Акафіст Пресвятій Богородиці перед іконою Її «Подивись на смирення моє»

Кондак 1

Обраної Заступниці, Владичиці нашої Богородиці, славним явленням ікони Її Святої, людей Богом збереженого міста Києва дивно відвідуючи, вдячний почнемо спів: Ти ж, як Всеблагий Захисник роду християнського, від усяких бід нас визволи, і від усіх ворогів видимих і невидимих захисти, та з вірою співаємо Тобі:

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Ікос 1

Ангелів Цариця і всього творіння Владичиця, Пречиста Діва Богородиця, милостивого появи нам образа Духа, стародавнього міста Пскова Богом збереженого, а тепер місто Київ добре висвітлила і струменя чудес від неї падала вірним. Тому з старанням і любов’ю припадаючи від Пречистої ікони, розчулені молитви підносимо до милосердного Твоєї захисту і зі страхом взиваємо:

Радуйся, Царице наша Предобра, Надія наша Богородиця; Радуйся, Подруга всіх простих і дбайливих Заступниця.

Радуйся, скорбутних Радість і ображених Захисник Радуйся, бо бачиш нашу біду і скорбуту.

Радуйся, допомогу нам подаєш, як немічним, живлячи нас, як старанних; Радуйся, бо не маємо інше допомоги та Молитовниці за нас, крім Тебе
Радуйся, бо не маємо іншої Доброї Утішниці, тільки Тебе, о Мати Божа; Радуйся, адже зберігаєш нас і захищаєш і покров даєш на віки віків.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 2

Бачачи милість Твою незлічену, Пречиста Владичице, і багато чудес, Тобою виявлені і завжди нам подані через Святі ікони Твої, якими, як зірками благословен, весь світ прикрасила Ти, славимо Тебе, бо звеличив наш рід Твоїм благовоління, і з любов’ю припадаємо до чудотворного образу Твого, співаючи Синові Твоєму Христу Богу: Алілуя.

Ікос 2

Бачили всі вірні люди Києва, як Свята ікона Богоматері дивовижно відбилася на склі кіоту, дуже здивовані були з благочестям дивлячись на чудотворну ікону тілесними очима, дивувалися дуже і співали Більш гідної за Херувимів і незрівнянно біль славної за Серафимів:

Радуйся, бо Образ Твій Гідний дивовижно, без допомоги рук людських на склі кіоту відбився Радуйся, всіх вірним радість велику цим явленням надавши і замилування всіх викликавши.

Радуйся, Пречиста, дивлячись на покірність, чуючи голос нас і всі наші беззаконня знищуєш; Радуйся, Діво, змія забивши через животворящий Різдво Твоє.

Радуйся, життя вічне нам отримати допомогу для молитвами Твоїми Радуйся, Слово Отця народила, полум’я пристрастей наших росою молитов Твоїх погасивши.

Радуйся, Блага Утішниця, материнської молитвами Твоїми бурі в серцях наших втишаєш; Радуйся, направляюча молитви слуг Твоїх, відпуск багатьох гріхів наших подаючи.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 3

Сила Всевишнього зробила Тебе, Благодатна, вічною втіхою скорбутним. Тому що багато скорбот потерпів, маєш можливість і спокушеним допомогти. Людям же нашим, важкі страждання терплячим від невіри і помилок, благоволив Ти милостиво виявити цей скарб благодаті – Чудотворної Ікони Твоїй, – у храмі Святого Введення в знак милості Твоїй до землі нашої, на захист від ворогів видимих і невидимих, тому, допомогою божою укріплені, Спасителю Богу співаємо: Алілуя.

Ікос 3

Як у давнину володарі Київські наказували при чудотворній іконі ченцям оселитися і славу, Тобі Пречистій, оспівувати і про цілий світ молитви підносити. Так і зараз звелів митрополит Київський монастирю бути і братам зібратися перед Твоєю іконою чудотворною та молитви підносити про всіх людей, що оспівують Тебе так:

Радуйся, землю Києва освячуєш Своєю появою; Радуйся, бо полегшення і свободу усім, хто утиск терпіть, подаєш.

