тебе, як води пересохла земля! Села. Поспіши мене вислухати, Господи, дух мій кінчається! Не ховай Ти від мене обличчя Свого, і нехай я не буду подібний до тих, хто сходить до гробу! Об’яви мені вранці Своє милосердя, бо на Тебе надіюсь, повідом Ти мене про дорогу, якою я маю ходити, бо до Тебе підношу я душу свою! Урятуй мене, Господи, від моїх ворогів, бо до Тебе вдаюся! Навчи мене волю чинити Твою, бо Ти Бог мій, добрий Дух Твій нехай попровадить мене по рівній землі! Ради Ймення Свого, о Господи, оживи мене, Своєю правдою виведи душу мою від недолі! А в Своїм милосерді понищ моїх ворогів, і вигуби всіх, хто ненавидить душу мою, бо я раб Твій!

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя, Алілуя, Алілуя. Слава Тобі Боже. (3)

Бог – Господь, і явився нам; благословен хто йде в ім’я Господнє

Вірш 1: Сповідайтеся Господу, бо Він, бо навіки милість Його.

Бог – Господь, і явився нам; благословен хто йде в ім’я Господнє

Вірш 2: Обійшовши обступили мене, іменем Господа протистояв я їм.

Бог – Господь, і явився нам; благословен хто йде в ім’я Господнє

Вірш 3: Не помру, але буду жити, і повідомлю про справи Господа.

Бог – Господь, і явився нам; благословен хто йде в ім’я Господнє

Вірш 4: Камінь, яким знехтували будівничі, став головою кута, від Господа був він, і дивним є в очах наших.

Бог – Господь, і явився нам; благословен хто йде в ім’я Господнє.

Псалом 142

Хто живе під покровом Всевишнього, хто в тіні Всемогутнього мешкає, той скаже до Господа: Охороно моя та твердине моя, Боже мій, я надіюсь на Нього! Бо Він тебе вирве з тенет птахолова, з моровиці згубної, Він пером Своїм вкриє тебе, і під крильми Його заховаєшся ти! Щит та лук Його правда. Не будеш боятися страху нічного, ані стріли, що вдень пролітає, ані зарази, що в темряві ходить, ані моровиці, що нищить опівдні, впаде тисяча з боку від тебе, і десять тисяч праворуч від тебе, до тебе ж не дійде!… Тільки своїми очима подивишся, і заплату безбожним попобачиш, бо Господа, охорону мою, Всевишнього ти учинив за своє пристановище! Тебе зло не спіткає, і до намету твого вдар не наблизиться, бо Своїм Анголам Він накаже про тебе, щоб тебе пильнували на всіх дорогах твоїх, на руках вони будуть носити тебе, щоб не вдарив об камінь своєї ноги! На лева й вужа ти наступиш, левчука й крокодила ти будеш топтати! Що бажав він Мене, то його збережу, зроблю його сильним, бо знає Ім’я Моє він; як він Мене кликатиме, то йому відповім, Я з ним буду в недолі, врятую його та прославлю його, і довгістю днів Я насичу його, і він бачити буде спасіння Моє!

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Алілуя, Алілуя, Алілуя. Слава Тобі Боже. (3)

Вступна молитва

Священик: Ісус, Спасителю наш, розп’ятий на хресті! Любимо тебе найбільше і всім серцем шкодуємо, що ми так образили Тебе, Господа. Щоб Тобі подякувати за милість спасіння, вибачитися за наші гріхи і вимолити собі милість перебувати в благодаті, хочемо упасти в роздуми про Твої муки і смерть. А жертвуємо Тобі, Ісусе, ці роздуми і молитви, щоб вимолити відпустку гріхів всім померлим братам і сестрам нашим, православним. Зроби ласку, щоб ми почали і закінчили цю Хресну Дорогу в славу Твою і на користь душам нашим.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Диякон: Прийдіть, православні, віддамо пошану стражданням Господа.

Люди: Віддамо пошану спасительним стражданням Господа.

