ПРЕПОДОБНИЙ НИКОН СУХИЙ, КИЄВО-ПЕЧЕРСЬКИЙ

Пам’ять 11/24 грудня

Преподобний Никон Сухий, син багатих і знатних батьків, залишив все заради Христа й прийняв чернецтво в Києво-Печерськім монастирі. В 1096 році при навалі хана Боняка він, разом з іншими ченцями, був узятий у полон. Очікуючи багатого викупу, половець жорстоко поводився із преподобним Никоном. Коли святий відмовився від викупу, половець почав мучити його голодом, залишав улітку на жарі, а взимку на морозі. Але преподобний за все дякував Богові й сказав один раз мучителеві, що Господь, по молитвах преподобних Антонія й Феодосія, поверне його в монастир, як про це пророчив прийшовший йому в сні преподобний Євстратий (+ 1097; пам’ять 28 березня).

Половець підрізав преподобному Никонові сухожилля ніг і поставив посилену варту. Але на третій день у шосту годину раптово святий в’язень став невидимим, тільки варта чула слова: “Хвалите Господа з Небес”. Так він був перенесений в Успенську церкву до Божественної літургії. Братії оточила його й почала розпитувати, як він потрапив сюди. Преподобний Никон хотів приховати чудо. Але братія впросила його повідати істину. Преподобний Никон хотів продовжувати свої подвиги в монастирі, не знімаючи кайданів, але ігумен сказав: “Якби Господь хотів, щоб ти залишався зв’язаним, Він не визволив б тебе з полону”. Через багато часу колишній господар преподобного Никона прийшов у Києво-Печерський монастир і впізнав свого колишнього в’язня, що зсох від голоду й ран. Він увірував, прийняв хрещення й, прийнявши постриг, став послушником преподобного Никона. Помер преподобний Никін на початку XII століття й був похований у Ближніх печерах.

 

Тропар преподобного Никона Сухого, Печерського, у Ближніх печерах, голос 8

Бога Благого полюбив, / чернече життя прияв ти / і, добре жив ченцем, / полонений був половцями, / ними ж сильно катований був, міцний душею Никон ,/ благодаттю Христової звільнився від їх невидимо,/ і нині, перебуваючи в Світлі неприступному, / молися, що б урятуватися нам, що твою пам’ять почитають.

Кондак преподобного Никона Сухого, Печерського, у Ближніх печерах, голос 6

Першомученику подібний був, / про мучителя твоєму молився ти / і, позбавивши того від смерті, привів до Христа,/ славний преподобний мученик Никон / Через це, з першим страждальцем зрячи Христа по праву руку Отця ,/ молися про нас, щоб не бути нам поза чертогом Христовим.