Радуйся, непокараним Милостиве Покарання; Радуйся, нерозумних Премудра Вчителька.

Радуйся, Жах Страшний діючим  образи; Радуйся, скривдженим Всеблага Захисниця.

Радуйся, духу засмучення і стразу знищення; Радуйся, світла і надії подавця.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 4

Як сяючі зірка, як новий знак милості Своїй подала Ти тепер, Чиста Діво, віруючим Богом збереженого міста Києва, гідну ікону Твою «Подивись на смирення моє» під час нових випробувань, незгоди і злий розпусти, що ворогами віри Православної і Батьківщини нашої вчиняється, та утвердитися благочестя, та зміцниться віра православна в людях наших. Ми ж у цьому побачивши знак великої опіки Божої про місто наше, з трепетом і благоговінням говоримо Тобі, Царице Неба і землі: «Ти є нам щит непереможний і стіна неруйнівна» для всіх, хто прославляє Тебе і співає Богу пісню: Алілуя.

Ікос 4

Чуючи про дивне чудо появи Святої ікони Твоєї в місті Києві, Преблагословенна Цариця Неба і землі, всі люди, що прийшли в храм Твій і глядячи на чудеса ці, з благочестям і радістю поклоняються чудотворним образом Твоїм і прославляють Тебе співом так:

Радуйся, отримавши благодать від Бога і більше Ангелів і всіх святих прославлена; Радуйся, Мати Божа, сильного в битвах Христа народила, збавляючи нас від скорботи і лютих атак ворога.

Радуйся, бо народила Життя подавцю Христа несказанно, нас, мертвих душею оживляюча; Радуйся, Владичице, очищаючи осквернені гріхом серця наші, бо Пресвяте Слово народила.

Радуйся, Милостива, простягнувши нам руку допомоги, адже врятовані завжди прославляємо Тебе; Радуйся, Діво Богом дарована, водою милості Твоєї погасивши вугілля пристрасті.

Радуйся, бо запалюєш згасши світильник сердець наших; Радуйся, створивши нам милостивого Суддю – Сина Твого.

Радуйся, бо від брудних пристрастей нас звільняєш і робиш гідними слави вічної; Радуйся, бо душі наші святістю наповнюєш і від гріха очищають.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 5

Коли з’явилися чудеса від ікони Твоєї, віруючі радувалися, а невірні дивувалися: «як може здійснюватися таке» і бачачи це дізнавалися силу Пречистої і незабаром оглушили, що це чудо нерукотворне. Ми ж, знову і знову милістю Твоєю здивовані, оскільки нашу негідну молитву почув Господь, Цар Слави, і слухає прохання всіх, хто з вірою призивають ім’я Твоє Святе, і Сина Твого співає: Алілуя.

Ікос 5

Засяяла нам благодать світла від чудотворної ікони Твоєї, богообраним отроковице, перед Нею, зі сльозами припадаючи, молимося: Віджени тьму нападаючих на нас спокус, та заспіваймо Тобі радісно:

Радуйся, оспівана всіма Брама Небесна, що відкрила нам двері спасіння; Радуйся, Чиста, руку допомоги нам подавши  і з прірви хвороб нас піднявши.

Радуйся, Свята, бо Світло Вічне народила, від темряви пристрастей нас звільнивши; Радуйся, Радість Ангелів, Добриня праведників, віруючих Надія і наша виконання.

Радуйся, Міст до Життя вічного, для тих, хто з вірою і любов’ю Тебе звеличує; Радуйся, піднятий ріг вірних, що оспівують Тебе, Діво, і поклоняються гідного образу Твоєму.