Останні два вигуки диякона і людей промовляються тричі. Після кожного доземний поклін.

1.     Ісуса Христа засуджують на смерть

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священник: Пілат засуджує невинного Ісуса, але Ісус мовчить і жертвує Своїм життям заради спасіння світу. Мовчить, бо любить творіння Свої, а любов ця закриває уста Його.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Матвія Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, Ісус же став перед намісником. І намісник Його запитав і сказав: Чи Ти Цар Юдейський? Ісус же йому відказав: Ти кажеш. Коли ж первосвященики й старші Його винуватили, Він нічого на те не відказував. Тоді каже до Нього Пілат: Чи не чуєш, як багато на Тебе свідкують? А Він ні на одне слово йому не відказував, так що намісник був дуже здивований. Мав же намісник звичай відпускати на свято народові в’язня одного, котрого хотіли вони. Був тоді в’язень відомий, що звався Варава. І, як зібрались вони, то сказав їм Пілат: Котрого бажаєте, щоб я вам відпустив: Вараву, чи Ісуса, що зветься Христос? Бо він знав, що Його через заздрощі видали. Коли ж він сидів на сидінні судді, його дружина прислала сказати йому: Нічого не май з отим Праведником, бо сьогодні вві сні я багато терпіла з-за Нього… А первосвященики й старші попідмовляли народ, щоб просити за Варавву, а Ісусові смерть заподіяти. Намісник тоді відповів і сказав їм: Котрого ж із двох ви бажаєте, щоб я вам відпустив? Вони ж відказали: Варавву. Пілат каже до них: А що ж маю зробити з Ісусом, що зветься Христос? Усі закричали: Нехай розп’ятий буде!… А намісник спитав: Яке ж зло Він зробив? Вони ж зачали ще сильніше кричати й казати: Нехай розп’ятий буде! І, як побачив Пилат, що нічого не вдіє, а неспокій ще більший стається, набрав він води, та й перед народом умив свої руки й сказав: Я невинний у крові Його! Самі ви побачите… А ввесь народ відповів і сказав: На нас Його кров і на наших дітей!… Тоді відпустив їм Варавву, а Ісуса, збичувавши, він видав, щоб розп’ятий був

Мт. 27:11 – 26

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Слава, честь і поклін тобі за те, всемилосердний Спаситель, по невимовно і безмежної любові Твоєї до нас грішних, Ти благоволив безвинно прийняти жахливе осудження на смерть! Любимий наш Ісус! Не будь вірним людям Твоїм суддею на Страшному Суді, але Спасителем. Кожен з нас клянеться Тобі ніколи і нікому не робить осуду, не звинувачувати окрім себе на святій Сповіді. Ісус, будь милосердним до нас! Марія, молися за кожного раба Твого на Страшному Суді.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків

Люди: Амінь

2.     На Ісуса Христа покладають Хрест

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Стоїть важкий Хрест. Заради кого він підготовлений? Або заради злочинця, що смакував плід із забороненого дерева? Ні, це вся безгрішний Ісус підставляє добровільно плечі свої, щоб на хресті перетерпіти за беззаконня наші. Бере Ісус хрест, а серце його каже: «Добровільно хочу взяти хрест цей на плечі Свої, хочу нести його на Голгофу і померти на ньому за народ Свій, який так люблю».

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Матвія Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, тоді то намісникові вояки, до преторія взявши Ісуса, зібрали на Нього ввесь відділ. І, роздягнувши Його, багряницю наділи на Нього. І, сплівши з тернини вінка, поклали Йому на голову, а тростину в правицю Його. І, навколішки падаючи перед Ним, сміялися з Нього й казали: Радій, Царю Юдейський! І, плювавши на Нього, хапали тростину, та й по голові Його били… А коли назнущалися з Нього, зняли з Нього плаща, і зодягнули в одежу Його. І повели Його на розп’яття

Мт. 27:27-31

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Якщо не будемо цінувати і любити хрест, тоді не будемо здатними стати друзями і слугами Твоїми, Ісус. Знаємо добре, що шлях до небес – це Шлях Хрестовий. Ісус, Всеблагий, прости нам нерозсудливість і ремствування замість терпіння і смирення! Господи, нехай буде завжди на нас до вподоби святе.

