Преподобний Іоан Києво-Печерський, пісник

Пам’ять 7/20 грудня

Преподобний Іоан Києво-Печерський, пісник, здійснював свій чернечий подвиг у ХІІ столітті. Про час і про обставини життя преподобного Іоана. відомостей немає. Повідомлення про мощі Іоана, спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря, поряд з повідомленнями про мощі других преподобних з таким же ім’ям (наприклад преподобного Іоана Багатостраждального), вперше зустрічається в творі «Тератургіма» ієромонаха Афанасія Кальнофойського (1638 р.). Мощі преподобного Іоана. позначені також на більш пізніх планах Ближніх печер Сьогодні  мощі преподобного Іоана спочивають у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. В результаті дослідження останків святого, було встановлено, що преподобний жив в XII столітті, був зростом близько 166 см, і відійшов до Господа у віці 25-30 років.

Тропар преподобного Іоана пісника, глас 3

Цей світ метушливий покинув ти, / преподобний Іоан, і в печери благословенні пішов. / Слухняністюи і постом Христу наслідуючи, / і ради ім’я Його в усякому пості і послуху терплячий був навіть до смерті, / Іоан преподобний, Тепер, добре попрацював, / нагороду за подвиги і життя ти від Господа прийняв. / Моли тепер Його про нас, що радісно пам’ять твою святкують.

Кондак преподобного Іоана пісника, глас 1

Славного пісника і рівного всім преподобним. / Блаженного отця нашого Іоана, пісника прославимо, / бо подвиг свій чернечий виконав з честю. / Тепер, біля престолу Владики стоячі, / молися безперестанку про всіх нас.