Радуйся, бо скеровуєш до чеснот Царства Небесного і спокою Божого; Радуйся, руку допомоги нам подавши і до обителі спасіння скерувавши.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 6

Проповідником невимовних чудес Твоїх, Матір Божа, явився святий храм Твій в місті Києві, так як в ньому древній задумів Божий про нас через Тебе, Діво Чиста, виповнився. Якщо заповітне бажання серця нашого прикрасити дивний образ Твій, Цариця Небесна, дорогоцінним вінцем кам’яній гідних, милостиво почутий був. Нас же грішних і недостойних, старанно приходять до чудесне ікони Твоєї, та закликають до покаяння: «Владичиця, спаси нас, що гинуть від багатьох гріхів, та через спасіння подякуємо і звеличить Тебе, нашу швидку й дивовижну допомогу, співаючи Богу: Алілуя»

 

Ікос 6

Як у давнину юдеї приносили для скинії золота і срібла, так і наші люди отримують через Тебе зцілення, приносячи Тобі срібло і золото, Пречиста Скинія, через це ікона Твоя Свята прикрашено гарним даром – ризою цінного і вінцем, тому припадаємо до Тебе і зі сльозами співаємо так:

Радуйся, Богородице Діво, так і до народження і після народження залишилася чистою; Радуйся, Блага, дух покаяння й смиренності падаюча серцем нашим, а розуму чистоту і життя виправлення.

Радуйся, Пречиста, від гріхів очищення і джерело сліз покаяння нам надавши; Радуйся,  лікуюча язви душ наших молитвою Твоєю.

Радуйся, Чаша життя і безсмертя, що до воріт життя вічного нас приводить; Радуйся, збавляючи нас від багатьох бід, скорбут і майбутнього Суду Страшного.

Радуйся, благодатна Джерело нетління і радості, наші потребуючи душі скерувавши до шляху спасіння; Радуйся,  Премилостива, бо благодатним сяйвом Твоїм морок пристрастей і пороків наших розігнала.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 7

Бажаючи проявити безодню Своєї любові до людей, багато терплячий Господь обрав Тебе Єдину в Матір Собі і створив Тебе для людей нездоланним захистом: Навіть той, хто гідний осуду праведним судом Божим, Твоїм могутнім покровом зберігається для покаяння, співаючи: Алілуя.

Ікос 7

Нова купіль Силоамська, ніби в давнину, з’явився, Пречиста Владичице, храм Святого введення Твого, в ньому всі вірні поклоняються чудотворної іконі Твоєї, спів молитовний здійснюють, та не буде приховано джерело зцілення для всіх нужденних. Через це не приховуємо ми гідності Твоєї, Пречиста, але з вдячністю співаємо:

Радуйся, Агниця, що народила Агнця, що взяв на Себе гріхи світу; Радуйся, красива душею, красива тілом, красива думками, Діва Пречиста, що бруд душ наших чистить.

Радуйся, всіх, хто освячується зцілення падаюча долонями Твоїми; Радуйся, Красива Грона, Виноград Божественний виростивши, даючи душам нашим питво істинно.

Радуйся, зцілення Річка Вічна і Мора, що наші пристрасті топить; Радуйся, Єдина нетлінним, в цьому земному житті покровом радості нас покрий.

Радуйся, бо материнськими молитвами Твоїми збавляємось від атак хвороб і всякої шкоди душевної і тілесної; Радуйся, Всеблага наша Вчителька, за всі благодіяння Твої дякувати нас навчаюча.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 8

Все життя наше земне наповнено скорботою і хворобами, а від наклепу, осуду та інших численних бід і нападів, немічним стає слабе тіло і дух наш. Тому до Тебе прибігають, Благодатна, перед Пречистою іконою Твоєю припадаючи: наповни радістю і втіхою серця наші, що в скорбуті знаходяться, і заспіваймо щиро Богу: Алілуя.