Марія, всетерпляча Мати, випроси нам милість, щоб ми полюбили хрест, у всьому погоджувалися з святою волею Господа і так зробилися гідними вічного життя небесного.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків

Люди: Амінь

3. Ісус Христос перший раз падає під вагою Хреста

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Під вагою щоденного життя, наших обов’язків у цьому житті. Ісус безгрішний заради любові до нас падає під вагою хреста, а ми нарікаємо на свій хрест, не хочемо його нести і через це подаємо в безодню гріхів і ображаємо свого Спасителя

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Іоана Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, нісши Свого хреста, Він вийшов на місце, Череповищем зване, по-гебрейському Голгофа

Ін. 19:17

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Ісус, Спаситель мій! Перед Тобою падає на коліна найбільший грішник.

Люди: Господи, помилуй.

Священик: Кілько разів я робив погана.

Люди: Господи, помилуй.

Священик: Скільки разів падав я в безодню гріха.

Люди: Господи, помилуй.

Священик: Та подай нам зараз руку Твою, вся милосердний Ісус, та зроби по благодаті Твоєї, щоб ми ніколи більше не впадали у гріх. Бо заради нашого спасіння Ти благоволив плоть одягнути, засудження і муку від беззаконних прийняття. Немає більше поганого для нас, ніж гріхом своїм образити Тебе.

Марія, вимоли всім чистим душам милість життя в благості до кінця, а нам, грішним, благодать щирого страждання і покаяння за гріхи наші.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків

Люди: Амінь

4. Ісус Христос зустрічає Свою страждаючу Матір

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Учні залишили Ісуса – втекли. Залишені усіма Ісус крокує Хресним шляхом. Пресвята і страждаючих Матір Його зустрічає Сина пораненим, розбитим, замученого, спіткнувся, терном увінчаного, з важким хрестом на поранених плечах. Хто зрозуміє велич душевного болю Ісуса і Марії, коли вони зустрілися і подивилися на Себе на цьому жахливому шляху! Як все терпіли ці дві Пресвяті особи. А хто зробив їм цей біль?

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, коли назнущалися з Нього, зняли з Нього багряницю, і наділи на Нього одежу Його. І Його повели, щоб розп’ясти Його

Мк. 15:20

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: О, Божественний Син Пречистої Діви, о Матір Спасителя мого, Ісуса Христа! Сповідуємося в смиренні, бо ми є підставою цих Ваших невимовних страждань. Шкодуємо сильно і молимо: «Прости нам по милосердю Твоєму!»

Всеблага Владичиця, Матір Спасителя нашого, будь захисницею рабам Твоїм!

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків

Люди: Амінь

5. Кірінеянин Допомагає Ісусу Христу нести Хрест

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Ісус знесилений, він нездатний більше нести хрест. Тому євреї змушують Симона Кіренеянина допомогли Ісусові нести хрест. Ісус погоджується на це. Може тому, щоб Себе зробити легше? Ні, Він Своєю любові хоче подати Симону нагороду до послуги і нагороду на небесах. Також Він, з любові до нас, терпить всілякі образи і скорботи, біль, хвороби та переслідування, щоб ми своїм терпінням заслужили собі вічну радість на небесах.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Луки Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, як Його повели, то схопили якогось Симона із Кірінеї, що з поля вертався, і поклали на нього хреста, щоб він ніс за Ісусом

Лк. 23:26

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: О, Ісусе! Дякуємо Тобі за все, що Ти подаєш нам, щоб ми зі смиренністю та любов’ю до Тебе виконували волю Твою і стали гідними вічної радості з Тобою на небесах.

Ісус, прости мені гріхи, які я наробив проти любові до найближчого.

