Життя, служіння і труди протоієрея Михаїла Савчака. Некролог

«…Таке бо, браття, життя наше, це омана на землі, буття для ненароджених і тління для тих, що жили; ми є сон мінливий, вітер нестримний, політ птаха перелітного, корабель на морі, що сліду не має. Тому взиваймо до Безсмертного Царя: Господи, безконечного Твого блаженства сподоби його»

 (Тропар, на глас 2)

Михаїл Іванович Савчак народився 3 січня 1954 року у селянській сім’ї у селі Грізово Старосамбірського району Львівської області.

У школі рідного села здобув середню освіту і у 1970 році вступив до Уманського профтехучилища, яке успішно завершив у 1972 році.

Протягом 1972-1974 років проходив строкову службу у лавах Радянської армії. Після демобілізації протягом 5 років до 1979 року працював на Львівському автобусному заводі.

1975 року обвінчався з дівчиною Стефанією Пиріжок, з якою прожив у шлюбі до самої смерті протягом 37 років. 1979 року у їхній сім’ї народився син.

Прийнявши рішення стати на шлях служіння Богу, 1979 року вступив до першого класу Одеської духовної семінарії, яку успішно закінчив у 1983 році.

21 липня 1981 року, у день святкування Казанської ікони Пресвятої Богородиці, з благословення митрополита Одеського і Херсонського Сергія за Божественною Літургією в Успенському кафедральному соборі м. Одеси хіротонісований у сан диякона єпископом Пряшевським Миколаєм.

«За час навчання в Семінарії проявив себе з кращого боку. Успішність добра, розумово розвинутий. Працьовитий. Спокійний і охайний. Дисциплінований. Зі старшими ввічливий і шанобливий. Підтягнутий. Ретельний у виконанні послуху і наказів», – так відгукнулось про семінариста Михаїла Савчака Правління Семінарії у рапорті до керуючого єпархією митрополита Сергія.

13 вересня 1981 року за Божественною Літургією в Успенському кафедральному соборі м. Одеси митрополитом Одеським і Херсонським Сергієм хіротонісований у сан священика.

Після завершення у 1983 році семінарії був переведений у клір Львівської єпархії. Прибувши до Львова, ієрей Михаїл Савчак з 8 червня по 22 серпня 1983 року проходив богослужбову практику у храмі Преображення Господнього м. Львова (нині переданий у юрисдикцію УГКЦ), яку проходив під керівництвом його тодішнього настоятеля протоієрея Володимира Романчука.

“Він належно обучений в обрядових, душпастирських і церковно-адміністративних справах. Служив св. Літургії, всеношні, вечірні, молебні і похорони. Уділяв св. Тайн хрещення і миропомазання, сповідав, вінчав та проповідував. Священик Савчак М. І. побожний, совісний у виконуванні священичих обов’язків, спокійної вдачі та чемний у відношенні до віруючих”, – писав у характеристиці поданій до Львівського єпархіального управління прот. Володимир Романчук.

16 серпня 1983 року отримав наказ на призначення настоятелем храму Святого пророка Іллі с. Шоломия Пустомитівського району, а 4 січня 1985 року призначений настоятелем храму Святителя Миколая Чудотворця с. Підбірці.

17 січня 1986 року протоієрей Михаїл Савчак був призначений другим священиком храму Святої великомучениці Параскеви-П’ятниці, де й провів усе своє наступне служіння Богу, Церкві і людям, ставши у 1989 році настоятелем цього храму.

90-ті роки були нелегкими для Православної Церкви на Галичині, не легкими були вони і для П’ятницької парафії. Однак з приходом нового тисячоліття розпочалась нова сучасна сторінка життя парафії, під керівництвом прот. Михаїла.

Стараннями отця Михаїла П’ятницький храм був залучений до державної і міської програм відновлення пам’яток архітектури і культури в аспекті підготовки до Євро-2012. Бригадами реставраторів був повністю відновлений фасад храму. Були проведені ремонтні будівлі даху храму, куполи якого були перекриті міддю, а хрести – позолочені. Була облаштована прихрамова територія, відремонтована каплиця, подвір’я прикрасив монолітний гранітний хрест.

За час настоятельства отцю Михаїлу вдалось зробити найголовніше – зростити однодумну, цільну громаду ревних православних християн. До його заслуг можна віднести залучення до парафіяльного життя багатьох меценатів, привернення уваги міської влади до П’ятницького храму.

Однак тілесне здоров’я не відповідало силі духу пастиря. Довгий час отець Михаїл страждав від гіпертонічної хвороби. Різке погіршення його стану здоров’я трапилось увечері 2 лютого, коли він, звично відслуживши всенічне бдіння, прибув до себе додому. Вже у лікарні лікарі діагностували гостре порушення мозкового кровообігу – геморагічний інсульт зі значним крововиливом, оцінивши його стан як вкрай важкий. Усі дії медиків виявились безрезультатними, і вранці 5 лютого 2013 року раб Божий протоієрей Михаїл відійшов із цього дочасного і скороминучого життя до Пастиреначальника Христа.

Похорон протоієрея Михаїла Савчака звершить Високопреосвященний митрополит Львівський і Сокальський Димитрій. Поховають отця Михаїла 7 лютого на кладовищі смт. Брюховичі.

Вічна пам’ять і вічний спокій душі новопреставленого протоієрея Михаїла!

Прес-служба Львівсько-Сокальської єпархії

http://www.gradleva.com/?info=694