Ікос 8

Дивне видіння було одній людині, коли стоячи на молитві і за родичкою, що без покаяння померла, молитву приносив, раптом побачив Святий образ Твій, Володарка, на стіні з’явившись, а потім на тому ж вимітати саму покійного побачив, небесне радості наповнену. У баченні цьому зрозумів Тебе, Матір Світла, в Висоти живучі і молитви за живих і померлих до Синові Своєму завжди приносить, серце його сповнилося духовне радість і веселість, тому заспівав він так:

Радуйся, адже, від приносить Тобі дари добрі, не відвертаючи обличчя Твого, але покійного їх родичам полегшення в потойбічне життя приносиш; Радуйся, адже надію на Тебе маючим достойний кінець життя земного подаєш.

Радуйся, бо і по смерті за душі відійшли на суд Господа Сина Твого постійно молитви підіймаєш; Радуйся, адже батьків в скорбуті за дітьми їх втішають благодаттю Твоєї допомоги.

Радуйся, бо молитви безперервні підіймаєш за мирний і спокійний відхід наш від цього життя, що плач і печаль нам надає; Радуйся, адже в грізний час смерті молитви за вірно почитають Тебе підіймаєш і від повітряних митарств збавляєш.

Радуйся, Милостива, милість Свою нам являючи в день випробування, в який відкриваються всі наші справи: добрі і злі; Радуйся, Милосердного, покаяння грішників не відкидаєш і від реву загибелі через милість Свою спасаєш.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 9

Всі хори ангельські співи хваління приносять Тобі, істинної Матері Божої та Захисниці всіх, що приходять до Тебе і просять Твоєї допомоги, адже твердою і міцною Своєю захистом приносиш радість праведників, грішників – захист, скорбутним – розради, родичам нашим покійним – потойбічне життя полегшують, і молитви підносить за всіх нас, яки з вірою співають Синові Твоєму: Алілуя.

Ікос 9

Людська земна мудрість нездатна дізнатися божою таємницю Твого Вічного Дівоцтва, Богородиця, тим більше нездатні пояснити чудотворну силу, що від Святих Твоїх ікон йде для зцілення хворих і на всяку користь людям, душевну і тілесну. Ми ж благоговійно, Мати і Діву, Тебе сповідуючи, гідно оспівуємо славне свято ікони Твоєї, Владичице, вірно поклоняємося іконі Твоїй і з любов’ю співаємо:

Радуйся, Богоневіста, Світло народивши Божественне і Вічне; Радуйся, Мати і Діва, Преблагословенна.

Радуйся, вічна радість усіх матерів; Радуйся, Єдина Чиста і Благословенна серед жінок.

Радуйся, Ангелів Слава, Стовп затвердження і Скарб спасіння; Радуйся, Цариця Небесна, джерело нетління і ворота покаяння.

Радуйся, добросерда Мати для всіх скорбутних і потребуючих; Радуйся, Володарка та Захисниця роду християнського.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 10

Спасителя нашого для впалого людства народила, Пречиста Діва, і Його, як Немовля, в обіймах Твоїх носила. Його ж Божественне зображення і на гідній іконі Твоїй нам показуєш та багато милості і доброту Твою нам даруєш. Через це з вірою і любов’ю шануємо ікону Твою Чудотворну, Владичице, і молимося Тобі старанно: Будь покровом і захистом нам в день Суду, і через Твої молитви Матері, помилує нас Суддя праведний, Син Твій, і удостоїть по праву руку стояння і співу Йому з усіма обраними: Алілуя.

Ікос 10

Стіною та покривом місту Пскову дана Свята ікона Твоя, Царице і Владичице, неодноразово місто це від розорення ворогом врятувала Ти. І тепер нас, грішних і недостойних дітей Твоїх, милостиво відвідала Ти, чудесною появою Пречистої Твоєї ікони і доброзичливо приймаєш перед їй молитви, принесені Тобі від вдячних сердець наших з таким співом:

Радуйся, бо древньою іконою Успіння славне місто Київ багаторазово рятувала Ти, так і зараз нас дивовижною іконою Твоєю від бід захищають; Радуйся, Києво-Печерської лаври славна будівельниця та її храми чудово прикрасивши.

