ПРЕПОДОБНИЙ ІЛЛЯ МУРОМЕЦЬ, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 19 грудня/1 січня

Угодник Божий преподобний Ілля Муромець, на прізвище Чобіток, жив у XII столітті і помер ченцем Києво-Печерської лаври близько 1188 року.

Достовірних відомостей про житіє цього святого збереглося до нашого часу вкрай мало. Походив він з простої селянської родини. У дитинстві і юності страждав паралічем, однак дивним чином був зцілений. До постригу складався в княжої дружині і прославився військовими подвигами і небаченою силою.

Він є головною дійовою особою не тільки наших билин, але і німецьких епічних поем XIII століття, заснованих на більш ранніх переказах. У них він представлений могутнім витязем, княжого роду Іллею Руським. Мощі преподобного не менше яскраво свідчать про яскраву військову біографію – крім глибокої округлої рани на лівій руці видно таке ж значне пошкодження в лівій області грудей. Створюється враження , що герой прикрив груди рукою , і ударом списа вона була пробита до серця. Після цілком успішної військової кар’єри і, мабуть , внаслідок важкого поранення, Ілля приймає рішення закінчити свої дні ченцем і постригається в обителі преподобного Феодосія нині Києво-Печерська лавра. Слід зазначити , що це цілком традиційний крок для православного воїна – змінити меч залізний на меч духовний і проводити дні в битві не тільки за земні блага, а за небесні.

Відсутність у Києво-Печерському Патерику житія преподобного Іллі побічно свідчить про те, що в чернечих подвигах святої воїн встиг провести не так багато часу. Це дає підставу припустити, що постриг Іллі Муромця припадав на час ігуменства преподобного Полікарпа Києво-Печерського (1164-1182), і під керівництвом цього ж великого подвижника і відбувалося духовне зростання нового воїна Христового. Відомо, що преподобний Полікарп користувався великою повагою з боку великого князя Ростислава Мстиславовича. У Великий піст князь мав звичай щонеділі запрошувати до себе преподобного ігумена з дванадцятьма братами Києво-Печерської обителі для душевних богословських розмов. Цілком можливо , що одним з учасників цих бесід був і колишній славний воїн преподобний Ілля Муромець.

Преподобний Ілля Муромець був офіційно канонізований у 1643 р. в числі ще шістдесяти дев’яти угодників Києво-Печерської лаври.

Мощі преподобного Іллі Муромця спочивають в Ближніх (преподобного Антонія) печерах.

Тропар преподобному Іллі Муромцю, Києво-Печерському, глас 4.

Прийдіть, усі вірні, / співами духовними вшануймо преподобного отця нашого Іллю Муромця, / світильника обителі Печерської і всій Русі Київської великого оборонця, / що зразок подвигу воїнського і духовного нам показав, / благодаттю чудес тепер зяючого. / Тому, притікаючи до раки з мощами його, любовно цілуємо їх і співаємо: / Отче преподобний, моли Христа Бога заховати Батьківщину нашу / і дарувати нам велику милость.

Кондак преподобному Іллі Муромцю, Києво-Печерському, глас 8.

Як велике світило Київської Русі, / непереможним воєводою Небесного Царя був ти, / і ченців боганатхненою прикрасою. / Тепер же з Ангелами біля Престолу Божого стоячи, / Владику Христа, усіх Творцю, моли, / щоб позбавиться від усякої біди і скорбути усім, / хто шанує святу пам’ять твою, та заспіваємо тобі: / Радуйся, Ілля, преподобний отче наш.