Преподобний Єфрем Києво-Печерський, святитель Переяславський

Пам’ять 28 січня / 10 лютого

Преподобний Єфрем Печерський, єпископ Переяславський, походив із шляхетського і знатного українського роду. До свого постригу в чернецтво був скарбником і завідував господарством при дворі великого князя київського Ізяслава (Димитрія) Ярославича (1054 – 1068).

Тяготячись галасливим і метушливим життям і побажавши прийняти чернецтво, він отримав благословення святого Антонія Печерського і був пострижений ігуменом Никоном. Розгніваний князь зажадав, щоб Єфрем повернувся додому, погрожуючи йому ув’язненням у темницю і знищенням монастирських печер. Преподобний Антоній з братією вийшов з монастиря і вирішив перейти в інше місце. Однак Ізяслав Ярославович побоявся гніву Божого, послухав умовляння великої княгині і зняв опалу з монастиря.

Святий чернець Єфрем був змушений покинути Київ. Він поїхав до Константинополя і оселився там в одному з монастирів. Будучи в Константинополі, святий Єфрем, на прохання преподобного Феодосія, списав Студійський статут і переслав його до Києва. Отримавши статут, преподобний Феодосії ввів його в своєму монастирі.

Після 1072 Єфрем був поставлений єпископом в Переяслав і носив титул митрополита. Він прикрасив Переяслав багатьма прекрасними церквами і цивільними будівлями, за грецьким зразком звів навколо міста кам’яні стіни. Він влаштував безкоштовні лікарні для бідних та подорожніх, побудував кілька громадських лазень.

У 1091 році преподобний Єфрем брав участь у відкритті та урочистому перенесенні мощів преподобного Феодосія. Відомо, що в давнину існувало не дійшов до нас житіє святителя. Відомості про нього ми знаходимо в житії преподобного Феодосія і в російських літописах. Святителю Єфрема приписується сказання і похвальне слово Миколаю Чудотворцю.

Преподобний Єфрем мирно відійшов до Господа в 1098 році і був похований у печерах Преподобного Антонія Києво-Печерського монастиря.

 Тропар преподобного Єфрема Києво-Печерського, єпископа Переяславського, глас 8

Горя духом подорожі до святих місць, / пішов ти в Грецьку землю, / святитель Єфрем, / звідти з великою користю повертався, / устав святого Студійського монастиря списавши, / як цінний дар, його приніс нам, / їм і сьогодні Київське православне чернецтво управляється і / славить тебе, істинного сина і турботливого отця Київського Православ’я.

Кондак преподобного Єфрема Києво-Печерського, єпископа Переяславського, глас 8

Православної Київської Церкви, за бажанням Богоносного Феодосія статут Студійський приніс, / в святителів ж світло просіяв / і стадо своє добре пас, / вихваляємо тебе, преподобний отче Єфрем, / як молитовника до Господа про всіх нас.