Радуйся, Захисниця Дивовижна, що й інші монастирі святі зберігаєш, бо Твоєю благодатною силою вони живуть і успіх мають у благочесті; Радуйся, прославивши  місце появою ікони Твоєї дивними чудесами і всім нам милість велику подаєш.

Радуйся, Богоневіста Пречиста, бо святої лик Твій шануючих звільняєш від багатьох страждань засудження; Радуйся, Багата милістю Заступниця наша, що від чудотворної ікони Своєї нам милості вічні подає.

Радуйся, Владичице, материнської молитвами Твоїми душі наша від похмурого сну піднімаюча до Твого прославлення; Радуйся, Радість світу, адже Тобою радіє ангельський собор і людський рід.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 11

Наш спів молитовний, який з вірою і любов’ю підноситься, милостиво почуй, Владичице, і джерело щедрості Твоєї не закрий для нас, Щедра Богородиця. Адже ми, дійшовши до убогості в добрих справах своїх, до скарбниці милості Твоєї – чудотворній іконі Твоїй, – з старанням вдаються, Всеблагий, і, припадаючи до неї, молимося: Збережи нас від тлінних навчань, визволи від спокус лукавого, спаси Вітчизну нашу від бунтів і злих нападів ворожих, і удостой, в любові і однодумності, з усіма вірними дітьми Святої Православної Церкви, благоговійно співати Творцеві нашому пісню: Алілуя.

Ікос 11

Світлим даруванням чудес вічно сяє Свята ікона Твоя, Пречиста Богородице Діво, адже нас, що сидять у темряві гріховної, висвітлює й приводить до гідного прославлення Твого пресвятого  Ім’я. Цим ми, грішні, радіємо, маючи таку заставу чесноти Твоєї до нас, і Тебе, швидкої Допомоги нашої, благоговійно співаємо:

Радуйся, Царице і Владичице, бо світлом Твоїм небесним нам благодать подаєш і під покровом Твоїм завжди зберігаєш; Радуйся, Благословенна і прославлена, Діва Мати – що шлюбу не пізнала, бо душі наші, вбиті гріхом, оживляє.

Радуйся, Чиста і Гідна Діва, бо Ти народила Сина, що позбавляє нас від спокус; Радуйся, преславна Владичиця Богородиця, від усякого зла і скорботи нас позбавляє, на камені божественного порятунку ноги наші скерувавши .

Радуйся, Чиста Агниця, Діва, Мати, Дівчина, бо від пристрастей тілесних нас позбавляєш і чистими робиш; Радуйся, бо від сіток спокусливих позбавляєш усіх, хто прославляє Тебе, Богом прославлена.

Радуйся, Гора Велика, Яку Данило передбачав, з Ній ж Гідний Камінь, – Христос, – в плоть зодягнувся; Радуйся, Діво Чиста, Жезл з кореня Єлисея, дивовижно виростивши  нам усесильного Господа.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 12

Благодаті Божої Святе і Гідне житло, Мати Господа Вищих сил, не нехтуй нами, грішними і недостойними, оспівуючи  милості від гідне ікони Твоєї нам подані, і Твоїм вічним сяйвом освяти наші душі темні, приводячи до Світла Трисонячного Божества. У Православ’ї зміцни нас, Всеблагий, і удостой, до останнього подиху нашого, співати голосно пісню Вседержителю: Алілуя.

Ікос 12

Співаючи спів хвали і подяки Тобі, Богородице Діво, проповідуємо привселюдно велич чудес Твоїх і багатство милості Твоєї, нам і Батьківщині нашої даних, і, з покорою істинної, від глибини серця приносимо Тобі такий спів подяки:

Радуйся, непорушна Твердиня і Огорожа Православ’я; Радуйся, Непереможна воєвода керівників і військ християнських.