Марія, виймали мені милість, щоб я відчував нещастя всіх братів і сестер моїх, і завжди з радістю допомагав їм.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

6. Ісус Христос витирав обличчя рушником Вероніки

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Свята Вероніка з любов’ю і співчуттям підійшла з натовпу до Ісуса і рушником витерла Його покутне обличчя. Ісус прийняв і нагородив вчинок її. Знайшла свята Вероніка відбиток обличчя Спасителя на рушнику. Але це переповнене болем обличчя відбився і на доброму серці святої Вероніки. Від цієї години носила вона Ісуса в пам’яті і роздумувала над заповідями Його.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, і тростиною по голові Його били, і плювали на Нього. І навколішки кидалися та вклонялись Йому

Мк. 15:19

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: І в нашій душі повинно відбитися поранено закривавлене обличчя нашого Спасителя. Тому благаю Тебе, Ісусе, подай мені цю милість, щоб перед очима душі моєї завжди знаходився Пресвятої образ Твоєї, тернам увінчаною Голови, насамперед у годину спокуси.

Марія, багатостраждальна Мати, виймали милість, щоб я завжди пам’ятав муки Ісуса, мого Спасителя.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

7. Ісус Христос Вдруге падає під вагою Хреста

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Ісус знесилений, впав вдруге під вагою хреста. Виповнилося тієї, що про Нього казав пророк: «Я ж черв’як, а не людина, посміховище людське й погорда в народі» (Пс. 21:7). Підставою другого падіння Ісуса під вагою хреста є наша гордість і наші тривали падіння в гріх. Душі наші, погляньте на Ісуса, що впав під хрестом і покличте: «О, Ісусе, так жахливо принижені! Поламаєш в наших серцях всяку гордість, Пожадання керувати та непомірно звеличувати самого себе. Нехай зігнеться хребет мій, та полюблю смиренність і приниження. Щоб наше щире внутрішнє приниження обрадувало Тебе страждаючого, Пресвятого Спасителя!

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Луки Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, люди стояли й дивились… Насміхалися з ними й старшини, говорячи: Він інших спасав, нехай Сам Себе визволить, коли Він Христос, Божий Обранець.

Лк. 23:25

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Багатостраждальна Пресвята Діва і Матір, виймали нам честь православного послуху, щирого покаяння в гріхах і милість перебувати в благодаті до кінця земного життя нашого

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

8. Ісус Христос звертається до плачучих Жінок

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Ісус назустріч по дорозі благочестивих жінок, які плакали над Його стражданнями і приниженням. Він же, навіть будучи в печалі і болю, прийняв їх співчуття, обернувся і голосом наповненим любов’ю звернувся до них: «Дочки єрусалимські, не плачте над Мною, але плачте над собою і над дітьми вашими!»

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Луки Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, за Ним ішов натовп великий людей і жінок, які плакали та голосили за Ним. А Ісус обернувся до них та й промовив: Дочки єрусалимські, не ридайте за Мною, за собою ридайте й за дітьми своїми! Бо ось дні настають, коли скажуть: Блаженні неплідні, та утроби, які не родили, і груди, що не годували… Тоді стануть казати горам: Поспадайте на нас, а узгір’ям: Покрийте нас! Бо коли таке роблять зеленому дереву, то що буде сухому?

Лк. 27:27 – 31

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Ісус! Це ми повинні плакати над собою за свої численні гріхи, за яки не принесли покаяння. Ти сам, мій Спаситель, даруй мені спасительні страждання – я прийму його з рук Твоїх, щоб бути причасником Твоїх святих таємниць. Суди мене, Господи, але збережи до життя вічного.