Радуйся, Істинна спасителька і Молитовниця за світ, що народила Спасителя, Який від бід і хвороб врятує світ; Радуйся, Розумна брама життя, що двері покаяння нам відкрила.

Радуйся, Єдина Благословенна, у часі смертним темних демонів від нас відганяючи; Радуйся, Єдина милосердна, в страшний день Суду, від вічних мук нас звільняючи і спадкоємцями непередаваної слави Сина Твого нас являючи.

Радуйся, Пречиста, Твою щиру велич любові до людей нам являючи і від спокус сіток ворожих нас звільняючи; Радуйся, Пречиста, створивши нам знак добрий: Його бачать ненависники та посоромляться, бо Ти почула прохання наші і втішила нас.

Радуйся, Чиста Богородице Діво, Подивись на смирення наше, з висоти небесної на смирення слуг Твоїх дивлячись.

Кондак 13

О, оспівана усіма Матір Господа нашого Ісуса Христа, невичерпне море Божественних дарів, Ти є Пресвятою Дівою! Як даючи світло лампу, маслом милості наповнену, споглядаємо Тебе очима віри і смиренним сяйвом Твоїм освітлені, любов’ю Твоєю завжди зігріті, Тобі, як хорошою Захисники нашої, з розчуленням взиваємо: Прийми добре молитву нашу, що перед чудотворною іконою Твоєю з вірою прославляємо, і усесильні молитвами Твоїми вблагай, Владичице, Сина Свого, щоб спас нас, грішних, від тимчасових бід і вічне страждання, та врятовані Тобою прославлять і в майбутньому житті Пресвята ім’я Сина Твого і Бога нашого, істинно співаючи Йому: Алілуя.

(Цей Кондак співається тричі, потім Кондак 1 і Ікос 1)

Молитва

О, Пресвята Владичиця, Діва Богородиця, вище Херувимів і незрівнянно біль гідна ніж Серафими, Богом обрана Юначка!

Подивися з висоти небесної, милостивого оком Твоїм, на нас, недостойних слуг Твоїх, що з розчуленням і сльозами молитви возносять  перед Пречистою іконою Твоєю. Не позбав нас Твоєї захисту та покрову Владарки в цьому мандруванні земним, яке багата на скорботи і заколоти.

Спаси нас, у загибелі і скорбуті живучих, підніми з глибини гріховної, освяти розум нас, що затемнений пристрастями і вилікувати виразки душ і тілес наших!

О, Всещедра Мати Владики – Людинолюбця!

Здивуй нас багатою милістю Твоєю, зміцни немічну волю нашу до виконання заповідей Христових, зроби м’якими  скам’янілі серця наші любов’ю до Бога і близьких, подай нам скорботу серця і правдиве покаяння, щоб очистившись від бруду гріховного, удостоїмось мирне християнського догляду та гарного відповіді на Страшному Суді Господа нашого Ісуса Христа. Йому ж з одвічним Його Отцем і Пресвяту, Благим і Животворчим Духом, личить вся слава, честь і поклоніння, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 4

Ікона Твоя є стіна непереможна і джерело чудес, як у давнину від Неї захист Твоєму місту Пскова подав Господь, так і зараз нас від усіх бід і скорбут милостиво визволи і спаси душі наші, як любляча всіх Маті.

Кондак, глас 3

Пречиста Діва, усім, хто шанує відображення обличчя Твого, багаті й гарні дарунки падаєш, живим і померлим допомагаєш, місто і країну нашу спасаєш, і перед Сином Твоїм молитви підіймаєш, спасаючи всіх нас.

Величання

Величаємо Тебе, Пресвята Діва, Обрана Юначка і шануємо святої ікони Твоєї дивовижний образ.