Багатостраждальна Мати, Пресвята Діва Марія, моли Сина Твого і Спасителя нашого, щоб ми завжди були гідними Пресвятої страждань, що заради нашого спасіння перетерпів Він

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

9. Ісус Христос втретє падаємо під вагою Хреста

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Чим більше падає Ісус, тим більше болюче Його падіння. А ми чим більше падаємо, тим менше згадуємо, що було підставою падінь Ісуса. За наші гріхи Ісус падає під хрестом, а ми навіть і не думаємо про те, що падіння Ісуса – за наші гріхи.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Матвія Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, хто побіч проходив, Його лихословили та головами своїми хитали, і казали: Ти, що храма руйнуєш та за три дні будуєш, спаси Самого Себе! Коли Ти Божий Син, то зійди з хреста

Мт. 27:39 – 40

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Всемогутній , предвічний Боже, Спаситель наш! Ми складаємо гріхи до гріхів і цим додаємо болю до Твоєї болю! До ніг Твоїх припадаємо і молимо Тебе в щирим смиренні: «Ісус наш, допоможи нам, щоб кожний рішучим вчинком приніс Тобі полегшення у важких муках. Подай нам милість спокуси перемогти, тому що ніколи більше грішити не жадаю».

Марія, захисник приносячи покаяння грішників, збережи нас, вірних рабів Твоїх, від спокуси до гріха і закріпить нас у добрих намірах наших.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

10. Кати здирають одяг з Ісуса Христа

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Який це мав бути сором і який невимовний біль Ісуса, коли з Його зняли одяг, який присох до ран на його Пречистим тілі, і наказали оголеним показатися натовпу. І так Він стоїть голий перед народом, з терновим вінцем на голові, з болісним обличчям, весь залитий кров’ю і спотворений важкими ранами

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, Його розп’яли, і поділили одежу Його, кинувши жереб про неї, хто що візьме

Мк. 15:24

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: О, пречистий Ісус, Ти повністю в крові, в ранах, катований, принижений, а ми жадаємо лише слави, багатства і розкоші. Нехай так не буде далі, Найцінніший Ісус, подай нам милість, щоб ми хворобливими сльозами оплакував всі свої незліченні гріхи і провини, які були підставою Твого сорому.

Вся гідна Діва Марія і Матір нашого Спасителя Ісуса Христа, очисти душі, серця і тіла рабів Твоїх від усякого тягаря поганого.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

11. Ісуса розпинають на Хресті

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Кати збираються навколо Ісуса. Прибивають тупими цвяхами Його руки і ноги важким молотом до хреста. Який це жахливий біль! Ти, Ісус, не звертав уваги на це, тому усім бажанням Твоїм є абсолютно виконання задум і волі Небесного Отця. Це за наші гріхи Ісус страждає. А кожен наш тяжкий гріх – це ще один цвях вбитий в Його святі руки та ноги.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Іоана Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, нісши Свого хреста, Він вийшов на місце, Череповищем зване, по-гебрейському Голгофа. Там Його розп’яли, а з Ним разом двох інших, з одного та з другого боку, а Ісуса всередині

Ін. 19:17 – 18

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Агнець Божий, в рани одягнувшись, прости мене, що ми стали підставою Твоїх невимовний страждань і прийми щирую подяку за Твою любов і жертовність за нас, грішних. Відтепер каємося у всіх гріхах наших і прагнемо до життя благочестивого.

Марія, випроси нам милість, щоб Кров Сина Твого розп’ятого омила від беззаконня і гріхів душі наші. Щоб чистими і не осудженими стали ми перед Сином Твоїм на Страшному суді.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

12. Ісус Христос помирає на хресті

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Ісус вмирає на хресті. Навколо Його великий натовп грішників, саме тих, які віддали Його на смерть і знущалися. Під самим хрестом тільки дві найбільш вірні особи: Пречиста Діва і святий Іоан. Але пресвятий Ісус сповнений милосердя до катів. «Отче, прости їм, бо не знають, що роблять», – молиться Ісус до Небесного Отця за своїх убивць

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Іоана Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, Під хрестом же Ісуса стояли Його мати, і сестра Його матері, Марія Клеопова, і Марія Магдалина. Як побачив Ісус матір та учня, що стояв тут, якого любив, то каже до матері: Оце, жоно, твій син! Потім каже до учня: Оце мати твоя! І з тієї години той учень узяв її до себе. Потім, знавши Ісус, що вже все довершилось, щоб збулося Писання, проказує: Прагну! Тут стояла посудина, повна оцту. Вояки ж, губку оцтом наповнивши, і на тростину її настромивши, піднесли до уст Його. А коли Ісус оцту прийняв, то промовив: Звершилось!… І, голову схиливши, віддав Свого духа…

Ін. 19:25 – 30

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Розп’ятий Ісус, віруємо, що Ти – Син Бога Живого. Розп’ятий Ісус, через страждання і смерть Твою отримали благодать прощення гріхів і життя вічне. Розп’ятий Ісус, любимо Тебе, бо з любові до нас, Ти благоволив зазнати хрест. Чим ми, Ісус, віддячимо Тобі за цю велику любов і милість до нас? Тільки тим, що завжди готовий прощати всім, хто нас скривдив і образив.

Марія прийми нас, народ Твій, як дітей Твоїх і перебуває з кожним з нас в годину відходу нашого.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

13. Ісуса Христа знімають з Хреста

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Жахливий меч болю пробив серце Марії, коли на руках Її покоїлося тіло померлого Ісуса. Піднялися в її пам’яті всі рани і страждання, що закінчилися смертю. Скорботою і співчуттям наповнене серце Матері. А приводом скорботи і болю Її – є гріхи наші, бо за наші гріхи Син Її і Божественний Спаситель наш, прийняв ці жахливі страждання.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Марка Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, коли настав вечір, через те, що було Приготовлення, цебто перед суботою, прийшов Йосип із Ариматеї, радник поважний, що сам сподівавсь Царства Божого, і сміливо ввійшов до Пилата, і просив тіла Ісусового. А Пилат здивувався, щоб Він міг уже вмерти. І, покликавши сотника, запитався його, чи давно вже Розп’ятий помер. І, дізнавшись від сотника, він подарував тіло Йосипові

Мк. 15:42 – 45

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: О, Ісусе, подай нам цю милість, щоб я всім серцем співчував разом з твоєю багатостраждальної Матір’ю!

А Ти, Пресвята і Гідна Діва, що так важко співчувала Сину Твоєму, запиши всі рани ці в серцях наших. Нехай завжди відчуваємо біль за гріхи свої, що булі підставою жахливих страждань Христових.

Володарка наша, Пресвята Діва Марія, перебуває з кожним з нас в годину відходу нашого.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

14. Ісуса Христа кладуть у могилу

Священик: Згадаймо спасительні страждання Господа.

Люди: Слава стражданням Твоїм. Слава всетерпінню Твоєму, Господи!

Священик: Наповнилися серця Іоана, Йосипа з Ариматеї і благочестивих жінок важким сумом, але найбільшою була біль Пречистої Діви тоді, коли Ісуса клали в могилу. Тут віддали Йому велику пошану і пожертвували Йому своє життя, щоб Він оселився у них.

Диякон: Премудрість. Станьмо побожно. Вислухаймо Святе Євангеліє.

Священик : Мир усім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Іоана Святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Диякон: Будьмо уважні.

Священик: Брати, Йосип із Аріматеї, що був учень Ісуса, але потайний, бо боявся юдеїв, став просити Пилата, щоб тіло Ісусове взяти. І дозволив Пилат. Тож прийшов він, і взяв тіло Ісусове. Прибув також і Никодим, що давніше приходив вночі до Ісуса, і смирну приніс, із алоєм помішану, щось літрів із сто. Отож, узяли вони тіло Ісусове, та й обгорнули його плащаницею із пахощами, як є звичай ховати в юдеїв. На тім місці, де Він був розп’ятий, знаходився сад, а в саду новий гріб, що в ньому ніколи ніхто не лежав. Тож отут, з-за юдейського дня Приготовлення вони поклали Ісуса, бо поблизу був гріб

Ін. 19:38 – 42

Люди: Слава Тобі Господи, слава Тобі.

Священик: Наш божественний спаситель! Господь і Бог наш, Ісус Христос! Це ми біля підніжжя могили Твоєї падаємо на коліна і цілуємо п’ять ран Твоїх. Щиро шкодуємо і каємося в гріхах наших, що зробилися підставою Твоєї смерті. Зроби, Ісус, Твоєї міцною милістю, щоб ми вже більше ніколи не відступали від заповідей Твоїх.

Марія, Матір Бога нашого і Матір народу твого, випроси нам милість, щоб ми завжди з чистим серцем і палаючи любов’ю приймали у святому причасті Пресвяте Тіло і Кров Сина Твого, як завдаток для життя вічного.

Люди: Отче наш, що єси на небесах, нехай святиться ім’я Твоє; нехай прийде Царство Твоє; нехай буде воля Твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш насущний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є Царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа нині, і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь.

Богородиця Діва, радуйся; благодатна Маріє, Господь з Тобою! Благословенна ти між жінками і благословенний Плід утроби твоєї, бо Ти народила Христа, Спасителя душ наших

Священик: Понісши за нас страждання Ісус , Син Божий, помилуй нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Помилуй нас, Боже, з великої милості Твоєї, молимось Тобі, вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: За (все)святішого отця нашого (або — блаженнішого владику нашого)… (ім’я, титул глави Помісної Церкви), і (високо) преосвященнішого владику нашого … (ім’я, титул єпархіального архієрея), чесне пресвітерство, у Христі дияконство, за ввесь причет і людей Господеві помолімось.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось за Богом збережену Україна нашу і весь український народ, за стійкість у вірі, мужність у випробуваннях і вірність своєму народові всіх нас.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимося за всіх православних християн, щоб добрий і милосердний Бог відвідав їх і дарував їм спокійне життя, здоров’я, успіху всякого доброго діла, і щоб відпустив їм всі їхні гріхи вільні й невільні

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось Господу Богу нашому, щоб Він почув голос благання нас, грішних, і змилосердився над слугами Його, зберіг їх від всякого суму, біди, гніву і нужди, і від всякої хвороби душевної і тілесної, і подав добре розуміння заповідей Твоїх. Скажімо всі разом: Скоро вислухай нас і помилуй

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб цьому місту і цієї святої церкви, і кожному місту і країні зберегтися від голоду, хвороби, землетрусу, потопу, вогню, меча, нападу ворогів і братовбивчої війни; і щоб добрий і людинолюбний Бог наш був милостивий і поблажливий до нас, відсторонив від нас всяку небезпеку, що нам загрожує, звільнив нас від Свого справедливого гніву і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Ще молимось, щоб Господь Бог почув голос моління нас, грішних і змилосердився над нами.

Люди: Господи, помилуй. (3)

Диякон: Почуй нас, Боже, Спаситель наш, надія всіх, хто живе на землі, і тих, що далеко на морі, і будь поблажливий до нас, грішних, і Помилуй нас. Бо Ти милостивий і чоловіколюбець Бог, і Тобі славу віддаємо, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків.

Люди: Амінь

Молитва

Господь, Ісус Христос, за все Твої важкі страждання, які Ти благоволив прийняти на Себе за наші гріхи, прийми від нас, грішних і недостойних, хоча цей Хресний Шлях, який ми відслужили. І подай нам милість, щоб завжди жили в заповідях Твоїх і ніколи не скривдить Тебе гріхом свідомим або несвідомим.

Небесний Отче, через страждання Сина Твого Єдинородного, подай відпущення гріхів наших і всім спочившим раніше братам і сестрам нашим. Зверни грішників на шлях православний, щоб всі творіння Твої спільно співали Трійці: Алілуя.

Священик: Премудрість

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без істління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, надія наша, слава Тобі

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духу нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи помилуй. (3)

Отче, благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, зазнавши заради нашого спасіння образи, страждання і смерть, молитвами Пречистої Своєї Матері, святих богоносних отців наших і всіх святих помилує і спасе нас, бо Він Благий і Чоловіколюбний.